Pääkirjoitus: Kenelle kellot soivat

”Piispat Suomessa ovat laatineet yhteisen ekumeenisen viestin, joka korostaa Ukrainan tarvitsevan kaiken mahdollisen avun ja tuen vaikeassa tilanteessa” muistuttaa Pekka Asikainen.

Tämän viikon perjantaina 24. helmikuuta tulee kuluneeksi vuosi Venäjän aloittamasta hyökkäyksestä Ukrainaan. Sota on tuonut paljon kärsimystä ukrainalaisille. Tuhansien kodit ovat tuhoutuneet ja miljoonat ovat joutuneet pakenemaan. Myös Ouluun on tullut vuoden aikana ukrainalaisia sotaa pakoon.

Piispat Suomessa ovat laatineet yhteisen ekumeenisen viestin, joka korostaa Ukrainan tarvitsevan kaiken mahdollisen avun ja tuen vaikeassa tilanteessa. Piispat kehottavat seurakuntia soittamaan kirkoissa rauhankelloja symbolisen tuen ilmauksena hyökkäyssodan syttymisen vuosipäivänä perjantaina kello 12. Viime vuosina tällaisilla kellonsoittokampanjoilla on kiinnitetty ihmisten huomiota johonkin ajankohtaiseen asiaan. Muutama vuosi sitten soitettiin kelloja Syyrian Aleppon uhrien muistoksi ja nyt kellot soivat ukrainalaisten tukemiseksi.

Piispat ovat toivoneet, että seurakunnissa rukoillaan ukrainalaisten puolesta, jotta sota loppuisi ja oikeudenmukainen rauha toteutuisi. He myös rohkaisevat seurakuntia järjestämään tukitapahtumia ja rakentamaan yhteyttä ukrainalaispakolaisiin Suomessa. Meidän tehtävänämme on auttaa hädässä olevia ja kulkea läheisiään menettäneiden rinnalla.

Pekka Huokuna ja Jukka Helin ovat tehneet koskettavan laulun ukrainalaisten kohtalosta. Vuosipäivän kampanjalaulu löytyy Kirkkohallituksen verkkosivuilta. Rajamaa-laulu kertoo kiertelemättä sodan karuudesta. Viimeisessä säkeistössä on kuitenkin jälleenrakentamisen ja toivon pilkahdus: ”Aikanaan sodan sumu hälvenee. Talot rikkiammutut ja maahan sortuneet korjataan. Koulun kellot vielä soi.”

Päättyköön sota. Tulkoon rauha. Soikoon vielä koulujen kellot merkkinä toivosta ja paremmasta huomisesta.

Kirjoittaja on Oulun seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää