Nuorten tulevaisuusseminaari keräsi ennätysmäärän osallistujia

Seminaarin pääantia olivat nuorten suunnittelemat työpajat, joissa käsiteltiin mm. nuorten roolia seurakunnissa, yhdenvertaisuutta, mielenterveyden kysymyksiä ja sitä, onko seurakunnassa aktiivisesti toimiminen nuorten maailmassa sosiaalisesti hyväksyttyä.

Nuorten tulevaisuuseminaari keräsi tänä vuonna ennätysyleisön: webinaarina toteutetussa seminaarissa oli paikalla yli 220 osallistujaa ympäri Suomen.

Suurin osa semmalaisista oli 15–18-vuotiaita nuoria yhteensä 64 seurakunnasta ja järjestöstä aina Kemistä Vihtiin. Lisäksi mukana oli työntekijöitä ja luottamushenkilöitä, kuten kirkolliskokouksen tulevaisuusvaliokunta. Myös piispat Mari Leppänen ja Teemu Laajasalo tervehtivät nuoria.

Seminaarin tarkoituksena on puhua yhdessä, millaisessa kirkossa osallistujat haluavat toimia myös tulevaisuudessa. Seminaarissa pohditaan myös, miten nuorten ääni saataisiin paremmin kuuluville kirkossa.

Seminaarin pääantia olivat nuorten itse suunnittelemat työpajat, joissa käsiteltiin mm. nuorten roolia seurakunnissa, yhdenvertaisuutta, mielenterveyden kysymyksiä ja sitä, onko seurakunnassa aktiivisesti toimiminen nuorten maailmassa sosiaalisesti hyväksyttyä. Keskustelussa nousivat esiin nuorten toimintamahdollisuuksien erilaisuus suurilla ja pienillä paikkakunnilla, ilmastonmuutoksen vaikutus tulevaisuuskuviin ja turvallisen tilan tärkeys esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville nuorille.

Erityistä oli, että ensimmäistä kertaa etänä järjestetty seminaari onnistui säilyttämään iloisen, keskustelevan ja luottamuksellisen ilmapiirinsä.

– Tuntuu tosi tärkeältä, että mielenterveydestä ja sen ongelmista voi ylipäänsä puhua tällä tavalla. Ne ovat niin tavallisia ja koskettavat melkein kaikkia jossain kohtaa elämää, huomautti yksi nuori osallistuja.

Pajatyöskentelyä rytmittivät myös musiikki ja hengellinen anti: osallistujat pääsivät laulamaan Nuoren seurakunnan veisuja yhdessä No Tune Brothersin kanssa. Päivä päättyi upeaan Toto-jumalanpalvelukseen.

– Uskon, että nuorten hienot ajatukset ja seminaarin lämmin ja iloinen tunnelma toi voimaa ja toivoa monelle etenkin näin korona-ajan keskellä. Nuorten vakaumus siitä, kuinka he ovat paitsi kirkon tulevaisuus, myös nykyisyys, vahvisti luottamusta siihen, että kirkolla ja kristinuskolla voi olla merkitystä ihmisten elämässä myös vuonna 2030 ja senkin jälkeen, iloitsee seminaarin projektityöntekijä Anne Heikkinen. 

Seuraava tulevaisuusseminaari järjestetään 25.–27.3.2022 Pieksämäen Partaharjulla. Tulevaisuusseminaarin järjestävt yhteistyössä Lasten ja nuorten keskus ry sekä Kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasiat.

Seminaarissa suurin ääni ja valta on nuorilla myös suunnittelun osalta. Haku suunnittelutiimiin on auki 30.4. saakka (avaa linkki!).


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää