Kempeleessä käydään kirkkoherranvaalit lokakuussa

Kempeleen seurakunnan seuraavan kirkkoherran nimi selviää 15. lokakuuta. Mikäli Kempeleen kirkkovaltuusto olisi saanut päättää, valinta olisi jo tehty.

Kempeleen seurakunnan seuraavan kirkkoherran nimi selviää 15. lokakuuta. Ehdolla ovat Kempeleen vt. kirkkoherra Erja Oikarinen, Kauhavan kirkkoherra Jyrki Jormakka ja Lohtajan kirkkoherra Antti Lapinoja.

Mikäli Kempeleen kirkkovaltuusto olisi saanut päättää, valinta olisi jo tehty.

Seurakunnan päättäjät esittivät Oulun hiippakunnan tuomiokapitulille, että vaalit olisi toteutettu niin sanottuna välillisenä vaalina, jolloin valinnan seurakuntalaisten puolesta olisivat tehneet seurakuntavaaleissa valitut kirkkovaltuuston jäsenet.

Toive ei kuitenkaan mennyt läpi Oulun tuomiokapitulissa. Piispa Jukka Keskitalo kertoo, että suoran kansanvaalin kautta tahdotaan tukea kaikkien seurakuntalaisten aktiivisuutta ja toimijuutta.

– Tämä on Oulun hiippakunnan toimintaympäristössä luonteva, kansankirkollinen ja demokratiaa tukeva lähtökohta.

Toiveena oli päästä haastattelemaan hakijoita

Kempeleessä kaikki kirkkovaltuuston ryhmät kannattivat välillistä vaalia. Kirkkovaltuuston puheenjohtajan Kaisu Juvanin mukaan kyse ei ollut esimerkiksi kustannussäästön hakemisesta.

– Välilliset vaalit olisivat olleet mielestämme nopeampi ja yksinkertaisempi valintatapa.

Juvani luonnehtii Kempelettä aktiiviseksi seurakunnaksi, jossa työntekijöillä on toimiva tiimijärjestelmä ja vapaaehtoisia runsaasti. Seurakunnan johdossa on ollut kuitenkin ollut viime vuosina vaihtuvuutta, mikä on luonut epävarmuutta.

Kempeleen tulevalle kirkkoherralle listattiin hakuilmoituksessa toiveita, kuten työyhteisöä kehittävä ote, valmius vapaaehtoistyön kehittämiseen sekä vuorovaikutustaidot.

 

Valtuutetut kokevat, että heillä olisi paras tuntemus siitä, mitä haetaan.

 

Juvanin mukaan valtuutetut kokevat, että heillä olisi paras tuntemus siitä, mitä haetaan.

– Tavoitteemme oli päästä tekemään normaaleja työhaastatteluja, joissa ehdokkaiden ominaisuuksia olisi voitu selvittää tarkemmin kuin mitä vaalipaneelissa kyetään kartoittamaan.

Välilliset vaalit ovat yhä poikkeus

Piispa Jukka Keskitalon mukaan toiveita välillisistä vaaleista tulee harvakseltaan. Välilliseen vaaliin voitaisiin päätyä hänen mukaansa silloin, kun hakijoita on vain vähän tai kun kirkkoherran viran hakua joudutaan jatkamaan, koska hakemuksia virkaan ei ole tullut. Kempeleen tapauksessa näin ei ollut.

Valtakunnallisesti välillisten vaalien mahdollisuutta hyödynnetään enenevässä määrin. Kaisu Juvanin mielestä Oulun hiippakunnassa voitaisiin suhtautua avoimemmin välillisiin vaaleihin.

Edellisissä Kempeleen kirkkoherranvaaleissa yhdeksän vuotta sitten äänensä antoi 7,4 prosenttia äänioikeutetuista. Pieni äänestysprosentti alentaa Juvanin mukaan kynnystä välillisille vaaleille.

Kempeleläisten toivotaan innostuvan uurnille

Kun vaalit nyt kuitenkin käydään, Kaisu Juvani toivoo mahdollisimman monen Kempeleen seurakunnan jäsenen käyttävän äänioikeuttaan.

– Toivon mukaan ihmiset ottavat selvää ehdokkaista ja lähtevät äänestämään.

 

Toivon mukaan ihmiset ottavat selvää ehdokkaista ja lähtevät äänestämään.

 

Samaa toivoo piispa Keskitalo, joka kannustaa hyödyntämään demokraattista järjestelmää.

– Kirkkoherran valinta on ehkäpä kaikkein merkittävin seurakunnan toimintaan ja toimintakulttuuriin vaikuttava päätös. Kannustan perehtymään ehdokkaisiin ja pohtimaan, kuka heistä vastaisi parhaiten omiin toiveisiin oman seurakunnan tulevaisuuden askelista.

  • Vaalipaneeli Kempeleen kirkkoherraehdokkaille on sunnuntaina 8.10. messun jälkeen Pyhän Kolminaisuuden kirkossa. Lisätietoja vaaleista Kempeleen seurakunnan sivuilla

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää