Pääkirjoitus: Miksi kuolemasta pitää puhua?

Oulussa järjestetään syyskuussa kaksi viikkoa kestävä tapahtuma Pro morte. Satu Saarinen muistuttaa, että kuolema pitää tuoda keskelle elämää, ”koska kuolema tapahtuu aina keskellä elämää”.

Oulussa järjestetään Pro morte tapahtuma. Kahden viikon aikana Oulun keskustassa on tarjolla kuolemaan liittyviä keskusteluja ja kulttuuria. Voit tulla kirjoittamaan liitutauluun ”terveiset sinne taivaaseen” Valkean vilinässä tai kokeilla arkussa makaamista ravintolassa. Hautausalan yrittäjät pitävät avointen ovien päiviä, jolloin voi käydä tutustumassa uurniin ja arkkuihin ja vaikkapa laatia oman hautaustestamentin.

Mutta miksi ihmeessä kuolema pitää tuoda keskelle elämää?

Koska kuolema on osa elämää, ja kuolema tapahtuu aina keskellä elämää.

Harva meistä haluaa kuitenkaan ajatella kuolemaa silloin kun eletään. Kun kaikki on hyvin, sairaus ja kuolema tuntuvat kaukaisilta asioilta. Silti jokaisessa meissä asuu vähintään hiljainen tieto siitä, minkä taiteilija Frida Kahlo puki sanoiksi: ”Kuka vaan voi kuolla milloin vaan.”

Ehkä elämäänsä kannattaisikin elää tämä ajatus mielessä. Että eläisin niin, että olisin valmis lähtemään, kun on minun vuoroni.

 

Läheisistä ja omasta elämästä luopuminen on useimmille meistä tuskallinen ajatus.

 

Kuolema pelottaa. Läheisistä ja omasta elämästä luopuminen on useimmille meistä tuskallinen ajatus. Kuolemaa kuitenkin kannattaa pohtia jo elämän aikana. Silloin siihen voi muodostaa suhteen, joka auttaa käsittelemään asiaa.

Oma 14-vuotiaani sanoi kesällä aivan yhtäkkiä auton takapenkiltä: ”Äiti, mää en voi käsittää kuolemaa ja kuolemista.”
Siihen minun oli vastattava, että en minäkään.

Aina emme voi käsittää elämää ja elämistä, miten sitten kuolemaa ja kuolemista.

Tämän kuitenkin käsitän: jakamalla toiveitani ja ajatuksiani omaan kuolemaani ja läheisten kuolemaan liittyen, pelko ja lamaannus kuoleman edessä jotenkin pienenee. Tilalle tulee lohtua ja valoa.

Se se vasta onkin käsittämätöntä.

Kirjoittaja on Oulun tuomiorovasti


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää