Ystävä on ihminen ihmiselle

Niin seurakunnat kuin monet järjestöt organisoivat ystävätoimintaa. Myös Suomen Punainen Risti tarjoaa mahdollisuuksia osallistua ystävätoimintaan. Juho ja Petri käyvät yhdessä esimerkiksi kahvilla tai konsertissa.

|

Halu olla läsnä ja kuunnella toista ovat ne tärkeimmät ominaisuudet, joita ystävältä vaaditaan, vastaa utajärveläinen Mauno Moilanen miettiessään sitä, millainen on hyvä ystävä.

Nämä ominaisuudet ovat myös niitä, joita Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiselta ystävältä on hyvä löytyä. Mauno on ollut mukana ystävätoiminnassa jo vuosia.

– Minulla on ollut tapana jo pidemmän aikaa käydä jututtamassa iäkkäitä ystäviä. Koska monet heistä ovat yksinäisiä, he ilahtuvat kun joku käy heitä tapaamassa. Koen myös, että meillä nuoremmalla sukupolvella on heiltä paljon oppimista, hän kertoo.

– Kun tulin mukaan Utajärven osaston toimintaan noin viisi vuotta sitten, nämä käynnit linkittyivät sitten osaksi järjestön ystävätoimintaa. Kävin ensin Taunon vanhempaa veljeä tapaamassa, ja siinä sivussa tutustuin Taunoonkin. Vanhemman veljen kuoltua Taunosta tuli uusi ystävä.

Luontevaa jutustelua maailman menosta

Tauno Hiltunen, Maunon ystävä, on jo 95-vuotias entinen maanviljelijä.

– Pääsääntöisesti jutustelua ja keskustelua, Tauno kuvaa ystävysten yhteistä ajanviettoa ja jatkaa vielä, että kahvinjuonti kuuluu tietenkin ohjelmaan.

– Olemme myös käyneet yhdessä joissain tilaisuuksissa, muun muassa itsenäisyyspäivän juhlassa, sotaveteraanien kokouksissa ja ystävän syntymäpäiväjuhlissa.

– Meillä on Taunon kanssa aina hyvät keskustelut. Minun ei tarvitse pitää keskustelua yllä vaan puheenaiheita riittää ja Tauno – korkeasta iästä huolimatta – on hyvämuistinen ja seuraa aikaansa, ystävyksistä nuorempi kertoo.

– Olemme keskustelleet myös paljon menneistä ajoista, Taunon lapsuus- ja nuoruusmuistoista ja sota-ajasta. On ollut mielenkiintoista kuulla kanavan rakentamisen ajoista ja ajasta, jolloin mentiin lossikyydillä joen yli.

– Entisajan savottaelämä oli myös Taunolle hyvin tuttua. Keskustelemme myös politiikasta ja urheilusta, joita Tauno aktiivisesti seuraa, Mauno jatkaa.

Tauno asuu yksin ja eikä ystäviä enää ole paljoa, niinpä Maunon käynti piristää ja tuo kaivattua vaihtelua arkeen.

– Meillä luistaa juttu tosi hyvin, keskustellaan paljon ja monista asioista.

Mauno kehottaa ketä tahansa lähtemään rohkeasti ja avoimin mielin mukaan SPR:n ja muidenkin tahojen ystävätoimintaan.

– Oma elämäntilanne täytyy olla tietenkin sellainen, että voi esimerkiksi kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa käydä ystävää tapaamassa.

Maunolla ja Taunolla riitti aina jutunaiheita.

Tärkeintä on läsnäolo

Muuttunut elämäntilanne ja uuden harrastuksen etsiminen toi Juho Karppelinin ystävätoiminnan piiriin viime syksynä.

– Käyn Raahessa töissä ja hyvin usein jään paikkakunnalle yöksi. Koronan takia liikuntaharrastukset jäivät ja etsin uutta tekemistä. Sattumalta näin SPR:n mainoksen ja sen innoittamana lähdin kyselemään, millaisia vapaaehtoishommia olisi tarjolla.

– Aluksi olin mukana pitämässä kohtaamiskahvilaa, se tyssäsi koronaan. Sitten kävin ystävätoiminnan kurssin ja minulle ehdotettiin ystävää, Petriä.

Petri ja Juho istuskelevat maanantain iltapäiväkahvilla Oulun keskustassa. Ystävykset viihtyvät loistavasti kahvikupposen ääressä pohtimassa maailman menoa ja juttelemassa asioista – oikeastaan kaikesta maan ja taivaan välillä.

– Olemme suunnilleen saman ikäisiä. Kokemusmaailma kohtaa ja meillä on mukavasti yhteisiä mielenkiinnon kohteita, Petri ja Juho pohtivat.

Juttutuokioiden lisäksi miehet käyvät esimerkiksi konserteissa ja tapahtumissa. Mutta tärkeintä on läsnäolo. Petri asuu yksin ja sosiaaliset kontaktit ovat vähissä.

– Me myös viestitellään Juhon kanssa paljon, jos ei ehditä näkemään, Petri kertoo.

Ystävätoiminnan Juho ja Petri tiivistävät U2-yhtyeen keulahahmoa Bonoa mukaellen: ”Tässä ei ole kyse hyväntekeväisyydestä, kyse on jokaisen oikeudesta ystävään.”

Toimintaa kaikenikäisille ja eri taustoista tuleville

Suomen Punainen Risti, SPR, auttaa onnettomuuksien ja kriisien sattuessa Suomessa ja maailmalla. Järjestö kannustaa ihmisiä pitämään huolta toisistaan ja turvallisuudestaan sekä asettumaan heikomman puolelle.

– Ystävätoiminnan tarkoituksena on vähentää ihmisen yksinäisyyttä ja tuoda iloa arkeen, kertoo toiminnan perusajatuksesta SPR:n Oulun piirin sosiaalitoiminnan suunnittelija Tiina Parkkinen.

Parkkinen kertoo, että ystävätoiminnassa on mukana todella kaiken ikäisiä ja taustaisia, ikäihmisiä, nuoria ja maahanmuuttajia, niin vapaaehtoisina kuin ystävän tarvitsijoina.

– Ystävätoimintaa tehdään kahdenkeskisinä tapaamisina tai ryhmämuotoisesti esimerkiksi ystäväkerhossa tai kohtaamiskahvilassa. Ja toimintaa on myös verkossa ja eri laitoksissa, kuten palvelutaloissa ja vankiloissa.

Mukaan vapaaehtoiseksi ystäväksi pääsee käymällä kolmen tunnin ystävätoiminnan peruskurssin. Koulutuksia järjestetään myös verkossa.

Lisätietoa SPR:n vapaaehtoistoiminnasta: vapaaehtoiset.punainenristi.fi


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää