Voiko väliaikaiseen tulotason pienenemiseen varautua?

Seurakuntien diakoniatyöntekijät näkevät työssään, että taloudellisesti vaikeista elämäntilanteista on mahdollista selvitä. ”Ota yhteyttä, etsitään ratkaisuja yhdessä”, viestittävät esimerkiksi Limingan seurakunnan diakoniatyöntekijät.

– Koronatilanteen edetessä monilla aloilla on tiedossa lomautuksia. Myös monen yrittäjän tulot vähenevät. Kela ja työttömyyskassat saavat tavallista suuremman määrän tukihakemuksia käsiteltäväkseen, ennakoi Limingan seurakunnan diakoniatyöntekijä Marika Kamps.

Diakoniatyöntekijät kannustavatkin ihmisiä varautumaan jo etukäteen siihen, että tukipäätöksiä joutuu odottamaan tavanomaista pidempään. Siksi on hyvä miettiä, mitkä menot eivät ole aivan välttämättömiä ja mistä asioista voi vähäksi aikaa oikeasti luopua.

– Jos taloudessa esimerkiksi on kaksi autoa, voisiko toisen laittaa seisontavakuutukselle? Tai jos kotiin tulee tilattuna useita lehtiä, voisiko osan niistä laittaa joksikin aikaa katkolle?

– Entä tarvitaanko taloudessa kaikkia nykyisiä viihdepalveluja, esimerkiksi elokuvien suoratoistopalveluita, joista jokaisella on kuukausimaksunsa?

–  Tai voisiko omakotitaloa lämmittää sähkön sijaan ensisijaisesti puulla sitten kun siihen lomautuksen alettua on aikaa?

Kamps kannustaa tarkastelemaan omia kulutustottumuksia. Vaikka tulotaso tähän saakka olisi mahdollistanut sen, että kaupassa voi ostaa mitä haluaa, nyt on järkevää ostaa vain mitä tarvitsee. Kauppaan kannattaa lähteä kauppalistan kanssa.

Laskujen eräpäivän siirrosta voi neuvotella

Kun tulot väliaikaisesti esimerkiksi lomautuksen vuoksi pienenevät ja Kelan tai työttömyyskassan tukipäätöstä pitää odottaa, laskujen eräpäivän siirrolla saa hiukan pelivaraa.

– Kovin kauas tulevaisuuteen eräpäiviä ei saa muutettua, mutta jo parin viikon tai kuukauden siirrosta voi olla apua tukipäätöstä odottavalle.

Eräpäivien siirtoon suhtaudutaan Kampsin mukaan yleensä melko suopeasti, kunhan eräpäivän siirtoa pyytää hyvissä ajoin eikä vasta sitten kun eräpäivä on jo käsillä.

Jotkut palveluntarjoajat ilmoittavatkin jo oma-aloitteisesti, että poikkeavien olosuhteiden vuoksi viivästyskorkoa ei toistaiseksi peritä, jos eräpäivää siirretään enintään 30 päivää.

Tulojen ja menojen taulukointi voi antaa mielenrauhaa

Seurakuntien diakoniatyöntekijät kohtaavat jatkuvasti työssään taloudellisissa vaikeuksissa olevia ihmisiä. Heitä ohjeistetaan laatimaan taulukko omista tuloista ja menoista sekä laskujen eräpäivistä. Samaa Kamps suosittaa nyt ihmisille, joiden tulotaso koronatilanteen seurauksena notkahtaa hetkellisesti.

– Ihminen stressaantuu tietäessään, että tulot tippuvat, mutta laskuja erääntyy ja ruokakaupassakin pitää pystyä käymään.

– Taulukoinnilla on suotuisa psykologinen vaikutus. Sillä voi saada  kontrollin tunnetta ja sitä kautta mielenrauhaa: kyllähän minun rahani riittävätkin, kunhan maksan ensin tämän laskun ja siirrän tuon toisen laskun eräpäivää, Kamps kuvailee.

Pikavipit Kamps suosittaa kiertämään kaukaa.

Kamps muistuttaa, että jos jokin lasku tällaisessa elämän poikkeustilanteessa päätyy ulosottoon, ei maailma siihen kaadu.

– En tietenkään kehota jättämään laskuja maksamatta, mutta niitä pitää ainakin laittaa tärkeysjärjestykseen. Kun rahat ovat tiukilla, asunto ja ruoka sekä lääkkeet ovat aina ensisijaisia asioita.

Ruoan ostamista avustetaan pienillä lahjakorteilla

Taloudellista apua Limingan seurakunnassa myönnetään tällä hetkellä ainoastaan ruoan ostamista varten.

– Seurakunnan ruokajakelu on tauolla, mutta jos joku tarvitsee ruokaa, diakoniatyön kautta on mahdollisuus avustaa esimerkiksi pienellä lahjakortilla paikalliseen kauppaan

Limingan diakoniatyöntekijät haluavat viestittää, että kenenkään taloudellinen tilanne harvoin on täysin mahdoton.

– Olemme työssämme nähneet, että taloudellisesti vaikeista elämäntilanteista on mahdollista selvitä.

– Asiat järjestyvät ennemmin tai myöhemmin. Jos sinulla on huolia, ota yhteyttä niin etsitään ratkaisuja yhdessä.

Maksutonta neuvontaa Takuusäätiöstä

Takuusäätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka auttaa velkakierteessä ja taloudellisesti haavoittuvassa elämäntilanteessa olevia.

Jos raha-asiat painavat mieltäsi ja tarvitset apua, saat maksutonta neuvontaa Takuusäätiön Velkalinjalta, joka palvelee arkisin klo 10-14 numerossa 0800 98009.

Kysy rahasta -chat on auki maanantaista torstaihin klo 12.30-15 ja keskiviikkoisin myös klo 17-19. Chattiin pääsee Takuusäätiön nettisivuilta.

Lue lisää: https://www.takuusaatio.fi/tietoa-ja-ratkaisuja/vinkkeja-korona-aikaan


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää