Yhä useampi pääsee osalliseksi ruoka-avusta

Prikka kiertoon -ruoka-aputoiminta laajenee Oulussa haja-asutusalueille. Toimintamalli on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla.

Tiina Jakonen esittelee Kaukovainiolle keväällä 2023 muuttanutta Prikkakeskusta, jossa on mahdollista käsitellä ja valmistaa myös pakkaamatonta ruokaa.

Oulussa toimiva Prikka kiertoon -hanke herättää tällä hetkellä laajaa kiinnostusta. Vuonna 2021 käynnistetyn hankkeen ruoka-apuyhteistyöstä on kehittynyt tehokas toimintamalli.

Oulun Kaukovainiolla sijaitseva Prikkakeskus toimii hyötyruuan logistiikkakeskuksena. Keskus mahdollistaa hävikkiruoan jakelun ja uudelleenkäytön.

Prikka-hankkeessa olennaista alusta alkaen on ollut paitsi ruoka-avun kehittäminen myös yhteisöllisyyden edistäminen. Uusia tapoja osallistua ja vaikuttaa ruoanjakeluprosessiin kehitetään jatkuvasti.

Nyt toiminta on laajentumassa Oulun haja-asutusalueille.

Prikka haluaa luoda yhteisöllisyyttä

Prikan toiminta on kasvanut nopeasti, ja tänä päivänä sitä pyörittää päivittäin noin kolmekymmentä henkilöä vapaaehtoiset mukaan lukien.

– Toiminnan sydän ollut koko ajan Prikkakeskus. Olemme merkittävä työllistäjä: logistiikkakeskuksen kautta on syntynyt elintarvike-, logistiikka- ja kiertotalouden työpaikkoja oululaisille pitkäaikaistyöttömille, osatyökykyisille ja nuorille työttömille, kertoo hankkeen projektikoordinaattori Tiina Jakonen.

Yksi hankkeen tavoitteista on ruoka-aputoiminnan vahvistaminen ja samalla vapaaehtoistoiminnan edistäminen ja ruoka-apua saavien osallistaminen.

– Haluamme luoda yhteisöllisyyttä ja kannustaa kaikkia mukaan toimintaan – ei vain vastaanottamaan apua, vaan myös osallistumaan sen tarjoamiseen ja nauttimaan yhdessä ruoasta, sanoo Jakonen.

Prikkakeskuksen toimintamalli on herättänyt mielenkiintoa eri puolilla maailmaa. Toimintaa esitellään keväällä Norjassa ja vieraita keskuksessa on käynyt Unkarista saakka.

Ruoka-avulle tarvetta ympäristökunnissakin

Kun Prikka-hanke laajentaa ruoka-apua Oulun haja-asutusalueille, luo tämä toivoa monille tällä hetkellä ruoka-avun ulottumattomissa asuville ja vahvistaa toimintaa.

– Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa mahdollistaa ruoka-avun saavutettavuuden laajemmalle alueelle, Jakonen sanoo.

Prikkakeskuksen kautta kulkee viikoittain noin 10 000 kiloa ruokaa yhteensä 44 ruoka-aputoimijalle, jotka jakavat ne eteenpäin 80 ruokajakotilaisuudessa noin 3000 henkilölle.

Prikka-hankkeen päätoteuttaja on Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö. Osatoteuttajina toimivat Oulun seurakuntayhtymä, Oulun kaupunki, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö sekä Diakonia-ammattikorkeakoulu.

Hanketta rahoitetaan Euroopan sosiaalirahaston tuella sekä hanketoteuttajien omarahoituksella.

Lisätietoa yhteisistä ruokailuista ja muusta ruoka-avusta Oulussa osoitteessa www.oulunseura-
kunnat.fi/yhteiseenpoytaan

Prikka-auto kuljettaa ruokaa muun muassa niille seurakunnille ja yhdistyksille, joissa tarjotaan ruoka-apua. Kuva: Riitta Hirvonen

 

Lahjoituksista maukkaita lounaita

Viime keskiviikkona Sofia seurakuntakeskuksen keittiön padoissa porisi hernekeitto. Diakonian lounaalle tarkoitetun rokan ainekset eivät olleet tällä kertaa lahjoitusruokaa, mutta jo pitkään Oulun seurakunnat ovat hyödyntäneet Prikka-keskuksen jakamia elintarvikkeita ruoka-avuksi tarkoitetuilla lounailla.

Oululainen Jouni Stefanius kertoo piipahtavansa keskiviikkoisin seurakuntakeskuksessa syömässä. Hän toteaa, ettei hävikkiruoan hyödyntäminen tee ruoasta huonoa.

– Täällä tarjoiltu ruoka on aina hyvää. Ateriaan kuuluvat salaatit ja jälkiruoat. Lounas on ravintolatasoa. Sanoisin silti, että me syöjät olemme tyytyväisiä aina kun saamme vatsamme täyteen.

– Nämä ateriat liikuttavat meitä, sillä ruoan huokea hinta, kaksi euroa, houkuttelee lähtemään kotoa liikkeelle.

Prikka-keskuksesta seurakuntien emäntäpalveluille tuotu hyötyruoka tarkoittaa sitä, että välillä kokkien on oltava kekseliäitä. Keittiöllä ei tiedetä tarkasti etukäteen, mitä aineksia heillä on käytettävissä lounasruokiin.

Elintarvikkeet ja niiden määrät vaihtelevat, mutta seurakunnissa osataan varautua omilla täydentävillä ostoksilla esimerkiksi kala- ja liha-aterioihin.

RIITTA HIRVONEN

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää