Opiskelijoiden hyvinvoinnin ja ohjeuksen tukeen miljoonia euroja
MIstä apua, kun opinnot takkuavat, alanvalinta epäilyttää tai olo on yksinäinen? Näihin pohdintoihin etsitään apua opiskelijoiden hyvinvoinnin ja ohajuksen tueksi käynnistetyissä hankkeissa. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee hankkeita usealla miljoonalla eurolla.
Koronapandemian takia korkeakouluopiskelijat ovat suorittaneet opintojaan viimeiset puolitoista vuotta valtaosin etäopintoina. Tämä on tuonut mukanaan ongelmia niin hyvinvointiin kuin opintojen etenemiseen.
Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi alkuvuonna 6 miljoonaa euroa erityisavustusta opiskelijoiden ohjausta ja hyvinvointia tukeviin hankkeisiin, joita onkin käynnistetty kymmeniä ympäri maan. Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan Osakon MOOD-hanke on niistä yksi.
Keväällä Osako teetti opiskelijoilleen hyvinvointikyselyn. Moni kyselyssä esiin noussut asia otettiin mukaan opiskelijoiden hyvinvointiin ja henkiseen jaksamiseen keskittyvään hankkeeseen.
Osakon hallituksen jäsen, sosiaalipoliittisista asioista vastaava Johanna Kiviniemi toteaa, että korona-ajasta on jäänyt monelle painolastia.
– Hankkeen kautta selvitetään, millaisia ongelmia opiskelijoilla on, ja niihin kehitetään ratkaisuja.
Tavoite on tuoda tiivistetysti esiin keinoja, miten voi auttaa itseään ja miten yhteisö voi auttaa. Avun saamisen kanavia ja vinkkejä opiskeluun sekä vapaa-aikaan kerrotaan muun muassa sosiaalisessa mediassa ja erilaisissa tapahtumissa.
– Jos hankkeella saadaan aikaiseksi jotain yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia luovaa, niin se olisi hienoa. Tämä on ruohonjuuritason toimintaa, medianomiksi opiskeleva Kiviniemi jatkaa.
Prepiknikit olivat yksi toteutettu idea
Vuoden 2022 loppuun kestävän MOOD-hankkeen aikana tilannetta seurataan puolen vuoden välein toteutettavilla kyselyillä.
Tradenomiopiskelija Anna Poropudas aloitti hankkeen työntekijänä keväällä. Aivan ensiksi hän otti yhteyttä opiskelijoiden omiin järjestöihin, ammattikorkeakoulun johtoon, opinto-ohjaajiin, psykologeihin, opiskelijaterveydenhoitoon, seurakunnan oppilaitostyöntekijöihin ja muihin sidosryhmiin.
– Huoli opiskelijoiden jaksamisesta ja opintojen etenemisestä tuli esiin kaikilta suunnilta.
Yhteydenottojen perusteella saatiin myös ajatuksia siitä, miten tilannetta voitaisiin korjata.
Heti syyslukukauden alussa toteutettiin eräältä opiskelijalta tullut idea: neljänä iltana järjestettiin kullekin koulutusalalle oma Prepiknik-ilta Linnasaaressa. Niiden aikana opiskelutovereihin pystyi tutustumaan kasvokkain opiskelijatuutorien johdolla.
Tarvetta myös sosiaalialan ammattilaisen neuvoille
Paitsi henkisesti, poikkeusaika on ollut vaativaa myös taloudellisesti. Moni opiskelija käy töissä opiskelujen ohessa, mutta koronapandemia on vienyt monelta työmahdollisuudet.
Kiviniemen ja Poroputaan näkemys on, että kampukselle tarvittaisiin myös sosiaalialan ammattilainen, oppilaitoskuraattori. Tällä hetkellä opinto-ohjaajat joutuvat venymään oman ammattitaitonsa yli ja opastamaan myös erilaisten tukien hakemisessa ja elämänhallintaongelmissa.
Tyytyväisiä Kiviniemi ja Poropudas ovat siihen, että yliopiston ja ammattikorkeakoulun opiskelijoiden parissa työskentelee viisi opintopsykologia tarjoten tukea opintojen edistämiseen. Opintopsykologien määrää on lisätty jo ennen koronapandemiaa.
Katso alta video, jossa Kiviniemen ja Poroputaan lisäksi tilanteesta kertoo myös oppilaitosdiakoni Salla Havukainen-Junno.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.