Pääkirjoitus: Via activa, via mystica

”Kristillisen elämän kaksi tietä on hyvä muistaa. Loma ei synny pelkästään tekemällä, vaan että siinä on tarpeellista pitää väljyyttä pysähtymistä varten”, kirjoittaa Ilkka Mäkinen.

Hiihtoloma on tulossa. Monilla on lomasuunnitelmat selvillä. Jotkut ovat varanneet lomamökin talviliikunta-alueilta. Joillakin on matka lämpimään suunnitelmissa.

Oulun seudun seurakunnat ja kunnat järjestävät leirejä ja toimintapäiviä sellaisille, jotka jäävät kotiseudulle. Seurakuntien tarjoamia mahdollisuuksia voi tsekata tällä viikolla ja vielä ensi viikollakin. Aika moneen paikkaan tilaa riittää, vaikka ei olisi huomannut tähän mennessä ilmoittautua.

Hiihtolomapuheessa korostuu aktiivisuus. Lähdetään rinteeseen, mennään hiihtolenkille, matkustetaan johonkin hienoon paikkaan. Perimmäinen ajatus on, että kansalaiset nauttivat jotakin tekemällä kevättalven riemuista. Reippailu on hyvästä.

Kristillinen elämä tuntee via activan. Aktiivisuuden tiellä ihminen suuntautuu kohti toista ihmistä, lähimmäistä, kohti tämän elämän tehtäviä ja velvollisuuksia. Hän palvelee omaa yhteisöään.

Mutta on olemassa myös toinen tie, via mystica. Mystiikan tiellä ihminen asettuu yhä uudelleen elämässään sanattomassa tai sanallisessa rukouksessa Jumalan läsnäoloon, tutkimaan itseään ja jättäytymään kuvitelmistaan riisuttuna Jumalan myötätunnon ja rakkauden varaan. Nämä kaksi tietä eivät ole toistensa vaihtoehtoja. Ne kumpuavat molemmat elämästä Jumalan yhteydessä.

Elämme paastonaikaa hiihtolomavalmistelujen keskellä. Ajattelen, että kristillisen elämän kaksi tietä on hyvä muistaa. Loma ei synny pelkästään tekemällä, vaan että siinä on tarpeellista pitää väljyyttä pysähtymistä varten.

Rentoutuminen voi syntyä arjen rutiinien rikkomisesta, mutta se ei välttämättä tarkoita tekemistä. Hyvä oleminen voi syntyä siitä, että on kuulolla omia rakkaita varten. Samalla kun kuulostelee muita, voi myös kuulostella omaa sisäistä maailmaansa ja Jumalaa.

Kirjoittaja on Oulujoen kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää