Yhteisvastuukeräys jatkuu poikkeuksellisesti läpi syksyn

– Peräti 67 prosenttia seurakunnista aikoo jatkaa keräystä koulujen alkamisen yhteydessä ja myöhemmin syksyllä, kertoo viestinnän suunnittelija Sirpa Seppä Kirkkopalveluista.

Kuva: Rauhan Tervehdyksen käyttöön. Laittakaa kuvan yhteyteen Sanna Krook

”Vuoden 2022 Yhteisvastuukeräys alkaa 6. helmikuuta, ja sen kampanja kestää kevään ajan.”

Näin kirkon suurkeräyksen järjestäjät tiedottivat alkuvuodesta, mutta seuraavat viikot toivat yllättäviä muutoksia tullessaan.

Helmikuun lopussa käynnistyi Venäjän hyökkäyssota ja Yhteisvastuukeräys antoi tilaa Ukrainan hätäapukeräyksille.

Lasten ja nuorten auttamistyöhön tänä vuonna keskittyvä Yhteisvastuu ei kuitenkaan ole jäänyt odottamaan ensi vuoden keräysstarttia. Keräyslippaat otetaan uudestaan käyttöön syksyn alkaessa.

Kerääjiin vedottiin, sillä nuoret tarvitsevat apua

– Toukokuussa tekemästämme seurakuntakyselystä kävi ilmi, että peräti 67 prosenttia seurakunnista aikoo jatkaa keräystä koulujen alkamisen yhteydessä ja myöhemmin syksyllä, kertoo viestinnän suunnittelija Sirpa Seppä Kirkkopalveluista.

Kirkkopalvelut koordinoi Yhteisvastuukeräystä, jonka historia ylettyy 1950-luvulle asti.

– Olemmekin vedonneet seurakuntiin keräämään varoja oman aikataulun mukaan, Seppä lisää.

Kirkkopalveluista hoksautetaan seurakuntia, että yksi oivallinen mahdollisuus varainkeruuseen on elokuiset tilaisuudet, joissa siunataan kouluun lähtevät.

Koulutaipaleensa aloittavien lasten vanhempia, kummeja tai isovanhempia voi kannustaa lahjoittamaan Yhteisvastuukeräykseen, Kirkkopalvelusta todetaan.

Seurakunnat voivat kerätä osan kolehdeista itse valitsemiinsa kohteisiin ja yksi tällainen niin kutsuttu vapaa kolehtisunnuntai on 14. elokuuta. Myös tuolloin on sopiva tilaisuus kartuttaa Yhteisvastuun keräystulosta.

Keräyksen alkaessa Yhteisvastuukeräyksen keräyspäällikköjä seurakunnissa muistutettiin, että nuorten yksinäisyys, ahdistuneisuus ja huoli omasta jaksamisesta on noussut ennennäkemättömän korkealle.

Tästä tilanne ei ole puolessa vuodessa kehittynyt parempaan suuntaan.

Jotain tempausta on tulossa, nuorisotyönohjaaja luottaa

Limingassa Kirkkopalvelujen vetoomukseen keräyksen jatkamisesta suhtaudutaan myönteisesti.

– Jatkoaika on hienoa. Lapset ja nuoret tarvitsevat apuamme, toteaa diakoniatyöntekijä Anja Sivula.

– Lasten ja nuorten mielenhyvinvointiin pitää olla satsausta valtakunnan tasolla saakka.

Limingassa – kuten monissa muissakin seurakunnissa – diakoniatyön lisäksi nuorisotyö on osallistunut tämänvuotiseen yv-keräykseen, ja nuorisotyönohjaaja Kirsi Junnonaho on luottavainen, että keräysvirettä riittää syksylläkin.

– Yhteisvastuuaiheista tempausta on mietitty yhdessä partion ja vanhempien isosten kanssa, hän kertoo.

Junnonaho on huomannut, että muun muassa sosiaalisten tilanteiden pelko on lisääntynyt nuorten parissa.

– Tämä on näkynyt kesän rippikouluissakin.

– Keskusteluissa nuorten kanssa on tullut esille myös se, että korona-aikana opiskelunsa aloittaneet nuoret saattavat tarvita paljonkin tukea jaksamiseensa.

– Etäopiskelu ja harvat kontaktit muihin nuoriin ovat jättäneet jälkensä. Pandemian vaikutusta, heikentynyttä hyvinvointia, voimme joutua korjaamaan pitkäänkin.

Nuorten oma valinta oli Yhteisvastuukeräys

Yhteisvastuukeräyksen hankepäällikkö Kaisa Kahra Lasten ja nuorten keskuksesta oli elokuun alussa vierailulla rippikoulussa ja kertoo, että siellä nuoret saivat itse valita, mihin leirijumalanpalveluksien kolehtivarat suunnataan.

– 15-vuotiaiden valinta osui Yhteisvastuukeräykseen. He tietävät, että mielen hyvinvoinnin haasteet ovat kasvussa. Rippikoululaiset halusivat tukea myös lapsia ja nuoria muualla maailmassa.

Kahra korostaa, että pienikin yv-tempaus kasvattaa tervetulleesti keräyksen kokonaissummaa.

TIETOLOOTA

Saapastelua ja muuta apua

  • Yhteisvastuukeräyksellä 2022 autetaan koronapandemian jälkivaikutuksista kärsiviä lapsia ja nuoria.
  • Tuotosta 40 prosenttia jää Suomessa tehtävään työhön. Puolet näistä varoista jää paikallisseurakunnille nuorten tukemiseeni sekä diakonia-avustuksiin.
    Toisen puoliskon saa Lasten ja nuorten keskus. Varoilla käynnistetään esimerkiksi KouluSaapas toimintaa seitsemällä uudella paikkakunnalla, muun muassa Raahessa.
  • 60 prosenttia koko keräyspotista ohjataan kansainväliseen apuun Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta.
  • Oulun seurakuntien yhteinen Yhteisvastuun keräyspäivä on 9. syyskuuta.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää