Ajatuksia tasa-arvosta

Utajärvinen Maijastiina Rikkola toivoo, että jokainen meistä toimisi tasa-arvon edistämiseksi.

Haluan kirjoittaa teille tärkeästä sekä ajankohtaisesta aiheesta. Tämä aihe on tasa-arvo. Tasa-arvo on parantunut suuresti viimeisen 50 vuoden aikana, mutta silti on vielä paljon tehtävää. Epätasa-arvoa näkyy miesten ja naisten välillä lähes joka maassa, joissain vain se tulee selvemmin esille.

Sukupuolten välinen epätasa-arvo voi näkyä pienenä palkkaerona tai pahimmassa tapauksessa siinä, että naisella ei ole itsemääräämisoikeutta ja nainen joutuu piilottelemaan itseään useiden kankaiden alla miesten päätöksestä.

Epätasa-arvon erilaisia muotoja ovat myös rasismi ja kiusaaminen.

Epätasa-arvon erilaisia muotoja ovat myös rasismi ja kiusaaminen, sillä siinä jokin ihminen tai ihmisryhmä koetaan erilaiseksi ja alempiarvoiseksi, mikä johtaa syrjintään eri tavoin.

Epätasa-arvo huonontaa sitä kokevan elämänlaatua merkittävästi. Huonoa kohtelua kokeva voi vahingoittua henkisesti tai pahimmassa tapauksessa fyysisesti.

Tiettyyn ihmisryhmään asetetaan ennakkoluuloja ja heitä aletaan syrjimään yhteiskunnassa esimerkiksi työhaastatteluissa tai kaupoissa. On myös tapauksia, jolloin henkilöön on käyty väkivaltaisesti käsiksi.

Alkaa olla jo liian arkipäivää lukea uutisia taas uudesta murhatapauksesta, jossa kohde on ollut vähemmistöön kuuluva. Tasa-arvoa on pyritty parantamaan viime vuosikymmeninä erilaisin tavoin, kuten lakeja säätämällä. Laki sisältää säädöksiä liittyen miesten ja naisten samanvertaisuuteen, vähemmistökansojen asemaan sekä rasistiseen toimintaan liittyen.

Joissain maissa ei hyväksytä tiettyjä uskontoja ja se onkin ollut historiassa suurin syy useamman isomman sodan syttymiseen. Maailma voisi välttyä monelta pahalta kiistalta, jos vain tasa-arvo toteutuisi. Se vaatii sitä, että jokainen ymmärtäisi tasa-arvon merkityksen ja pyrkisi toimimaan sen mukaisesti.

Voisimme kaikki ottaa mallia Jeesuksen tavasta toimia erilaisia ihmisiä kohtaan.

Voisimme kaikki ottaa mallia Jeesuksen tavasta toimia erilaisia ihmisiä kohtaan. Hän kohteli kaikkia tasapuolisesti ja osoitti erityistä huomiota yhteiskunnan syrjittyihin kuten naisiin, lapsiin, sairaisiin ja syntisiin.

Raamatussa Johanneksen evankeliumissa kerrotaan siitä, kuinka Jeesus kävi arvostavan ja avoimen keskustelun samarialaisen naisen kanssa välittämättä kulttuurisista taikka sosiaalisista rajoitteista. Jeesus näkee, että kaikki me hänen edessään olemme täysin samanarvoisia riippumatta uskonnosta, sukupuolesta, iästä, ulkonäöstä, ihonväristä tai mistään muusta ihmiseen liittyvästä seikasta.

Suurin toiveeni onkin, että me nuoret ottaisimme tällaisen samanlaisen asenteen ja suhtautuisimme kaikkiin avomielisesti ja kohtelisimme toisiamme kuten Jeesus opettaa kohtelemaan lähimmäistämme.

Jos sinun on vaikea ymmärtää tasa-arvon tärkeyttä, yritä asettua epätasa-arvoa kokevan asemaan.

Jos sinun on vaikea ymmärtää tasa-arvon tärkeyttä, yritä asettua epätasa-arvoa kokevan asemaan. Miltä tuntuisi menettää ilo koulunkäyntiin sen vuoksi, että sinua kiusataan esimerkiksi ihonvärisi tai kulttuurisi vuoksi? Tai miltä tuntuisi piileskellä vuosia tai muuttaa pois kotimaastasi uskontosi vuoksi kuolemanpelko seurana?

Me nuoret voimme asenteillamme vaikuttaa siihen, millaiseksi yhteiskuntamme muodostuu, kun kasvamme ja vanhemmat sukupolvet siirtyvät sivuun. Toivon, että te lukijat mietitte ajatusta tasa-arvosta tämän kirjoituksen jälkeen, ja jos ette vielä ole ajatelleet toimintaa sen edistämiseksi niin viimeistään tekisitte sen nyt.

 

Kirjoittaja on yksi Muhoksen seurakunnan vaikuttajanuorista Utajärven alueseurakunnasta


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää