Konkarijuhlijat osallistuivat körttiseuroihin nettiyhteyksien avulla

4.7.20

Kesken Siionin virsien veisuuta jyrisee ukkonen, taivaalta piiskoo vettä ja tuuli riehuu puuskissa. Seuraväkeä ilmat eivät hetkauta, sillä tänä kesänä herättäjuhlia vietetään etänä kodeissa. Seurakenttä avaran taivaan alle Kauhavalla jäi rakentamatta.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Anja Rättyä on käynyt herättäjäjuhlilla 1960-luvun alusta saakka. Vuonna 1967 seurat jäivät väliin, kun perheeseen syntyi tytär.

Kun juhlahistoria on lähes kuusi vuosikymmentä pitkä, on perinnettä hyvä jatkaa, vaikka koronapandemia laittoikin kesän juhlajärjestelyt uusiksi.

Anja Rättyä sai hyvissä ajoin kutsun osallistua herättäjäjuhlaviikonloppuna etäseuroihin Kempeleessä poikansa perheessä. Samoille juhlille tulisi tuttu joukko sukulaisia ja ystäviä.

Perjantaista saakka Rättyä on ollut läsnä herättäjuhlilla Körttiradion välityksellä. Lauantain päiväseuroja juhlistettiin tänään Kempeleessä noin kymmenen hengen kesken hyvällä ruoalla ja täytekakkukahvilla. Perinnettä sekin, että tarjolla oli juhannusjuustokeittoa, punaista heraa.

Vaikka sukulaisjoukko Keski- ja Etelä-Pohjanmaalta ei päässytkään tulemaan yhteen seurapenkeille,  kuunneltiin puheita sisätiloissa keskittyneesti, ehkä jopa tavallistakin tarkemmalla korvalla.

Päiväseurat välittyivät tänään Turun Maarian kirkosta.

”Tässä kohdassa kuuluisi nousta ylös”

Anja Rättyä osaa kertoa, että körttien puheissa on aina ajankohtainen sisältö. Tänäänkin päiväseurojen puhujat tarttuivat tuttuun aiheeseen: ilmastonmuutokseen. Herättäjä-yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Rantala totesi, että Kristuksen vapautusliike rakentaa yhteiskuntaa oikeudenmukaiseksi ja huolehtii luonnon monimuotoisuudesta.

Kun Rantalan puhetta edelsi virsi Jumala ompi linnamme, totesi Rättyä, että seurakentällä tätä virttä on tapana laulaa seisten.

– Eikä niin huonoa säätä  ja märkää juhlakenttää ole ollut, ettei herättäjäjuhlien sunnuntain päiväseurojen viimeisen puheen jälkeen olisi yhdessä asetuttu polvirukoukseen penkkien väliin.

Sääpuhe kuuluu juhlamuisteluihin

Vaikka lauantain sää oli osittain pilvinen, seuraväen muistoissa olivat tänään helteiset juhlasäät. Välillä paahdetta on pitänyt torjua seurapenkissä pitämällä pään päällä useampaa sateenvarjoa päällekkäin.

Juuri säät ovat usein se asia, jonka avulla juhlaväki muistelee menneitä seuratapahtumia. Parhaaksi juhlakentäksi Kempeleessä valittiin Kiuruveden juhlapaikka joen varressa vuonna 2010.

Anja Rättyä kuunteli puhujia tarkasti, vaikka tällä kertaa seurapuheet välittyivät verkkoyhteyksien avulla.
Seurapuheiden jälkeen oli mukava vaihtaa kuulumisia seuraväen kesken.
Vuonna 1957 Herättäjä-juhlia vietettiin Raudaskylässä, Anja Rättyän muistovalokuva kertoo.

 

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.

 

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

article Ihmiset ja elämä Yleinen