”Nooan arkki on totta” – siksi siitä syntyi näyttely

10.7.20

Toni Torppa kävi syksyllä 2018 puolisonsa kanssa Yhdysvaltain Kentuckyssa katsomassa valtaisaa Nooan arkki -rakennelmaa. Arkki jäljittelee tarkasti mittoja, joita Raamattu mainitsee. Näin sanovat sen rakentajat.
Arkkikuvista on parhaillaan näyttely Tyrnävän kirjastossa.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Toni Torpan näyttelykuvia .

– Mitä lähemmäksi kävelin arkkia, sitä suuremmalta se aina vain vaikutti. Rakennus oli kooltaan kuin ruotsinlaiva. Sen koko hämmensi.

Puinen Nooan arkki -kopio Yhdysvaltain Kentuckyn osavaltiossa on noin 150 metriä pitkä ja 25 metriä leveä. Korkeuttakin uskonnollisen teemapuiston nähtävyydellä on viitisentoista metriä.

Ei siis ihme, että rakennelman suuruus hämmästytti raahelaista Toni Torppaa, joka kävi tutustumassa siihen Anne-vaimonsa kanssa  syksyllä 2018.

Ohjeet rakentamiseen löytyivät Raamatusta

Nooan arkki -rakennelma ei ole sattumalta suuri. Nähtävyys on tehty sen rakentajien  mukaan Mooseksen kirjan ohjeita noudattaen. Arkki ei ole pelkkä puitteet, vaan sen sisällä on kolme kerrosta ja paljon eläimiä niin kuin Raamatussa kerrotaan.

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Arkki pitää sisällään eläimiä (eivät ole eläviä), jotka havainnollistivat sitä, kuinka suuri määrä eläimiä on arkkiin  mahtunut.

 

Puolisot matkustivat paikan päälle arkkia katsomaan, sillä perhe haluaa uskoa todeksi Raamatun alkulehtien kertomukset luomisesta ja vedenpaisumuksesta.

Heille Nooan arkki on ollut oikeasti olemassa, se ei ole pelkkä myytti tai vertauskuvallinen raamatunkertomus.

Uskonnollisen teemapuiston takana on fundamentalistinen Answers in Genesis -järjestö. Arkkikopion nimi on  Ark Encounter.

Arkista on tullut herttainen satu lapsille

Torpat tutkailivat reissullaan kaksi päivää arkkia, niin sisältä kuin ulkoapäin. He vierailivat myös lyhyen matkan päässä olevassa niin kutsutussa luomismuseossa, Creation Museumissa, jossa painottuu Raamatun kirjaimellinen tulkinta.

Toni Torppa kertoo, että tuo kaikki – arkki ja museo – tekivät häneen valtavan vaikutuksen.

– Mielellään lähtisin  sinne uudestaan, hän kertoo.

Torppa otti Nooan arkista satoja kuvia tehdääkseen niistä näyttelyn Suomessa. Heinäkuun ajan kuvat ovat esillä Tyrnävän kirjastossa.

Torpalle Raamatun alkukertomuksien totuudenmukaisuus ei ole pelastuskysymys, mutta häntä harmittaa, että Nooan arkista on tehty lapsille pelkkä satumainen, paljolti söpö tarina.

Torppa on kokenut henkilökohtaisesti, että monet aikuiset ovat valmiita pilkkaamaan Raamatun kirjaimellista tulkintaa. Torppa ei toivo oman näyttelynsä synnyttävän ilkeämielisyyttä, mutta haluaisi esillepanon herättävän rauhallista keskustelua Raamatun varhaishistoriasta.

Näkymä on arkin sisältä.
Toni ja Anne Torppa arkin sisällä.

Lyhyesti:

  • Suurin osa kristillisistä kirkkokunnista on evoluutioteorian kannalla. Evoluutioteoria on keskeinen osa nykyistä käsitystä siitä, miten maailma on saanut alkunsa.
  • Evoluutio (lat. evolutio) merkitsee kehitystä.  Evoluutioteoria on totena pidetty luonnontieteellinen selitysmalli lajien kehittymisestä.
  • Kreationismiin liittyy usko Raamatun luomiskertomukseen juuri sellaisena, kuin se on Raamatussa kirjaimellisesti.
  • Kertomus Nooan arkista löytyy 1.  Mooseksen kirjan alusta.

Lähde: Evl.fi-sivun sanasto Aamenesta öylättiin

 

Millaisia ajatuksia tämä juttu sinussa herätti? Kysy ja kommentoi, anna toimitukselle palautetta

Lue lisää aiheesta:

article Ihmiset ja elämä Yleinen