Jazzkonsertti herätti tunteita Tuiran kirkossa

”Musiikki on kuin lämmin elokuun tuuli, se vie ajatukset pois kaikesta muusta”, kuvailee Harriet Urponen tunnelmia Elojazzien avajaiskonsertista, jossa musisoivat Panu Savolainen ja Soiva Trio sekä Ajaton Quartet.

Kolme miestä, kolme instrumenttia. Elojazz -tapahtuman avajaiskonsertti alkaa ja luvassa on harvinaista herkkua, jazzia kirkossa. Jazztapahtuman avajaiskonsertin ensisävelet soittaa Panu Savolainen ja Soiva Trio.

Vibrafonin, harmonikan ja kontrabasson yhdistelmä on täyteläinen ja lämmin. Jo ensisävelistä lähtien musiikki vaikuttaa vahvasti. Liikutun. Minulle tulee onnellinen olo. Musiikki on kuin lämmin elokuun tuuli, se vie ajatukset pois kaikesta muusta. Välillä istun mielikuvissani ranskalaisessa kahvilassa, välillä juoksen syksyisessä metsässä ja ainoa toiveeni on, että kunpa voisin viipyä näiden melodioiden hyväilyssä mahdollisimman pitkään.

 

Kunpa voisin viipyä näiden melodioiden hyväilyssä mahdollisimman pitkään.

 

Musiikki oli täynnä rakkautta. Sen voimakkuus yllättää paradoksaalisesti, sillä hetken huomasin ajattelevani, mikä kauneus piilee hiljaa soitetussa musiikissa. Voiko noin hiljaa soittaakaan? Musiikki vei minut johonkin pyhän äärelle. Juuri kirkko on tällaiselle musiikille oikea paikka.

Tämän todisti minulle myös Elojazz festivaalin taiteellinen johtaja Jukka Eskola, joka kuvasi Tuiran kirkon akustiikkaa täydelliseksi juuri tämänkaltaiseen musiikkiin. Verrattuna suuren katedraalin pitkään jälkikaikuun, on pienen ja intiimin Tuiran kirkon akustiikka loistava jazzmusiikille. Kuulimme sen omin korvin. Äänimaailma oli selkeä.

Kokemusta vahvistaa kaunis kirkkotila, joka on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia yksityiskohtia. Katseeni kulkee alttarisyvennykseen maalatuissa orjantappuraköynnöksissä ja naulautuu ristiinnaulittuun Jeesukseen. Kiitän.

Toisena esiintyjänä on Ajaton Quartet. Sen musiikissa vanha kietoutui uuteen. Vanha musiikki modernilla tavalla sovitettuna tuntui oudolta. Silti tämänkin musiikin kautta pääsen käsittelemään tunteitani, ei mikään pikku juttu.

Astun ulos Tuiran kirkosta. Mietin, kuinkahan moni jazzkonserttiin odottavin tunnelmin saapuneista ihmisistä huomasi ovessa olevan tekstin: Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. (Matt. 11:28)

Itselläni oli levollinen olo Tuiran kirkossa kokemani jazzkonsertin jälkeen.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää