Pääkirjoitus: Ihmisoikeudet ovat kaiken hyvän tasapuolista jakamista

”Qatarissa on käynnissä irvokas näytelmä, mutta ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden eteen on tehtävää kaikkialla, myös meidän demokraattiseksi mielletyssä yhteiskunnassamme”, muistuttaa Timo Juntunen.

Urheilulla on yleensä vaikutuksia, jotka auttavat unohtamaan arjen murheita. Qatarissa on tällä hetkellä käynnissä maailman katsotuin urheilutapahtuma, jalkapallon MM-kisat. Kyse on lajista, jonka merkitystä ei pidä aliarvioida. Sen ympärillä liikkuvat valtavat rahavirrat ja sellaisesta ei aina seuraa pelkästään hyvää.

Jalon urheilun kulisseissa tapahtuu paljon hämärää, tympäisevää ja ahdistavaa.

Qatarin kisat ovat saaneet ylleen synkän verhon. Stadionien rakentaminen on vaatinut tuhansien siirtotyöläisten hengen. 200 miljardia maksavat kisat pidetään maassa, jossa on pahoja ihmisoikeusongelmia. Normaalisti silloin kun tuomari puhaltaa pilliinsä ottelun alkamisen merkiksi, unohtuvat ympäristön ristiriitaisuudet. Tällä kertaa näin ei täysin tapahdu.

Rahan valta ja autoritäärinen hallinto ovat paha yhdistelmä. Qatarissa on käynnissä irvokas näytelmä, joka kuvaa noiden elämää pyörittävien voimien liittoa.

Kauhistellessamme tuota näytelmää meidän pitää kuitenkin samalla muistaa että ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden eteen on tehtävää kaikkialla, myös meidän demokraattiseksi mielletyssä yhteiskunnassamme. Ihmisoikeudet ovat arjen jokapäiväistä työtä, jota ei tule laiminlyödä sanomalla että juuri nyt on kaikki hyvin.

Ihmisoikeudet ovat toisten huomaamista, kuuntelemista, keskustelemista, kunnioittamista ja tilan antamista. Ne ovat kaiken hyvän mahdollisimman tasapuolista jakamista.

Kirjoittaja on Hailuodon kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää