Tuleeko tästä kansainvälinen emoji anteeksiantamiselle?

11.2.20

Virallisia emojeja on yli 3000. Yksikään niistä ei kuvasta anteeksiantamista. Suomen ev.lut. kirkon aloittamassa kampanjassa saatiin satoja ehdotuksia anteeksiantamisen kuvasymboliksi. Voittajaa ehdotetaan kansainväliseen emoji-kuvastoon.


Taustalla punainen sydän, sen edessä kaksi kättä nostamassa peukalonsa pystyyn. Presidentti Tarja Halonen valitsi tämän emojin kuvastamaan anteeksiantamista.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon aloitteesta käynnistyi viime syksynä Forgivemoji-kampanja.

Virallisessa emojivalikoimassa on yli 3000 erilaista symbolia, mutta toistaiseksi yksikään niistä ei kuvasta anteeksiantamista.

– Olen seurannut huolestuneena keskustelukulttuurin polarisoitumista sekä Suomessa että maailmalla. Haluaisin nähdä etenkin digitaalisissa kanavissa käytävissä keskusteluissa nykyistä enemmän malttia, empatiaa ja kykyä myöntää omat virheensä. Emojit ovat nykyisin erottamaton osa ihmisten välistä viestintää ja siksi tarvitaan emoji, joka sanoo: annan sinulle anteeksi, Tarja Halonen sanoo.

Kampanjassa kerättiin yleisöehdotuksia anteeksiantamista kuvastavaksi emojiksi. Ehdotuksia tuli satoja. Kampanja herätti suurta huomiota kansainvälisessä mediassa: siitä raportoivat muiden muassa BBC, The Guardian ja australialainen ABC. Sosiaalisessa mediassa kampanja tavoitti kansainvälisesti yli kaksi miljoonaa ihmistä.

Seuraavaksi laaditaan virallinen hakemus emojikatalogia hallinnoivalle Unicode-organisaatiolle. Hakemuksen perusteella Unicode päättää, otetaanko anteeksiantamisen emoji osaksi kansainvälistä emojivalikoimaa, jota organisaatio päivittää kerran vuodessa.

Jos emoji pääsee osaksi Unicoden valikoimaa, eri laitevalmistajat ja palvelujentarjoajat muokkaavat siitä omat versionsa, jotka ovat yleisessä käytössä aikaisintaan syksyllä 2021.

Kriteerejä uudelle emojille ovat muiden muassa tarpeellisuus, käytön odotettu laajuus ja tulkinnan selkeys.

Kommentoi aihetta täällä

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko