Changemaker antaa nuorille äänen myös Oulussa

Changemaker on Kirkon Ulkomaanavun tukema nuorten vaikuttajaverkosto. Oulussa toiminnassa mukana olevat Jiko Kylén ja Lilli Venetvaara kokevat toiminnan tärkeänä.
– Nuoret helposti tuntevat, etteivät he pysty vaikuttamaan. Aikuiset myös usein hiljentävät nuoria, Kylén pohtii.

Changemaker on Kirkon Ulkomaanavun rahoittama nuorten vaikuttajaverkosto. Se on elämänkatsomuksellisesti ja poliittisesti sitoutumaton verkosto, jonka  tavoitteena on tarjota nuorille mahdollisuuksia vaikuttaa yhteiskuntaan.

Changemaker on erinomainen paikka nuorille saada äänensä kuuluville. Oulussa toiminnassa mukana olevat Jiko Kylén ja Lilli Venetvaara kokevat Changemakerin toiminnan tärkeänä.

– Nuoret helposti tuntevat, etteivät he pysty vaikuttamaan. Aikuiset myös usein hiljentävät nuoria, Kylén pohtii.

 

Nuoret helposti tuntevat, etteivät he pysty vaikuttamaan. Aikuiset myös usein hiljentävät nuoria.

 

Nuoret päättävät itse sekä toiminnasta että kampanjoista. Yksi viime vuosien teemoista on ollut ylikuluttamisen kritisointi.

Changemaker on mukana Oikeudenmukainen siirtymä nyt -kampanjassa, jolla pyritään vaikuttamaan tämän kevään eduskuntavaaleihin.

Kokoontumisiin voi tulla hengaamaan ja tutustumaan

Oulussa Changemaker on toiminut viime syksystä asti. Tähän mennessä kävijöitä on ollut vähän, mutta Kylén ja Venetvaara ovat toiveikkaita.

Paljon on jo suunniteltu. Maaliskuulle on suunnitteilla nuorten kirpputoritapahtuma, jossa nuoret voivat myydä omia tarpeettomia tavaroitaan.

Aikaisemmin on järjestetty esimerkiksi Teetä ja maailmanparannusta -iltoja. Joulukuussa askarreltiin aineettomia joululahjoja.

– Paikan päälle saa tulla miettimään, mitä haluaa toiminnalta ja mihin haluaa vaikuttaa, kertoo Lilli Venetvaara.

Tapaamiset on tarkoitettu matalan kynnyksen tilaisuuksiksi, joissa tutustua samanhenkisiin ihmisiin. Osallistuminen ei sido mihinkään.

Venetvaara ja Kylén toivovat, että mahdollisimman moni tulisi tutustumaan rohkeasti.

 

Nuorille aikuisille on harvoin paikkoja, joissa hengata vapaasti ilman että sitoutuu mihinkään.

 

– Nuorille aikuisille on harvoin paikkoja, joissa hengata vapaasti ilman että sitoutuu mihinkään puoluekantaan tai uskontoon, Kylén tiivistää.

– Changemaker on hyvä paikka tulla tutustumaan nuoriin, jotka ovat kiinnostuneet vaikuttamisesta.

Jokainen pääsee vaikuttamaan toimintaan

Sekä Venetvaara että Kylén kokevat tärkeäksi, että jokainen toimintaan mukana oleva tuntee olonsa turvalliseksi ja kuulluksi. Siksi toimintaa tehdäänkin nuoret edellä.

Changemaker kokoontuu joka toinen viikko Byströmin bänditilassa. Aina ystävien ja kavereiden kanssa ei pääse keskustelemaan suurista asioista, jotka ahdistavat. Changemakerin tapaamisissa puhutaan myös siitä, kun epäoikeudenmukaisuus huolestuttaa.

 

Changemakerin tapahtumat antavat nuorille turvallisen tilan puhua esimerkiksi ilmastonmuutoksesta.

 

– Changemakerin tapahtumat antavat nuorille turvallisen tilan puhua esimerkiksi ilmastonmuutoksesta, sanoo Kylén.

Nuoria osallistetaan myös toiminnassa ja Kylén kertookin, että nuoret pääsevät halutessaan auttamaan esimerkiksi järjestön podcastin tai lehden tuottamisessa.
Tärkeintä on se, että jokainen toiminnassa mukana oleva voi tuntea tulevansa kuulluksi ja voi kokea oman äänensä vaikuttavan.

  • Tulevista tapahtumista pääsee selville seuraamalla Changemaker Oulua Instagramissa @changemakeroulu

Kahvilakirppis Välivainion Tukikohdassa

Oulun Changemakerin paikallisryhmä järjestää ilmaisen nuorten kirpparitapahtuman torstaina 2.3. kello 17–20 Tukikohdassa (Sorvarintie 5, Oulu).

Jos myyminen tai ostaminen ei kiinnosta, voit pistäytyä paikalle muuten vaan. Tarjolla on kahvia, teetä ja herkkuja sekä mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin.

Oulun Changemaker on paikalla esittelemässä toimintaansa ja kertomassa kiertotaloutta edistävästä Ei kestä! -kampanjasta.

Changemakerin tapahtumat on suunnattu 13–35-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Toiminnan tarkoituksena on nuorten vaikuttamismahdollisuuksien sekä globaalin oikeudenmukaisuuden edistäminen.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää