Uusi kirkkoherra sai osakseen onnittelujen ryöpyn

Oulun seurakuntayhtymän lähes 60-vuotisen historian toinen naiskirkkoherra on nyt valittu, Salla Autere iloitsi sosiaalisessa mediassa valinnastaan Haukiputaan kirkkoherraksi.

Salla Autere on tullut monille tutuksi Qstock-musiikkifestivaaleilta ja Oulun tuomiokirkon hevimessusta.

Viime sunnuntai-ilta oli meille monille tavallinen viikonlopun viimehetki. Oululaiselle papille, Haukiputaan kirkkoherraehdokkaana olleelle Salla Autereelle pyhäpäivän ilta oli yksi hänen elämänsä erityisimmistä hetkistä.

Kommentti ”onkohan minua koskaan jännittänyt niin paljon” kertoo Autereen tunnelmista sunnuntaina, kun Haukiputaalla vaalipäivän illansuussa laskettiin kirkkoherranvaalien ääniä.

Tuloksen valmistuessa ääntenlaskennassa Autere sai kaipaamansa tiedon: hänestä tulee seuraava kirkkoherra haukiputaalaisille. Työt alkaisivat syyskuun alussa.

Valinnan tulos levisi julkisuuteen ja siitä seurasi jotain käsittämätöntä:

– Olen saanut aivan uskomattoman määrän onnitteluja puhelimeeni ja sähköpostiini. Ihmiset lähellä ja kaukana ovat iloisia ja onnellisia valinnastani, hämmentynyt Autere kertoo maanantaina iltapäivällä.

”Olen niin valtavan onnellinen tästä tuloksesta, ettei sanat riitä kertomaan”, hän päivittää vaalisivuillaan Facebookissa.

Päivitykseen liittyvät lämpimät kiitokset omille tukijoille ja kommentti: ”Oulun seurakuntayhtymän lähes 60-vuotisen historian toinen naiskirkkoherra on nyt siis valittu. Ehkä ne rajat sukupuolten ja monien muiden pinnallisten seikkojen ympärillä vähitellen sulavat.”

Kirkkoherranvaalissa Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa kappalaisena työskentelevä Autere sai 1065 ääntä. Toinen ehdokas, Tuiran seurakunnan kappalainen Lauri Kujala sai 739 ääntä.

Ihana vastaanotto odotti

Maanantaina Salla Autere tapasi Haukiputaalla tulevia työkavereitaan kahvipöydän äärellä. Tuosta kohtaamisesta hänelle jäi hyvä mieli:

– Koin ihanan vastaanoton. Kuulin terveisinä, että en joudu tekemään työtä ilman työtovereitteni ja luottamushenkilöiden joukosta saamaa tukea.

– Tapaamisessa huomasin, että Haukiputaan työporukalla on oma huumorinsa. Yhteinen nauru on hyvä merkki työpaikan ilmapiiristä.

Salla Autere teki Haukiputaalla rohkeasti vaalityötä yhdessä tukijoukkonsa kanssa. Autere tutustui putaalaisiin muun muassa huumorin ja musiikin sävyttämässä vaaliklubissa.

Kirkkoherraehdokkaan viitotut terveiset lähtivät sosiaalisessa mediassa myös kuuroille ja muille viittomakieltä käyttäville: ”Ei minun viittomataidoilla saarnata tai puhuta teologiasta, mutta kysytään mitä kuuluu”, Autere tervehti seurakuntaan kuuluvaa kielivähemmistöä.

Ehdokkaan oma ahkera kampanjointi ei ole tavatonta kirkkoherranvaalissa, mutta ei ”peruskauraakaan”, kuten poliittisissa vaaleissa.

Yhteinen nauru on hyvä merkki työpaikan ilmapiiristä.

Miten johtaa näkemysten viidakossa?

Jonkinlaisen vaalihuuman keskellä Autere vastaa kysymykseen, miten johtaja voi saada joukkonsa tekemään työtä yhteisen tavoitteen eteen, kun kirkkoa on aivan viimeaikoinakin luonnehdittu individualistien yhteisöksi.

Autere kommentoi, ettei hän täysin allekirjoita väitettä.

– Tunnistan tuon luonnehdinnan, mutta ei se niinkään ole, että seurakunnassa ”yksi menee yhteen suuntaan ja toinen toiseen”. Kyllä on myös tahtoa kulkea samaan suuntaan.

– Yhteinen päämäärämme on tuoda Jumalan valtakuntaa lähemmäksi ihmisiä.

Autere sanoo, ettei hän halua vääntää väkisin ketään tekemään työtehtävää, joka sotii omaa omatuntoa vastaan.

Esimiehen tehtävä on yrittää katsoa asioita myös ”toisin silmin”, uusi kirkkoherra toteaa.  Hän haluaisikin ymmärtää, mitä erilaisten ajatusten ja näkemysten taustalla on.

Kysymys pappien ja kanttoreiden omantunnonvapaudesta on noussut esille muun muassa kirkon pyrkimyksissä ratkaista avioliittokysymystä.

Oman nimen kuuleminen havahdutti

Salla Autere toivoo, että seurakunta muistaa työntekijöitä, myös häntä, rukouksilla.

– Istuin sunnuntaina Haukiputaalla kirkonpenkissä, kun messun esirukouksessa muistettiin nimillä kirkkoherraehdokkaita, Lauria ja minua.

– Oman nimen kuuleminen havahdutti siihen, että seurakunnan yhteinen rukous työntekijöiden puolesta koskee todella minuakin. Nimen mainitsemisesta tuli hyvä mieli, Autere sanoo.

Yhteinen päämäärämme on tuoda Jumalan valtakuntaa lähemmäksi ihmisiä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää