Tietovisa 7.5.2020

Äitienpäivän kunniaksi laadimme tietovisan, jossa esiin tulee monta kuuluisaa naista. Mukana on vain yksi urheilukysymys!

1. Mistä maasta äitienpäivän vietto on peräisin?
a) Yhdysvalloista
b) Kanadasta
c) Iso-Britanniasta
d) Suomesta

2. Neitsyt Maria on kristinuskon tunnetuin äiti, mutta myös monia muita pyhimyksiä on pitkään kunnioitettu äitien suojelijoina. Ketä näistä pyhimyksistä EI liitetä äiteihin?
a) Pyhä Anna
b) Joosef
c) Martta
d) Maria Magdalena

3. Äidinmaidon rasvapitoisuus vaihtelee, mutta mikä on sen keskimääräinen rasvaprosentti?
a) 0,38%
b) 3,8%
c) 13,8%
d) 38%

4. Suomen kansalliskukka kielo on yhdistetty erääseen Raamatusta löytyvään Laulujen laulun säkeeseen. Sen takia sitä aikaisemmin kutsuttiin latinankielisellä nimellä Lilium convallium. Mitä tuo latinankielinen nimi merkitsee?
a) Ketojen kukka
b) Viiniköynnöksen nuppu
c) Kukkuloiden lilja
d) Laaksojen lilja

5. Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabet II on yksi maailman tunnetuimmista äideistä. Kuinka monta vuotta hänellä tuli täyteen maansa hallitsijana helmikuussa 2020?
a) 48
b) 58
c) 68
d) 78

6. Mikä tai mitkä seuraavista teoksista ovat naisten kirjoittamia?
a) Papin perhe
b) Papin rouva
c) Baby Jane
d) Eevan tyttäret

7. Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen lopetti kansainvälisen kilpauransa maaliskuussa 2020 viidentoista vuoden uran jälkeen. Minä vuonna hänet valittiin vuoden urheilijaksi?
a) 2006
b) 2011
c) 2016
d) 2020

Bonuskysymys: Mistä löytyy kuvassa oleva perheenäitiä esittävä patsas?

VAROITUS, OIKEAT VASTAUKSET LISÄTIETOINEEN KOHTA NÄKYVILLÄ…

V

V

V

1 – A
Äitienpäivän vakiintunut vietto sai alkunsa Philadelphialaisen Anna Jarvis -nimisen naisen toimesta 1900-luvun alussa. 1914 päivä julistettiin kansalliseksi juhlapäiväksi Yhdysvalloissa.

2 – D
Maria Magdalenaa pidetään muun muassa naisten suojeluspyhimyksenä, mutta ei liitetä erityisesti äiteihin. Joosef on muun muassa odottavien äitien, Pyhä Anna synnyttävien äitien ja Martta kotiäitien suojeluspyhimys.

3 – B
Rintamaidossa rasvapitoisuus on keskimäärin noin 3,8 %. Rasvapitoisuus kuitenkin vaihtelee sekä yhden imetyskerran aikana että lapsen iän ja äidin ruokavalion mukaan. Yli vuoden ikäinen lapsi saa merkittävästi rasvaisempaa ja sitä kautta energiapitoisempaa maitoa.

4 – D
Lilium convallium tarkoittaa ”laaksojen lilja”. Vanha nimitys viittaa Laulujen laulun säkeeseen, jossa neito sanoo olevansa ”Saaronin ketojen kukka, laaksojen lilja.”

5 – C
Kuningatar Elisabet astui valtaan isänsä kuningas Yrjön kuoltua helmikuussa vuonna 1952 eli 68 vuotta sitten. Isänsä heikentyneen terveyden vuoksi Elisabet sijaisti häntä jo vuonna 1951. Kruunajaiset järjestettiin heinäkuussa 1953. 94-vuotias Elisabet on maailman pisimpään hallinnut elossa oleva monarkki.

6 – A, C ja D
Papin perhe on Minna Canthin näytelmä. Papin rouva on Juhani Ahon romaani, joka on jatkoa hänen teokselleen Papin tytär. Baby Jane on Sofi Oksasen teos. Eevan tyttäret on Kaari Utrion tietokirja eurooppalaisten naisten ja perheiden historiasta.

7 – B
Kaisa Mäkäräinen valittiin vuoden urheilijaksi vuonna 2011. Tuona vuonna hän voitti ensimmäisenä suomalaisena ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun sekä takaa-ajon maailmanmestaruuden.

8
Patsas on osa Ajan kulku -teosta joka löytyy Oulusta Maria Silfvanin puistosta eli kaupungintalon vierestä. Tämä iiläisen taiteilijan Sanna Koiviston teos tilattiin Oulun 400-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2005.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää