Miten menee -podcastissa nuoret puhuvat mielen hyvinvoinnista

– Nuorten äärimmäisen suuri kuormitus on noussut esiin useissa tutkimuksissa. Haluamme tarjota nuorille kanavan kertoa ajatuksistaan, kokemuksistaan ja selviytymisen keinoistaan. Nuoret myös vinkkaavat aikuisille, miten heitä voisi tukea, kertoo ohjelmaa juontava psykoterapeutti Heli Pruuki.

Lasten ja nuorten keskuksen Miten menee -podcastissa nuoret puhuvat mielen hyvinvoinnista ja tunteista. Kuusiosaisen podcastin aiheita ovat kuormitus ja jaksaminen, kiusaaminen, netin vihapuhe, yksinäisyys, tunne- ja tarvetaidot sekä viha.

Podcast on suunnattu ensisijaisesti 14–19-vuotiaille nuorille vertaistuelliseksi kuunneltavaksi, mutta siitä hyötyvät myös vanhemmat ja nuorten kanssa työtä tekevät ammattilaiset.

Miten menee -podcast julkaistaan maailman mielenterveyspäivänä 10. lokakuuta, joka on myös nuorisotyön viikon ensimmäinen päivä. Podcast on kuunneltavissa äänisuoratoistopalvelu Spotifyssa. Juontajana toimii psykoterapeutti, Lasten ja nuorten keskuksen kehitysjohtaja Heli Pruuki.

– Nuorten äärimmäisen suuri kuormitus on noussut esiin useissa tutkimuksissa. Pandemiarajoitukset, Venäjän sota Ukrainassa ja ilmastokriisi kuuluivat jaksossa nuorten puheessa, mutta myös pysyvämmät sosiaaliset ilmiöt, kuten kiusaaminen ja yksinäisyys. Haluamme tarjota nuorille kanavan kertoa ajatuksistaan, kokemuksistaan ja selviytymisen keinoistaan. Nuoret myös vinkkaavat aikuisille, miten heitä voisi tukea, Heli Pruuki kertoo.

Podcastin ensimmäisessä jaksossa puhutaan siitä, miltä ahdistus ja masennus tuntuvat ja kuinka esimerkiksi koronarajoitukset ja ilmastohuoli vaikuttavat mielialaan. Muissa jaksoissa käsitellään esimerkiksi sitä, miten yksinäisyys vaikuttaa minäkuvaan ja millaisia jälkiä kiusaaminen jättää sekä vihan purkamista ja somen vihapuhetta.

Jaksojen vieraina ovat nuoret Aino GranströmElisa LaitilaMimmi PohjamoValtteri MarhiaPia KärkiPilvi PruukiElle KorhonenJuuso KosonenElsa TörmäWilhelmiina AhmalaSaara Palomäki ja Minna Sorola. Nuoret valittiin keskustelijoiksi avoimella haulla alkukesän aikana.

– Saimme paljon hakemuksia, mikä kertoo nuorten suuresta kiinnostuksesta päästä puhumaan. Nuoret pääsevät liian harvoin sanoittamaan itseensä liittyviä asioita julkisesti. Olemme suunnitelleet toteuttavamme Miten menee -podcastin toisen kauden ensi keväänä, Heli Pruuki paljastaa.

Podcastin on tuottanut Lasten ja nuorten keskus. Tuotantoa ovat tukeneet Suomen Ekumeeninen Neuvosto ja Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Podcastin tunnusmusiikki on nuoren suomalaisartisti Nohannan kappaleesta Äidinäidin raivolla.

Podcast on kuunneltavissa Spotifyssa 10.10.2022 alkaen.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää