Piispan joulutervehdys: Levottomanakin aikana tulee joulu

”Elämä on nytkin, armon vuonna 2022, haurasta. Euroopassa on käynnistynyt laajamittainen sota, joka luo uhkakuvia koko maailman ylle. Vapahtaja Jeesus tuo rauhan sydämeen rauhattoman maailman keskellä”, muistuttaa piispa Jukka Keskitalo.

Uudessa testamentissa on kaksi joulukertomusta. Tuttu Luukkaan jouluevankeliumi kuvaa onnellisia, joskin koruttomia tapahtumia Betlehemin seimen ympärillä. Vähemmän tunnetussa Matteuksen evankeliumin joulukertomuksessa on uhkaavampi tunnelma.

Matteuksen kertomuksessa Joosef epäröi ottaa Mariaa vaimokseen ja vasta enkelin ilmestyminen saa hänet vakuuttuneeksi aikeistaan. Sen jälkeen kuningas Herodes yrittää saada itämaan tietäjien kautta selville vastasyntyneen Jeesuksen olinpaikan. Kun se ei onnistu, raivostuu Herodes ja käynnistää Betlehemissä lastenmurhan. Joosef ehtii viedä perheensä pakoon Egyptiin.

Tänä jouluna Matteuksen joulukertomus puhuttelee erityisellä tavalla. Elämä on nytkin, armon vuonna 2022, haurasta. Euroopassa on käynnistynyt laajamittainen sota, joka luo uhkakuvia koko maailman ylle. Hävityksen ja kaaoksen voimat ovat tänä vuonna ryöpsähtäneet taas räikeästi esiin.

Jeesuksen perhe pakeni Egyptiin. Moni ukrainalainen on paennut tänä vuonna Suomeen.

Jokin aika sitten pidettiin ukrainalaisessa pakolaisperheessä Suomessa kastejuhla, johon isä saapui rintamalta Ukrainasta palatakseen ristiäisten jälkeen taas takaisin puolustamaan kotimaataan. Elämä ja kuolema olivat tässä perheessä lähellä toisiaan, niin kuin Matteuksen joulukertomuksessakin.

Uhkakuvista huolimatta Matteuksenkin joulukertomuksessa tulee joulu. Tietäjät löytävät Jeesuksen luo ja maahan kumartaen antavat hänelle parhaita lahjojaan. Vapahtaja Jeesus on syntynyt. Hän tuo rauhan sydämeen rauhattoman maailman keskellä.

Joulun lapsi siunatkoon sinun ja läheistesi joulun.

Jukka Keskitalo
Oulun hiippakunnan piispa

Piispa Jukka Keskitalo vastaanotti Betlehemistä matkalle lähteneen rauhantulen partiotyöstä vastaavalta nuorisotyönohjaaja Sanna Parkkiselta. Jeesuksen syntymäpaikalle rakennetussa kirkossa on pidetty yllä tulta jo tuhat vuotta ja partiolaiset ympäri maailman kuljettavat sitä eteenpäin vuosittain. Piispantalon sisäpihalla olevasta seimiasetelmasta tulen saa hakea myös omaan lyhtyyn. Oulun keskustassa sijaitsevan Piispantalon sisäpihalle on käynti Hallituskadulta, läheltä Rantakadun risteystä. Kuva: Elsi Salovaara


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää