Ensimmäisenä adventtina syttyy kynttilä ja alkaa joulun odotus

26.11.20

Sunnuntaina 29. marraskuuta sytytetään ensimmäinen neljästä adventtikynttilästä. Valon määrä lisääntyy, kun joulu lähenee.


Teksti: Koonnut Minna Kolistaja . Kuvat: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio .

Nyt sytytämme kynttilän, se liekkiin leimahtaa. Me odotamme Jeesusta, seimessä nukkuvaa. Näin laulamme tutussa adventin ajan virressä.

Ensimmäistä adventtisunnuntaita vietetään tänä vuonna 29. marraskuuta. Adventti aloittaa joulun odotuksen ja uuden kirkkovuoden.

Monilla on tapana nostaa esille neljä kynttilää. Niistä vain yksi sytytetään ensimmäisenä adventtina. Kynttilöitä sytytetään jokaisena adventtisunnuntaina aina yksi lisää, kunnes viimeisenä adventtisunnuntaina palavat yhtä aikaa kaikki neljä kynttilää.

Adventin kynttilät symboloivat valoa ja vapautusta: adventtina odotetaan, että Messias syntyy ja valo voittaa pimeyden. Valon määrä lisääntyy, kun joulu lähestyy.

Nyt sytytämme kynttilän -virsi tiivistää adventin pääteema: Jeesuksen odottaminen ja joulun lähestyminen.

Virren sanat kirjoitti norjalainen arkkitehti ja runokokoelmia julkaissut Sigurd Muri vuonna 1963. Virren sävelenä on ruotsalaisen kotiopettajan Emmy Köhlerin säveltämä joululaulu Nyt syttyy valot tuhannet vuodelta 1898. Suomenkieliset sanat ovat Anna-Maija Raittilan käsialaa vuodelta 1983.

Nyt sytytämme kynttilän on seurakuntien lapsityössä – muun muassa pyhäkouluissa ja päiväkerhoissa – paljon laulettu adventtilaulu. Virsikirjaan se pääsi vuonna 1986.

Nyt syttyy toinen kynttilä
ja valo laajenee.
Suo Isä tänne Jeesuksen,
se hetki lähenee.

Nyt loistaa kolmas kynttilä,
niin kirkas, kutsuva.
Oi, kohta meille kuningas
jo syntyy tallissa.

Nyt syttyy neljäs kynttilä,
jo joulu sarastaa.
Me odotamme Jeesusta,
hän kaikki pelastaa.

Lähde: evl.fi/kirkossa/pyhapaivat/adventti sekä virsikirja.fi

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko