Psalmit antavat kaikille tunteille luvan

Paastonajan psalmit -juttusarjassa tutustutaan psalmeihin ja pohditaan niiden herättämiä tunteita eri henkilöiden kanssa. Ensimmäisessä osassa Matti Laurila toteaa, että psalmit avaavat vahvasti ihmisen kokemien tunteiden syvyyttä.

Ensimmäinen paastonajan psalmi kuuluu näin:

Se, joka asuu Korkeimman suojassa
ja yöpyy Kaikkivaltiaan varjossa, sanoo näin:
”Sinä, Herra, olet linnani ja turvapaikkani.
Jumalani, sinuun minä turvaan.”
Herra pelastaa sinut linnustajan ansasta
ja pahan sanan vallasta.
Hän levittää siipensä yllesi,
ja sinä olet turvassa niiden alla.
Hänen uskollisuutensa on sinulle muuri ja kilpi.
Hän antaa enkeleilleen käskyn varjella sinua, missä ikinä kuljet,
ja he kantavat sinua käsillään,
ettet loukkaa jalkaasi kiveen.

(Ps. 91:1–4, 11–12)

***

Tämä psalmi tulee iholle, Matti Laurila sanoo.

Hän pohtii, että jos nyt Ukrainan kaupungeissa ja kylissä sadat tai tuhannet ihmiset lukevat tätä psalmia ja ympärilleen katsoessaan näkevät kuolemanpelkoa, he huutavat Jumalan puoleen: Älä anna tämän olla totta!

– Luulen silti, että tämä psalmi on heille lohduttava kohta, eikä sellainen, joka vie heitä syvemmälle epätoivoon. Jumalalle saa huutaa, Laurila toteaa.

Kansainvälisen työn hiippakuntasihteerinä toimiva Laurila on sodan sytyttyä kuunnellut ensimmäisten päivien aikana monet uutiset päivässä ja seuraa tiiviisti Ukrainan tilannetta.

– Sodan mustat kasvot ovat tulleet esiin. Rukoukseni on, että sota päättyisi pian ja Venäjän kansa havahtuisi siihen, että tämä ei ole oikein, tähän on tultava loppu.

Laurilalle Raamattu on hyvin läheinen teos. Luemme 1. paastonajan sunnuntain psalmin hitaasti, sanoja makustellen. Annamme lauseiden puhua meille ja jätämme ne hetkeksi soimaan.

Sanojen valta on suuri

Laurilaa puhuttelee erityisesti kaksi psalmin kohtaa, joista ensimmäinen on Herra pelastaa sinut pahan sanan vallasta.

– Sanat voivat olla vahingoittavia ja ne voivat loukata. Niillä voidaan ivata tai osoittaa halveksuntaa. Myös sanomattomilla sanoilla on merkitystä. On myös toisenlaisia sanoja. Sanoja, jotka kysyvät: Miten jaksat? Sanoja, jotka rohkaisevat. Sanojen valta arkielämässä on hirvittävän vahva, Laurila pohtii.

Laurilan mukaan lähes kaikilla on kokemusta loukkaavista sanoista.

– Tämä psalmin kohta on rohkaisu siihen, ettei kaikkea tarvitse kätkeä omaan mieleen. Meidän on hyvä muistaa, että se, mitä sanomme, voi lohduttaa jotakin toista ihmistä.

Suojelusenkeleillä kiirettä

Toinen puhutteleva paikka psalmissa liittyy suojelusenkeleihin. Laurila on lähes sokea ja kulkee valkoisen kepin kanssa. Hänellä on omakohtaista kokemusta varjeluksesta.

– Kenkä suojaa varvasta, mutta vielä useammin, kuin jalan, olen loukannut nenäni tai otsani. Mitään todellisia vaaroja ei kuitenkaan ole ollut, vaikka olisi voinut olla.

Jumala myös käyttää toisia ihmisiä oman suojelunsa välikappaleina, Laurila uskoo. Hän muistaa tilanteen Helsingin kaduilta ja Addis Abeban lentokentältä.

Enkeleitä tarvitaan toisinkin päin. Mieleen tulee tilanteita hiihtoladulta Kempeleestä, jossa Laurila on vahingossa törmännyt toiseen hiihtäjään.

– Onneksi säikähdyksellä niistä on selvitty, Laurila kiittää.

Kuten siitäkin, miten ihmiset suhtautuvat häneen ja hyvin usein tarjoavat apuaan.

Kaikki tunteet ovat Jumalalta

Psalmit avaavat Laurilan mukaan vahvasti ihmisen kokemien tunteiden syvyyttä. Tämä psalmi nostaa mieleen myös ajatuksen siitä, että kaikki tunteet ovat Jumalan luomia.

– Välillä kolahtelee ja joskus olen eksynyt. Minulla on kuitenkin lupa kokea turhautumista. Psalmit ovat mahtavia, sillä ne ikään kuin antavat luvan siihen, että kaikki tunteet ovat sallittuja.

Hiljaisuus täyttää tilan. Sydämelle nousee vielä yksi ajatus.

– Maailmassa on myös hiljaisia sotia, jotka eivät pääse olohuoneisiimme. Niitä ja Ukrainan sotaa varten on tässä psalmissa rukous: Herra, sinuun minä turvaan.

Juttusarjassa tutustutaan psalmeihin ja pohditaan niiden herättämiä tunteita. Tämä on sarjan ensimmäinen osa. 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää