Papin valokuvissa usko on elämän pohjavire, joka värittää kaikkea

Pappi Atte Tolonen haluaa valokuvillaan näyttää pyhän sielläkin, missä sitä ei ole totuttu näkemään.

Olen koettanut katsoa kameran läpi sielun silmin ja nähdä uskon todellisuuteen, sanoo Atte Tolonen, jonka valokuvia on parhaillaan esillä Muhoksella. 

– Kuvat ovat kertomus siitä, miltä kristillinen usko näyttää. Ne ovat omia huomioitani siitä, miten usko näyttäytyy jokapäiväisessä.

Muutama vuosi sitten Tolonen kuvasi saunaillan välijäähyllä papin, jonka selässä on isokokoinen tatuointi ehtoollisesta. 

– Tästä kuvasta tuli esillä olevan näyttelyn avainkuva. Siinä kohtaavat pyhä ja arki, ajallinen ja iankaikkisuus. 

Tolonen kertoo innostuneensa valokuvaamisesta musiikin kautta, kuvaamalla kavereittensa bändejä ja niiden keikkoja. 

Bändikaverit jäivät Helsinkiin, kun itse muutin pohjoiseen. Valokuvaaminen tosin onkin helpompi sovittaa lapsiperhearkeen, sanoo 2- ja 3-vuotiaiden isä.

Syntyjään oululainen Tolonen on kulkenut Helsingin opiskeluvuosien jälkeen papin sijaiseksi Pelloon ja sieltä papin virkaan Kemin seurakuntaan. Hän asuu perheineen Torniossa; puoliso Jonna on pappina Ylitorniolla.

Kuvaaja on myös kameroiden keräilijä

Tolonen on innostunut valokuvaamisen lisäksi myös kameroista 

– Olen välineorientoitunut, kameroiden keräilijäksikin minua voisi kutsua. Tykkään kerätä ja ihmetellä kameroita. Välineitten harrastaminen on osa kuvaamisen ilosta. 

– En itse ole elänyt filmikamera-aikaa, mutta innostuin niistä noin 10 vuotta sitten.  Omistan myös muun muassa vanhan kirpputorilta ostetun filmipokkarin. Kaksi näyttelyn kuvista on sillä otettuja.

Kuviin mieluummin olemista kuin tekemistä 

Näyttely on kertomus siitä, miltä kristinusko näyttää. Pappina olen mietiskellyt tätä työnikin puolesta.

Luterilaiseen uskoon liittyvä kuvasto toistaa Tolosen mielestä usein itseään. Näin erityinenkin muuttuu tavanomaisseksi, jopa tylsäksi. 

– Tavanomaisia kuvauskohteita ovat kirkolliset toimitukset, kirkot, hautausmaat, suviseurat, piispat… Usko kuvataan usein pitkälti rituaaleina ja tekemisen kautta. Itse pidän enemmän pysähtyneisyydestä. Pidän kuvista, joissa ollaan, ei tehdä. Usko on enemmän olemista kuin tekemistä tai suorittamista. 

– Omissa kuvissani usko on enemmän elämän pohjavire, joka värittää kaikkea.

Päiväkirjanomaisissa dokumentaarisissa kuvissa esiintyvät usein Tolosen perhe, kaverit ja ystävät.

Tolonen haluaa tehdä kirkollista taidetta, mutta ei halua toistaa vanhaa. 

– Siksi teen tätä valokuvan keinoin. En ajattele olevani mikään uranuurtaja, mutta kirkon jäsenenä, teologina ja ”ammattiuskovaisena” minulla on erilainen näkökulma kirkollisen taiteen tekemiseen kuin monella muulla.

Kristinuskossa on vahvasti läsnä symboliikka. Sitä Tolonenkin hakee kuviinsa. 

– Eräässä näyttelyn kuvassa on kasa jäisiä poronsarvia. Nimesin sen Orjantappuraksi. Töiden nimeäminen johdattaa omalta osaltaan katsojia kuvien tulkintaan.

Kun pappi ottaa hääkuvan tai riparipotretin

Toloselle valokuvaaminen on yksi kirkollisen työn ulottuvuus. 

–Valokuvani ovat luultavasti parempia kuin yksikään saarnani. Tosin kun saarnan voi vaikka laulaa tai tanssia menemään niin miksipä siinä ei voisi hyödyntää valokuviakin.

Papin tehtävissä Tolonen tapaa monia mielenkiintoisia ihmisiä, mutta pysyy ensisijaisesti papin roolissa. 

– En voi ryhtyä ehdottelemaan, että sopisiko sulle jos ottaisin pari kuvaa näyttelyyni. 

Pari poikkeusta Tolonen muistaa, mutta tuolloin hän ei kuvannut omiin tarkoituksiinsa:

– Kerran vihittäväksi tuli pariskunta ihan kahdestaan. He eivät olleet ajatelleet kuvaukseen menoa, joten otin heistä kuvat kappelissa ja pihamaalla.  

–Eräällä päiväriparilla puolestaan oli vain kaksi poikaa. Konfirmaatioharjoituksissa otin heistä potretit ja ryhmäkuvan meistä kolmestaan. Meillä oli upea hetki kun hassuttelimme kameran edessä. Koin luottamuksen osoituksena, että pojat suostuivat kuvattaviksi.

Seuraava näyttely Lapin kuvista

Tolosella on kaksi kuvaamiseen liittyvää haavetta: tehdä valokuvakirja ja saada valokuviaan esille sakraalitilaan. 

Parhaillaan hän työstää uutta Lappi-aiheista valokuvanäyttelyä.

– Ehkä minustakin tulee joskus taiteilijapappi.

Valokuvanäyttely ”Uskovaisten sarja” on esillä Muhoksen Koivu ja tähti  -kultturikeskuksessa. Viimeinen aukiolopäivä on 24. helmikuuta.

=> Voit antaa jutusta palautetta


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää