Kymmenen kysymystä Muhoksen kirkkoherraehdokkaille

20. maaliskuuta selviää, onko Muhoksen tuleva kirkkoherra Vesa-Tapio Palokangas, Jukka Joensuu vai John Bäckström. Lue jutusta, kuinka he vastasivat kysymyksiin.

Muhoksen seurakuntaan valitaan uusi kirkkoherra 20. maaliskuuta. Ennakkoäänestys toteutetaan 14.–18. maaliskuuta. Vaalissa voivat äänestää kaikki seurakunnan täysi-ikäiset jäsenet.

Yhteinen vaalipaneeli järjestetään sunnuntaina 13. maaliskuuta kello 12 Muhoksen kirkossa. Vaalipaneelia voi seurata myös Virtuaalikirkosta. Ehdokkaiden vaalinäytteinään toimittamat päiväjumalanpalvelukset ovat myös katsottavissa Virtuaalikirkosta.

Kymmenen kysymystä

1. Kuvaile itseäsi kolmella sanalla.
2. Keiden uskot tai toivot äänestävän sinua ja miksi?
3. Millainen on suhteesi kirkon herätysliikkeisiin?
4. Mikä on tärkein tehtäväsi kirkkoherrana?
5. Miten ja millä periaatteilla toimit työyhteisön ristiriitatilanteissa?
6. Millä uusilla tavoilla seurakunta voisi näkyä Muhoksen kylänraitilla?
7. Tapaat kaupassa parikymppisen naisen. Hän tunnistaa sinut papiksi ja kysyy, miksi kuulua kirkkoon, kun suurin osa kavereistakaan ei kuulu. Mitä vastaat hänelle?
8. Aikuinen lapsesi ilmoittaa haluavansa virallistaa parisuhteensa samaa sukupuolta olevan kumppaninsa kanssa ja haluaisi että sinä vihit heidät. Mitä vastaat hänelle?
9. Mitä elämä on sinulle opettanut ja mitä haluaisit vielä oppia?
Jokeri: Keksi lyhyt mainoslause Muhoksen seurakunnalle.

1. vaalisija

Vesa-Tapio Palokangas

Koulutus, työ tällä hetkellä, ikä: kirkon nuorisonohjaaja, diakoni, KM ja TM, Vaalan kirkkoherra, 57-vuotias
Läheiset: puoliso, neljä aikuista lasta ja yksi lapsenlapsi
Vapaa-ajan mielipuuhat: Neulominen ykkösenä. Leipominen ja ruoanlaitto on myös mukavaa. Aina ei viitsi tehdä mitään.
Minut löytää näistä somekanavista: Facebook, Twitter

1. Kuvaile itseäsi kolmella sanalla. Idearikas, toimelias, rohkea.
2. Keiden uskot tai toivot äänestävän sinua ja miksi? Mahdollisimman monen, olen ihan hyvä vaihtoehto kirkkoherraksi Muhokselle.
3. Millainen on suhteesi kirkon herätysliikkeisiin? Pystyn rakentavaan ja kunnioittavaan yhteistyöhön. Minun hengellinen kotini on ev.lut kirkko ja se seurakunta, missä teen työtäni.
4. Mikä on tärkein tehtäväsi kirkkoherrana? Antaa yhdessä muiden työntekijöiden kanssa hyvät kasvot seurakunnalle, jotta ihmiset voisivat tuntea sen omaksi. Toimia kaikessa seurakunnan ja koko kirkon parhaaksi omilla lahjoillani. Tehdä työtäni kirkkolain ja -järjestyksen mukaisesti. Olla luotettava esimies muille työntekijöille ja hyvä yhteistyökumppani sidosryhmille.
5. Miten ja millä periaatteilla toimit työyhteisön ristiriitatilanteissa? Asioita pitää lähestyä myönteisessä ja rakentavassa hengessä kaikkia kuunnellen ja yhdessä ratkaisua hakien. Syyllisten hakeminen on turhaa. Ennemmin pitää miettiä ratkaisuja, miten tästä hetkestä mennään eteenpäin.
6. Millä uusilla tavoilla seurakunta voisi näkyä Muhoksen kylänraitilla? Entisetkin tavat ovat varmasti hyviä. Haluan rakentaa seurakuntaa, joka on oikeasti mukana ihmisten pyhässä ja arjessa.
7. Tapaat kaupassa parikymppisen naisen. Hän tunnistaa sinut papiksi ja kysyy, miksi kuulua kirkkoon, kun suurin osa kavereistakaan ei kuulu. Mitä vastaat hänelle? Hänellä on syynsä kysymykseensä ja sitä kunnioitan. Arvostan myös, että uskaltaa tulla puhumaan asiasta. Lähtökohtaisesti haluan tietää, mitkä asiat hänen mielestään ovat syitä hänen käsityksiinsä, voisiko niitä korjata ja antaa mahdollisesti oikeaa tietoa. Kaupassa asiaa tuskin ratkaistaan, joten jatkojutustelu lienee paikallaan.
8. Aikuinen lapsesi ilmoittaa haluavansa virallistaa parisuhteensa samaa sukupuolta olevan kumppaninsa kanssa ja haluaisi että sinä vihit heidät. Mitä vastaat hänelle? Jokaisella ihmisellä on oikeus rakkauteen, kun se ei alista toista eikä loukkaa toisen ihmisarvoa. Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on naisen ja miehen välinen liitto ja ohje on, että samaa sukupuolta olevia ei vihitä kirkollisesti. Myöskään oman lapsen kohdalla en voi tehdä poikkeusta. Mutta rakastaa saa.
9.Mitä elämä on sinulle opettanut ja mitä haluaisit vielä oppia? Tässä iässä olen oppinut paljon ja vieläkin opin. Sen verran olen utelias. Minun mielipiteeni ei ole aina oikea ja rohkeutta on myös muuttaa kantaansa. Elämään kuuluu läheisesti työ. Sekin on opettanut todella paljon. Ollaanhan papin työssä aika henkilökohtaistenkin asioiden äärellä. Minulla on monta koulutusta ja erilaisia töiden tuomia kokemuksia. Kaikki ne ovat muovanneet minusta juuri tällaisen papin.

Jokeri: Keksi lyhyt mainoslause Muhoksen seurakunnalle. ”Sinullakin on paikka!”

 

2. vaalisija

Jukka Joensuu

Koulutus, työ tällä hetkellä, ikä: teologian maisteri, Oulunsalon seurakunnan kappalainen, 40-vuotias
Läheiset: Vaimo, lapset ja ystävät
Vapaa-ajan mielipuuhat: Valokuvaus, lasten hoito, pohdiskelu ja huumori
Minut löytää näistä somekanavista: Facebook ja Instagram

1. Kuvaile itseäsi kolmella sanalla. Ihmisläheinen, luova ja päämäärätietoinen
2. Keiden uskot tai toivot äänestävän sinua ja miksi? Arvelen, että ne, jotka tuntevat minut ja ne, jotka tietävät muutoin minun olevan luotettava ja pätevä kirkkoherraksi. Muhoslaisuuteni vaikuttaa myös äänestämiseen.
3. Millainen on suhteesi kirkon herätysliikkeisiin? Suhteeni herätysliikkeisiin on hyvin luontevaa, mutta suhtaudun luontevasti myös niihin, jotka eivät koe mitään herätysliikettä omakseen. Muhoksen hengellinen maasto on minulle tuttua. Minut tunnetaan vanhoillislestadiolaisena.
4. Mikä on tärkein tehtäväsi kirkkoherrana? Ilosanoman välittäminen. Olla luottamuksen arvoinen tehtävässä.
5. Miten ja millä periaatteilla toimit työyhteisön ristiriitatilanteissa? Työyhteisöä johdetaan omalla esimerkillä. Hyvän ilmapiirin ylläpitäminen ja luominen kuuluu jokaisen työyhteisön jäsenen tehtäviin. Jos tästä huolimatta tulee ristiriitoja, niin kuunteleminen ja tasapuolisuus ovat tärkeimmät periaatteet asioiden selvittämisessä.
6. Millä uusilla tavoilla seurakunta voisi näkyä Muhoksen kylänraitilla? Tapahtumia voisi järjestää yhteistyössä esimerkiksi muhoslaisten kyläyhdistysten ja järjestöjen kanssa. Soppatykki saattaisi hyvin palvella yhtenä kohtaamisten apuvälineenä. Seurakunnan oma ”teemapäivä” voisi näkyä monipuolisena ohjelmana ympäri Muhosta. Olen itse järjestänyt vuosien ajan ”Miehet kuulolla” -tapahtumia nuotioiden äärellä Oulussa.
7. Tapaat kaupassa parikymppisen naisen. Hän tunnistaa sinut papiksi ja kysyy, miksi kuulua kirkkoon, kun suurin osa kavereistakaan ei kuulu. Mitä vastaat hänelle? Haluaisin tietää, millaisia kokemuksia hänellä on kirkon jäsenyydestä. Kysyisin lapsuuden muistoista ja rippikoulusta. Haluaisin hänen kertovan jotain myönteistä seurakunnan elämästä. Kannustaisin häntä pysymään kirkon ja seurakunnan jäsenyydessä. Kaverien mielipiteiden ei tarvitse ohjata omia vakaumuksellisia valintoja.
8. Aikuinen lapsesi ilmoittaa haluavansa virallistaa parisuhteensa samaa sukupuolta olevan kumppaninsa kanssa ja haluaisi että sinä vihit heidät. Mitä vastaat hänelle? Pidän tärkeänä, että minulla on läheiset ja luotetut välit kaikkien lasteni kanssa. Lapset oppivat samalla tuntemaan isänsä hyvin. Arvoista ja vakaumuksellisista asioista keskustellaan luontevasti. Jos myöhemmin siitä huolimatta saisin kutsun vihkipapiksi ko. tilaisuuteen, niin kertoisin kärsivällisesti ja riittävän laajasti muun muassa kirkon avioliittokäsityksestä miehen ja naisen välisenä liittona.
9. Mitä elämä on sinulle opettanut ja mitä haluaisit vielä oppia? Olen ehkä sen oppinut, että kaikella on aikansa. Jokaisella ajalla on oma tarkoituksensa. Haluan vielä oppia ainakin käden taitoja ja puutarhan hoitoa.

Jokeri: : Keksi lyhyt mainoslause Muhoksen seurakunnalle. ”Sanalla sanoen! – Ystävällinen seurakunta”

 

3. vaalisija

John Bäckström

Koulutus, työ tällä hetkellä, ikä: teologian maisteri, Kemin seurakunnan kappalainen, 53-vuotias
Läheiset: vaimo Päivi, poika Johannes 12 v.
Vapaa-ajan mielipuuhat: Valokuvaus ja luonto eri muodoissaan
Minut löytää näistä somekanavista: Facebook

1. Kuvaile itseäsi kolmella sanalla. Innovatiivinen, suvaitsevainen ja huumorintajuinen.
2. Keiden uskot tai toivot äänestävän sinua ja miksi? Ennen kaikkea tavallisten seurakuntalaisten. Perhe on minulle seurakunnan ydin. Olemme läsnä perheiden arjessa ja juhlassa. Perheen ymmärrän tässä laajasti, yli sukupolvien ulottuvana yhteytenä, riippumatta ikäluokasta tai asuinpaikasta. Samoin heikoimmassa asemassa olevat ovat työnäkyni ydintä ja haluan panostaa heidän parissaan tehtävään työhön. Lisäksi haluan panostaa seurakuntalaisten omaan aktiivisuuteen toiminnassa ja sen suunnittelussa. Uskon, että äänestäjäni löytyvät tästä joukosta. Kun evankeliumia pidetään esillä, toteutamme Kristuksen meille antamaa lähetyskäskyä.
3. Millainen on suhteesi kirkon herätysliikkeisiin? Minulla on ollut yhteyksiä eri herätysliikkeisiin ja olen työssäni tehnyt niiden kanssa hedelmällistä yhteistyötä. Oma taustani on Uudeltamaalta, viidesläisen herätysliikkeen piiristä, mutta tällä hetkellä ammennan omaan elämääni enemmän körttiläisyydestä. En kuitenkaan kuulu mihinkään herätysliikkeeseen. Herätysliikkeet ovat kirkolle rikkaus ja tarjoavat paljon mahdollisuuksia toteuttaa lähetyskäskyä yhdessä. Samalla meidän täytyy kohdata herätysliikkeet tasapuolisesti, kaikkien työnäkyä ja näkemyksiä kunnioittaen.
4. Mikä on tärkein tehtäväsi kirkkoherrana? Saada seurakunta löytämään vahvuutensa ja voimavaransa. Työyhteisön johtaminen ja hallinto lohkaisee suuren osan kirkkoherran työajasta, mutta samalla kirkkoherra on seurakunnan kasvot ulospäin. Hän luo seurakunnalle ja sen sanomalle näkyvyyttä, antaa tilaa sille työlle, mitä seurakunnassa tehdään.
5. Miten ja millä periaatteilla toimit työyhteisön ristiriitatilanteissa? Ihanteeni on olla kuunteleva ja sovitteleva johtaja, mutta ristiriitoihin tulee puuttua aina riittävällä vakavuudella. Kyse on kuitenkin aina työyhteisön ja koko seurakunnan hyvinvoinnista.
6. Millä uusilla tavoilla seurakunta voisi näkyä Muhoksen kylänraitilla? Seurakunnan tehtävä on verkostoitua mahdollisimman laajasti. Näkyvyys erilaisissa tapahtumissa ja jokapäiväisessä elämässä on tämän ydintä. Näkyminen kunnan, kylien, yhdistysten ja seurojen toiminnassa tarjoaa mahdollisuuden kohdata suurempia ihmismääriä. Toisaalta kirkko keskellä kylää on myös näkyvä viesti. Kun seurakunnasta saadaan muhoslaisten kohtaamispaikka, olohuone, on sen asema Muhoksella selkeä. Evankeliumin sanoman esillä pitäminen tulee tässäkin olla toiminnan ytimessä.
7. Tapaat kaupassa parikymppisen naisen. Hän tunnistaa sinut papiksi ja kysyy, miksi kuulua kirkkoon, kun suurin osa kavereistakaan ei kuulu. Mitä vastaat hänelle? Ennen kaikkea haluaisin kuulla, mitä hän haluaisi seurakunnan tarjoavan hänelle. Jeesus kysyi Jerikon tien sokealta: ”Mitä haluat minun tekevän sinulle?”. Tarvitsemme ennen kaikkea kuulevia korvia, mitä seurakunnalta toivotaan. Meidän tulee tarjota tilaa keskustelulle asiasta ja meidän tulee vastata siihen, mitä meiltä odotetaan. Haluaisin kutsua hänet mukaan myös suunnittelemaan seurakunnan toimintaa.
8. Aikuinen lapsesi ilmoittaa haluavansa virallistaa parisuhteensa samaa sukupuolta olevan kumppaninsa kanssa ja haluaisi että sinä vihit heidät. Mitä vastaat hänelle? Onnittelen häntä tästä valinnasta ja pahoittelen, että tällä hetkellä kirkon virallinen linja ei mahdollista tätä, mutta haluan toivottaa hänelle siunausta ja kannustan häntä solmimaan avioliiton maistraatissa. Haluan myös olla mukana kaikin tavoin, niin vihkimisessä kuin elämän matkallakin.
9. Mitä elämä on sinulle opettanut ja mitä haluaisit vielä oppia? Elämä on opettanut minua katsomaan asioita monipuolisesti, eri tavoin, erityisesti uskosta käsin. Jumalan voi nähdä monissa, yllättävissäkin asioissa maailmassa. Se on myös tie, jossa haluan oppia enemmän.
Jokeri: Keksi lyhyt mainoslause Muhoksen seurakunnalle. ”Muhoksen seurakunta – elävä yhteisö, Kristuksen asialla.”


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää