Uusia rukouksia kirkollisiin toimituksiin

Uudet rukoukset kirkollisiin toimituksiin eli kasteeseen, konfirmaatioon, vihkimiseen, kodin siunaamiseen ja hautajaisiin on nyt julkaistu kirjana.

Kaikissa vaiheissa Sinä kannat, uusia rukouksia kirkollisiin toimituksiin on Terhi Paanasen toimittama. Hän työskentelee jumalanpalveluselämän asiantuntijana Kirkkohallituksessa.

Kirjan sisällysluettelon otsikot avaavat kiinnostavia näköaloja kirkollisten toimitusten sisältöön ja merkitykseen. Rukoukset täydentävät kirkollisten toimitusten kirjassa olevia rukouksia.

Palautteen perusteella kirkollisten toimitusten kirjan rukouksissa ei ole ollut riittävästi eri tilanteisiin sopivia rukouksia, kuten lapsen kuolema tai kaksosten kaste.

Viisi vuotta kestänyt työ

Uudet rukoukset ovat valmistuneet viisi vuotta kestäneen kirjoitus- ja muokkaustyön jälkeen. Rukousten ensimmäiset versiot laati työryhmä, jonka jälkeen toteutettiin laaja palautekierros ja rukouksia muokattiin lisää. Myös piispainkokous ja kirkolliskokouksen käsikirjavaliokunta käsitteli rukouksia istunnoissaan.

Piispainkokous hyväksyi uudet esirukoukset käyttöön 1.2.2022. Uudet kollehtarukoukset hyväksyi kirkolliskokous 7.11.2023. Kollehtarukous tarkoittaa toimitusten kaavassa olevaa, usein tiivistä ja lyhyttä rukousta, jota on kutsuttu myös päivän rukoukseksi.

Uusissa rukouksissa otettiin erityisesti huomioon se, ettei rukouksia lueta yleensä paperista, vaan ne kuullaan ja kuunnellaan.

Uusien rukousten kielessä kiinnitettiin erityisesti huomiota siihen, että rukoukset olisivat kuultuina ymmärrettäviä. Osa rukouksista on kirjoitettu selkokielellä.

Selkokieli parantaa rukousten saavutettavuutta. Selkokielestä hyötyvät kaikki, mutta se on välttämätöntä asioiden ymmärtämiseksi esimerkiksi monille vanhuksille, muistisairaille, kehitysvammaisille ja maahanmuuttajille.

Esimerkki uudesta rukouksesta

Rukouksissa on otettu huomioon perheiden erilaiset elämäntilanteet. Yhtenä esimerkkinä tästä on adoptiolapsen kastejuhlaan kirjoitettu rukous:

Ihmisiä rakastava Jumala,
Kiitos ihmeellisestä johdatuksestasi.
Sinä annoit meille lapsen, jota olimme kauan odottaneet.
Sinun rakkautesi ympäröi hänet jo ennen hänen syntymäänsä.
Kiitos, että kaikki hänen päivänsä ovat sinun tiedossasi.
Siunaa kädet, jotka ovat häntä kannatelleet ja hoivanneet.
Kiitos, että tänään kasteessa hän on syntynyt lapseksi sinun perheeseesi.
Auta meitä kasvattamaan häntä rakkaudella ja viisaudella.
Anna hänen kasvaa sinun valossasi
ja johdata häntä Hengelläsi. Ota vastaan rukouksemme Jeesuksen nimessä. Aamen.

Kaikissa vaiheissa Sinä kannat, uusia rukouksia kirkollisiin toimituksiin -kirjan voi ladata Kirkon julkaisujen nettisivuilta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää