Valkean musiikki syntyy vahvoista mielikuvista

Taustatarinaklubi palaa kesätauolta Oulun keskustan tuntumassa sijaitsevaan Vanhaan pappilaan. Olohuonemaisen keikkasarjan käynnistää syyskuussa oululainen indieyhtye Valkea.

Oululainen indieyhtye Valkea yhdistelee musiikissaan vaihtoehtorockia, valtavirtapoppia ja kokeellisempaa post-rockia.

Elokuun ajan Valkean jäsenet ovat pyyhkineet hikeä otsaltaan kesäkeikkojen jälkeen. Bändin kesän kohokohtiin kuuluivat esiintymiset muun muassa Helsingin Kalliossa sijaitsevassa Lepakkomies-rokkibaarissa sekä 20-vuotisjuhliaan tänä vuonna viettäneellä Qstock-festivaalilla.

Qstockissa soittaminen on ollut Valkean tavoitelistalla jo jonkin aikaa. On hienoa, että saimme tänä kesänä laittaa raksin siihen ruutuun, bändin laulaja-basisti Tatu Palo hymyilee.

Omakustannebändinä toimivan yhtyeen keulahahmona hyörii Palo, jonka ideasta bändi ja sen musiikki on lähtenyt versomaan kymmenen vuotta sitten. Palo sai ajatuksen Valkea-nimisestä sooloprojektista, jossa kaikki kappaleet ovat hänen tekemiään. Palo sävelsi, sanoitti, soitti ja teki biisejä studiomeiningillä.

Projektin kanssa oli kaikenlaista etsintää eri kokoonpanoilla ensin Oulussa ja vaihto-oppilasvuotenani Berliinissä. Ouluun palatessani homma jäi kuitenkin pitkäksi aikaa tilaan, jossa ei oikein tapahtunut mitään. Ei ollut jotenkin sellaista selkeää ajatusta siitä, mitä tälle pitäisi tehdä.

 

Aika monta vuotta tätä ideaa piti kypsytellä, ennen kuin siihen uskalsi tarttua tosissaan.

 

Lopulta bändin ensimmäisen Suurkaupunki-EP:n kolmisen vuotta kestäneiden äänitysten aikana Palolle hahmottui, että Valkea on nimenomaan bändi eikä sooloprojekti. Valkean nykyinen kokoonpano, jossa soittavat Palon lisäksi Laura Hiltunen (laulu, koskettimet), Lari Haataja (kitara), Olli Anttila (koskettimet) ja Miika Mäkäräinen (rummut), hioutui lopulta yhteen vuonna 2021.

Innostuin korona-aikana säveltämään pitkästä aikaa uusia biisejä. Niiden myötä aloimme treenaamaan kunnolla ja etsimään keikkoja aktiivisemmin. Aika monta vuotta tätä ideaa piti kypsytellä, ennen kuin siihen uskalsi tarttua tosissaan.

Biisi voi syntyä missä vaan

Musiikintekoprosessi etenee Palon käsissä yleisimmin teksti edellä. Biisiaihiona toimiva yksittäinen lause tai idea voi syntyä missä vain.

Tekstiin ja kirjoittamiseen liittyy vahvoja mielikuvia tai visuaalisia, jopa elokuvamaisia kuvitelmia jostain hetkestä. Esimerkiksi yksi suositummista biiseistämme, Toisin, on lähtenyt liikkeelle mielikuvasta, jossa rannalle on ajelehtinut ruumis.

”Vaihtaisin osamme toisin päin jos voisin
Kuolleenakin hymyilit, et mitään tekisi toisin
Vaihtaisin melkeinpä kaiken pois jos voisin
Olla niin kuin sinäkin, et mitään tekisi toisin”

Valkea – Toisin

Palo säveltää kappaleet kitaralla tai pianolla. Basistina hän ei myönnä olevansa kummankaan instrumentin äärellä vahvimmillaan. Sen verran taitoa on kuitenkin hyppysissä, että biisit löytävät pätkissä tiensä soittimilta tietokoneelle.

Kappaleiden sovittaminen liikkuu koko ajan siihen suuntaan, että koko bändi on siinä mukana. Soitan bändille edelleen tekemäni biisidemot ja -aihiot, mutta tekeminen on nykyään enemmän yhteistä. Se tuo selkeää variaatiota yksin tekemiseen.

Kohti toista levyä

Valkea esiintyy Taustatarinaklubilla nelihenkisenä kokoonpanona, ilman rumpalia. Keikalla kuullaan tuttuja biisejä hieman uudenlaisilla sovituksilla.

Tiettyä spontaaniutta on ilmassa keikan suhteen. Emme itsekään ole vielä täysin varmoja, minkälaisiksi sovitukset muodostuvat pienemmällä kokoonpanolla.

Valkean askelmerkit suuntaavat tulevaisuudessa vahvasti kakkoslevyä kohti. Toiveena on, että seuraavaa levyä ei tarvitse julkaista omakustanteena.

Ymmärrän, että tämän sanominen ääneen voi kuulostaa optimistiselta, mutta tätä kohti me kuitenkin pyritään. Kaikki bändit eivät saa välttämättä levytyssopimusta, mutta ei sitä ainakaan voi saada, jos ei koskaan yritä.

  • Valkea esiintyy Taustatarinaklubilla Vanhassa pappilassa (Asemakatu 6) sunnuntaina 3.9.2023 klo 16. Ovet avataan yleisölle klo 15.40.

 

FAKTA: VALKEA

  • Julkaissut Suurkaupunki-EP:n kesällä 2019 ja useamman singlen vuosina 2021–2023
  • Debyyttialbumi Yö kuihtuu valoon julkaistiin toukokuussa 2023
  • Kokoonpanossa soittavat Tatu Palo (laulu, basso), Laura Hiltunen (laulu, koskettimet), Lari Haataja (kitara), Olli Anttila (koskettimet) ja Miika Mäkäräinen (rummut)
  • Debyyttilevyä täydentää nelihenkinen puhallinsektio Marja Lamppu (pasuuna), Sakari Leponiemi (trumpetti), Valtteri Ahonen (alttosaksofoni) ja Elmeri Karjalainen (tenorisaksofoni).
  • Puhallinsektio vierailee ajoittain bändin livekeikoilla

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää