Kolumni: Joulu tulee laulaen

”Vierekkäin toisen ihmisen kanssa laulaminen saa toisen tuntumaan tutummalta, vaikkei hänen kanssaan olisi vaihtanut sanaakaan. Syntyy yhteys”, kokee Tiina Saukkoriipi-Haapala.

Mikä laulu virittää sinut parhaiten joulun tunnelmaan? Rallatukset vai melankoliset melodiat, tonttuleikit vai hengelliset joululaulut? Vai kuunteletko joulunakin mieluummin kaikkea muuta?

Kauneimmat joululaulut on malliesimerkki onnistuneesta tuotteesta. Suomen Lähetysseura lanseerasi tapahtuman ensimmäistä kertaa vuonna 1973 ja jo vuosien ajan laulutilaisuudet ovat olleet kirkkomme suosituimpien tapahtumien joukossa. Monen suomalaisen jokavuotinen ehdoton jouluperinne on osallistua Kauneimpiin. Myös muut konsertit vetävät ihmiset joulun alla kirkkoon.

Musiikki tekee hyvää. Kauneimmissa joululauluissa hyvän tekeminen on moninkertaista. Kolehtilahja ohjataan apua tarvitseville.

Eikä ihme, sillä musiikki tekee hyvää. Kauneimmissa joululauluissa hyvän tekeminen on moninkertaista. Kolehtilahja ohjataan apua tarvitseville.

Laulamalla osallistuja puolestaan hoitaa itseään. Äänien kuoroon yhtyminen hellii syvältä ja vie muistoihin, niin iloisiin kuin haikeisiin. Vierekkäin toisen ihmisen kanssa laulaminen saa toisen tuntumaan tutummalta, vaikkei hänen kanssaan olisi vaihtanut sanaakaan. Syntyy yhteys.

Me laulamme samoja joululauluja kuin meidän isovanhempamme.

Yhteys syntyy myös sukupolvien välillä. Me laulamme samoja joululauluja kuin meidän isovanhempamme. Tässä sukupolvien ketjussa tiivistyy ihmiselämän luonne. Me olemme täällä hetken laulaen. Jälkeemme tulevat uudet laulajat, mutta sävelet ja sanat säilyvät.

Mikä joululaulu on minun tieni joulumieleen? On mahdotonta valita vain yhtä. Valoisat ruotsalaissävelmät, riemukkaat englantilaiset carolsit ja niin moni, rakas suomalaissävelmä ovat minulle tärkeitä.

Lasten laulamana mikä joululaulu tahansa saa mielen helläksi.

Lasten laulamana mikä joululaulu tahansa saa mielen helläksi. Aiemmin rallattelulta tuntunut ”Joulupuu on rakennettu” saa tätä nykyä liikutuksen kuristamaan kurkkua. Oma lapsuus on jo vuosikymmenten päässä takana päin. Omat pienet puolestaan ovat kasvaneet murrosikään ja sen kynnykselle. Haikeus valtaa mielen kirkkaiden lapsiäänten laulaessa kuusen koristelusta.

Minulle joulu tulee laulaen. Kodinhengetär en ole. Joulusiivon virkaa toimittaa perussiivous. Leipomiset jäävät vähiin ja ruokapuolella luomme perheen kanssa uusia, omia perinteitä. Pakolliset paketit saavat kääreensä viime hetkellä. Varmin joulun merkki kuorolaiselle – siis minullekin – on jo syyskuussa kaikuvat joululaulut.

Kirjoittaja on Limingan kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää