Piispa Jukka Keskitalo Suviseurojen avajaisissa: Kipeiden asioiden läpikäyminen tekee liikkeestä vahvemman

Piispa kiitteli SRK:n taannoista, uskonnonvapautta koskenutta kannanottoa. ”Uskonnonvapaus ensisijaisesti vapautta uskoa”, hän muistutti.

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo puhui vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen Suviseurojen avajaisissa Reisjärvellä perjantaina 2.7.

Puheessaan Keskitalo pahoitteli, ettei perinteisiä peltoseuroja voitu vieläkään järjestää, vaan suurtapahtuma on pääsääntöisesti radiossa ja netissä.

– Realisteina tämä seurakansa kuitenkin ymmärtää – näin uskon – että tämä on tarpeen meidän kaikkien terveyden ja turvallisuuden vuoksi, piispa sanoi.

Piispa puhui ihmisen elämän hauraudesta ja siitä, miten kristityt vuosisatojen aikana ovat suurten haasteiden edessä kääntyneet Jumalan puoleen ja etsineet turvaa Raamatun sanasta.

– Emme kykene ennustamaan, mitä huomenna tai ensi vuonna tapahtuu. Elinvoimaisen huippujalkapalloilijan sydän voi pysähtyä kymmenien miljoonien ottelua TV:stä seuraavien silmien edessä, kuten olemme nähneet parhaillaan käynnissä olevissa jalkapallon EM-kisoissa, piispa muistutti.

Piispa kiitti vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen väkeä siitä, että he ovat kantaneet yhteiskunnallista vastuuta ja tämä vastuunkanto arkisista asioista on aina ollut osa liikkeen eetosta.

– Vastuunkantoa yhteisistä asioista on myös aktiivinen osallistuminen arvokeskusteluun yhteiskunnassa. Koin hyvänä, että SRK julkaisi taannoin kannanoton uskonnonvapaudesta. Sen pontimena oli huoli tämän yhden länsimaisen yhteiskunnan perusoikeuden kapeutumisesta negatiiviseen uskonnonvapauteen eli vapauteen uskonnosta.

– Kuten kannanotossa tuotiin hyvin julki, on uskonnonvapaus ensisijaisesti vapautta uskoa, eikä se ole ainoastaan yksilön, vaan myös yhteisön oikeus, piispa sanoi.

Piispa otti kantaa mediajulkisuuteen nousseisiin vanhoillislestadiolaista herätysliikettä koskeviin aiheisiin, kuten hoitokokouksiin ja pelastuskysymykseen.

– Liikkeen historiassa on vaiheita, esimerkiksi 1970-luvulla, jolloin ulkopuolinen huomio on johtanut eristäytymiseen ja koteloitumiseen. Tämä ei ole ollut pitkään aikaan vallitsevana toimintalinjana, mistä olen iloinen. Avoimuus ja kipeidenkin historian asioiden läpikäyminen tekee liikkeestä vahvemman. Se vaati rohkeutta ja johtajuutta, mutta tekee liikkeestä vahvemman, hän totesi.

Liikkeen asioista uutisointi vaatii kuitenkin uskontojournalismin asiantuntemusta ja myös liikkeen sisällä toimivien ihmisten äänen tuomista esiin.

– Ymmärrän hyvin, että voimakas mediahuomio voi tuntua epäoikeudenmukaiselta, jos liikkeen piirissä elävät ihmiset niputetaan kaikki yhteen ja unohdetaan, että vanhoillislestadiolaisetkin kristityt ovat kaikki yksilöitä omine ajatuksineen ja elämänkysymyksineen, totesi piispa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää