"Olen onnekas saatuani kesätöitä"

Oulun seurakuntayhtymä työllistää tavanomaisen määrän kausityöntekijöitä pandemiasta huolimatta.

Miia Santaniemi

Oulun hautausmaalla neljättä kesää työskentelevä Miia Santaniemi on pestistään tänä vuonna erityisen tyytyväinen. Moni tuttava on jäänyt ilman kesätöitä pandemian vuoksi.

– Minulla kävi tuuri, että sain tämän paikan. Useille kavereilleni ei ole voitu luvata töitä epävarman tilanteen takia.

Ensin varotoimenpiteet, sitten työtehtävät

Oulun seurakuntien hautaustoimella on tänä kesänä hieman alle 120 kausityöntekijää. Hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärven mukaan määrä on tavanomainen, sillä se vaihtelee 120 molemmin puolin työsuhteiden kestosta riippuen.

Vaikka työllistäminen on onnistunut entiseen malliin pandemiasta huolimatta, työn tekemisen tapaan se vaikuttaa.

– Tänä kesänä ensimmäiseksi perehdytetään koronasta johtuviin varotoimenteisiin ja vasta sen jälkeen varsinaisiin työtehtäviin.

25 hehtaaria riittää turvavälien pitämiseen

Kun kaikki työntekijät aloittivat aikaisemmin päivänsä kello seitsemältä, tänä vuonna puolet heistä saapuu töihin 15 minuuttia myöhemmin. Taukoja jaksotetaan, taukotupia on tavallista enemmän ja tupien siivousta on tehostettu. Työtehtävissä tartuntariskin minimoimiseen auttavat olosuhteet itsessään.

– Ulkona on 25 hehtaaria lääniä, joten turvavälit on helppo pitää, toteaa ylipuutarhuri Sari Hirsikorpi.

Työvälineiden varsiakin voi halutessaan desinfioida, vaikka työtä tehdään käsineet kädessä.

Haudat saavat kesäkukat juhannukseen mennessä

Hautausmailla eletään nyt kiivainta kukanistutussesonkia. Kukkakuljetuksia saapuu viikoittain juhannusviikon alkuun saakka.

– Juhannukseen mennessä kaikki kesäkukat on istutettu, lupaa Hirsikorpi.

Intiön hautausmaalla kevättyöt olivat myöhässä pandemian vuoksi. Alueesta yleensä puolet haravoivat urheiluseurat eivät voineet hoitaa tehtäväänsä tavanomaiseen tapaan.

– Normaalisti hautausmaa on haravoitu äitienpäivään mennessä, mutta tänä vuonna viimeiset haravoinnit tehtiin kesäkuun ensimmäisellä viikolla, kertoo Hirsikorpi.

Nyt ylipuutarhuri uskaltaa jo sanoa, että työt ovat kaikesta huolimatta aikataulussa. Kesäkuun alusta lähtien asiakaat ovat päässeet asioimaan normaaliin tapaan myös hautausmaan toimistossa.

Tavoitteena mahdollisimman kauniit haudat

Toukokuun alussa töihin tullut Miia Santaniemi on ehtinyt jo haravoida ja kääntää kukkapaikkojen maata sekä lajitella ja kastella kesäkukkia. Erityisesti hän pitää hautojen hoitamisesta.

– Tykkään laittaa haudat mahdollisimman kauniiksi.

Viime kevään ylioppilas on pitänyt kuluneen talven välivuotta. Tänä kesänä edessä on vielä pääsykokeita.

Vaikka ulkoilmasta nauttiva Santaniemi kuvailee työtään hautausmaalla ”täydelliseksi kesätyöksi”, tulevaisuudensuunnitelmat ovat toisaalla.

– Minua kiinnostaisi työ rikosseuraamusalalla.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää