Maanantaina alkaa noin 3500 kilometrin ajomatka

Pakettiauto sekä auton täydeltä rakennustyömaalla tarvittavia koneita, laitteita ja tarvikkeita. Tällaista lahjoituksilla hankittua avustuskuormaa oululaismiehet Veijo Korpi ja Teemu Laitinen lähtevät viemään Ukrainaan.

Kiitos kaikille, jotka lahjoituksillaan mahdollistivat tämän avun viemisen, viestittävät Teemu Laitinen ja Veijo Korpi

Lahjoituksena saadut koneet ja laitteet odottavat pakattuina varastohallissa ja pakettiauto on huollettu. Valmiina ovat myös avustuksen perille vievät oululaismiehet Veijo Korpi ja Teemu Laitinen.

Korpi sai idean avun keräämisestä viime joulukuussa Tuiran kirkossa pidetyssä tilaisuudessa, jossa kaksi ukrainalaisvierasta kertoi New Life Mission -järjestön Ukrainassa tekemästä auttamistyöstä.

Järjestö rakentaa Odessan kaupunkiin kirkkorakennuksen sekä majoitustilaa kadulla oleville kodittomille tai sodan vuoksi maan sisäisiksi siirtolaisiksi päätyneille. 

– Entisenä rakennusalan yrittäjänä mietin, että työmaalla tarvitaan kunnon työkalut. Keskustelimme vieraiden kanssa tulkin välityksellä ja vaihdoimme puhelinnumeroita, Korpi kertaa.

Tilaisuuden jälkeen alkoi pakettiauton etsintä ja hanke sai nimen: Auto Ukrainaan.

Edessä 3500 kilometrin matka

Pakettiauto starttaa Oulusta 6. toukokuuta. Noin 3500 kilometrin reitti kulkee Viron, Latvian, Liettuan, Puolan, Slovakian, Unkarin, Romanian ja Moldovan kautta Ukrainaan.

Matka sodassa olevaan maahan ei oululaismiehiä pelota. 

– Emmehän me rintamalle asti ole menossa, Laitinen toteaa. 

– Jos rupeaa kaikkia mahdollisia huonoja vaihtoehtoja pelkäämään niin sitten on parempi, ettei lähde ollenkaan. Ihan hyvin olen yöni nukkunut, Korpi toteaa. 

– Luotan Herran varjelukseen, Laitinen jatkaa.

Turvallisuussyistä auton tarkkaa reittiä ei kerrota ja konepeltiin kiinnitetty Auto Ukrainaan -tarra otetaan pois ennen matkaa, ettei arvokasta lastia kuljettava auto herätä tarpeetonta huomiota. 

Korpi on ajanut paljon ulkomailla, mutta ei Ukrainassa. Laitiselle tienoot ovat tuttuja, sillä hän on ollut mukana kahden keskisuomalaisen seurakunnan lähetystyöhankkeessa. 

– Vuosina 2018 ja 2019 tuli ajeltua siellä ristiin rastiin vanhalla suomalaisella kirjastoautolla.

Viime vuonna Laitinen ajoi pikkubussia evankelioimismatkalla Ukrainassa. 

Virallisen näköiset paperit auttavat tullaamisessa

Perillä Odessassa on tarkoitus olla 12. toukokuuta.  

– Ukrainalaiset tulevat meitä vastaan tulliin, se helpottaa tullista läpi pääsemistä, miehet kertovat.

Kaikista kyydissä olevat tavarat on luetteloitu ja numeroitu tarkasti tullaamista silmällä pitäen.

– Kaikista lahjoituksista olemme pyrkineet saamaan myös virallisen näköisen lahjoituspaperin yrityksen johtajan allekirjoituksella ja yrityksen leimalla. Leimoilla voi kuulemma tehdä vaikutuksen Ukrainan päässä, Korpi naurahtaa.

Iso kiitos lahjoittajille

Veijo Korvelle tuli yllätyksenä, miten innokkaasti yritykset ja yksityishenkilöt lähtivät tukemaan hanketta. 

– Uusia rakennustyömaalla tarvittavia koneita ja laitteita lahjoitti 3–4 yritystä Oulusta. Aiemmalta kotipaikkakunnaltani Haapajärveltä sekä Kärsämäeltä lahjoituksia teki 37 yritystä.

Matkakuluihin ovat osallistuneet muun muassa Koskelan seurakuntatalolla tiistaisin ruokailleet yksityishenkilöt. Kuuden euron ruokamaksut on talven ajan ohjattu Korven keräykseen ruokailijoiden itsensä toivomuksesta.

Lahjoituksia viedään vielä myöhemminkin

Lahjoituksia saatiin niin paljon, että kaikki ei mahdu nyt mukaan.

– Ei kannata ahnehtia ylilastia ja särkeä autoa, kun loput lahjoitukset on mahdollista viedä myöhemmin, Korpi tuumaa.  

– Eräs Ukrainaan avustusmatkoja tekevä järjestö on luvannut viedä jo keräämämme lahjoitukset perille, jos emme itse saa hankittua toista autoa. 

Kyytiin mahdutetaan myös tuliaisia lapsille

Avustushankkeen organisointi on ollut Korvelle mieluisaa. 

– On ollut mukava kohdata uusia ihmisiä. Ja on mahtava tunne voida auttaa. 

Autoon pakataan myös vähän tuliaisia lapsille: lahjoituksena saatuja makeisia, leluja ja kolme pientä polkupyörää.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää