Omannäköiseen messuun turvallisin mielin

Oulussa vietetään sateenkaarimessua torstaina 3. elokuuta. Messuun toivotetaan kaikki tervetulleiksi sellaisena kuin on.

Oulun tuomiokirkossa vietetään sateenkaarimessua torstaina 3. elokuuta kello 18. Tuomiorovasti Satu Saarinen valmistautuu messuun iloisissa tunnelmissa.

Saarisen mukaan sateenkaarimessulla on tärkeä merkitys. Messuun tullaan omien kiitosten, ahdistusten ajatusten, toiveiden ja murheiden kanssa.

– Tämä tilaisuus on kuitenkin erityisesti suunnattu sateenkaariväelle, koska sille on tarvetta. Osa kokee, ettei seurakunnassa ole heille muulloin tilaa. Me haluamme järjestää messun, jonne kaikki ovat tervetulleita omina itsenään.

Sateenkaarimessu noudattaa turvallisen tilan periaatteita. Se tarkoittaa sitä, että tilaisuuden alussa esitellään häirintäyhdyshenkilö. Jos messussa kokee häirintää, hänelle voi kertoa asiasta ja siihen puututaan.

Vapaaehtoistoiminta varmistaa jatkuvuuden

Sateenkaarimessujen ympärivuotisesta tarpeesta Oulussa keskustellaan aika-ajoin. Messuja voidaan järjestää, mutta se vaatisi oman vapaaehtoisryhmän.

– Rohkaisen ja kutsun ihmisiä tekemään messuja yhdessä meidän kanssamme. Kaikki messut toki hoituvat työntekijöiden voimin, mutta vapaaehtoisia toimii esimerkiksi messuavustajina.

– Säännölliseen toimintaan olisi hyvä olla oma joukko, joten jos ihmiset kokevat, että voisimme alkaa yhdessä niitä järjestämään niin järjestetään!

 

Näillä toimilla ja teoilla osoitamme, että kirkko
ei ole mikään hahmoton ja kasvoton asia.

 

Puistojuhlassa kävijöitä seurakunnan teltalle riittää jonoksi asti ja kirkon osallistumista on kiitelty.

– Puistojuhlassa meillä on myynnissä esimerkiksi Naistenpäivä-tuotteita. Seurakunnan työntekijät ovat myös tavattavissa juttelua varten.

Omalla esimerkillä asennemuutosta

Keskustelua herää kuitenkin aina siitä, onko kirkon paikka festareilla tai pride-juhlissa.

– Kirkon paikka on olla kaikkialla, missä ihmiset ovet. Näillä toimilla ja teoilla osoitamme, että kirkko ei ole mikään hahmoton ja kasvoton asia jossain tuolla. Meidän päätöksemme vaikuttavat siihen, että asenteet muuttuvat.

Omalta osaltaan Saarinen haluaa olla luomassa sellaista tilaa, johon kaikki ovat aidosti tervetulleita omina itsenään.

Saarisen mukaan ihmiset kokevat eri syistä ja elämäntilanteista johtuen, etteivät he ole tervetulleita kirkkoon.

– Tämä voi olla yleinen kokemus ja kysymys, mutta aivan erityisesti sateenkaari-ihmisten keskuudessa.

– Ajattelen että asenteet ovat muuttuneet, ja olen iloinen että esimerkiksi meillä tuomiokirkkoseurakunnassa on monenlaisia ihmisiä vapaaehtoisina ja heidät kaikki otetaan vastaan avosylin. Merkitystä on ihmisenä olemisella ja yhdessä tekemisellä.

Saarinen toivoo, että jos ihmisillä on vain voimia, niin he ottaisivat yhteyttä ja kertoisivat, jos kokevat syrjintää tai häirintää seurakunnassa. Silloin tilanteisiin voidaan puuttua.

Oulun seurakuntien työntekijöitä on tavattavissa Oulu Priden puistojuhlassa lauantaina 5. elokuuta Hollihaan puistossa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää