Pääkirjoitus: Kesän voimaannuttava vaikutus

Limingan kirkkoherra Pekka Tuomikoski pohtii kesän kynnyksellä levon ja palautumisen tärkeyttä. Tuomikoski haluaakin muistuttaa, että ihmiset eivät ole koneita.

Olen keski-iän vähitellen hiipiessä huomannut tulleeni uutisfriikiksi. Uutiset rauhoittavat ja antavat todellisuuden hahmottamiseen jämptiä selkärankaa.

Ukrainan sodan lisäksi mediassa toistuu toinenkin teema, nimittäin työssä jaksaminen. Siihen vaikuttaa moni asia. Kannustavien, kuuntelevien ja arkista aherrusta tukevien työtovereiden lisäksi turvallisuus- ja luottamustason pitäisi olla kaikilla kunnossa. Se auttaa uskomaan siihen, että omasta työstä voi selviytyä. Näillä kahdella elementillä päästään jo pitkälle.

Mikä sitten luo hyvää turvallisuuden tunnetta ja luottamusta omaan selviämiseen? Tutkimusten perusteella riittävä lepo ja yöuni ovat kaiken lähtökohta. Meidän tulee kyetä palautumaan omasta työstämme, jotta voimme palvella lähimmäisiämme täydellä energiamäärällä. Jos uni häiriintyy, saattaa sen mukana moni muukin asia lähteä sakkaamaan. Toinen on tietysti hyvä ja maistuva ruoka, jota on riittävästi ja jota nautimme säännöllisesti. Siinäpä hyvän arjen raaka-aineet.

 

Fysiikkaa ei kannata aliarvioida. Emme ole koneita, jotka kestävät loputtomasti.

 

Kesä on erinomaista palautumisen aikaa. Olemme saaneet juuri viettää helluntaita, seurakunnan syntymäpäivää. Sateen, auringon ja kasvun ihme virkistää luomakuntaa. Myös me ihmiset olemme osa sitä. Kesän aikana voimme palautua ja toteuttaa itseämme. Se auttaa lataamaan virtaa ja kohtaamaan tulevan syksyn haasteet. Jokainen tarvitsee palautumista.

Fysiikkaa ei kannata aliarvioida. Emme ole koneita, jotka kestävät loputtomasti. Paavali muistuttaa osuvasti: ”Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli, joka Henki teissä on ja jonka te olette saaneet Jumalalta?” (1. Kor. 6:19). Siinäpä kaikille kotiläksyä.

Kirjoittaja on Limingan kirkkoherra, joka jää vuoden palauttavalle virkavapaalle


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää