Oravien ruokinta halutaan kuriin Oulun hautausmaalla

Kesyyntyneistä oravista on tullut riesa Oulun hautausmaalla Intiön kaupunginosassa. Osa pelkää lähelle tulevia pörröhäntiä, toiset ruokkivat niitä pähkinöillä. Hautajaisväki on häiriintynyt oravista.

||

Hautausmaat on tarkoitettu hautaamiseen ja sureville omaisille paikaksi muistaa edesmenneitä.

– Jos jaloissa hautajaisten aikana pyörii kesyyntynyt orava ruoan toivossa, rauhoittuminen itse asiaan häiriintyy helposti, sanoo Oulun seurakuntien hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi.

Seurakunta haluaa taata keskittymisrauhan

Oravat kuuluvat luontaisesti havupuuvaltaiselle hautausmaalle, Vuontisjärvi kertoo.

– Oravat sinänsä Oulun hautausmaalla eivät olekaan ongelma, vaan se, että ruokkiminen on tehnyt niistä kesyjä. Eläimet lähestyvät ihmisiä pelottomasti herkkupalojen toivossa.

– Joitakin tämä kiusaannuttaa ja eläimet koetaan uhkaaviksi. Muutamilla on kokemus oravista, jotka tulevat kirjaimellisesti iholle jalkaa pitkin.

– Seurakunnan tehtävä on turvata se, että hautausmaa voi toimia sen alkuperäistä tarkoitusta varten eli tarjota sureville mahdollisuus hiljentymiseen, rauhoittumiseen ja pois nukkuneiden rakkaiden ja ystävien muistamiseen.

”Ettehän ruoki hautausmaalla oravia ja puluja”

Seurakunnan hautaustoimi reagoi ongelmaan muutama viikko sitten laittamalla Oulun hautausmaan vanhalle puolelle kylttejä, joissa pyydettiin ystävällisesti, ettei eläimiä ruokittaisi.

Vuontisjärvi korostaa, että hautausmaalla ja sen ympäristössä on riittävästi luonnonmukaista ravintoa, kuten käpyjä ja siemeniä, oravien ravinnoksi.

– Niin linnut kuin oravat löytävät luonnosta ravintonsa.

Ihmisiä pelottomasti lähestyvistä oravista alkoi tulla ensimmäisiä havaintoja pian juhannuksen jälkeen.

Myös pulut uskaltavat tulla ihmisten lähelle Oulun hautausmaalla.

Kyltit koettiin yllytykseksi vahingontekoon

– Laittamamme kyltit vanhalla puolella aiheuttivat toisenlaista, osittain aggressiivissävytteistä palautetta meille.  Joillekin oli syntynyt tunne ja käsitys, että viesteillämme yllytämme vahingoittamaan oravia, Vuontisjärvi selvittää.

– Tästä ei ole kyse. Eläimiä ei saa vahingoittaa.

Vuontisjärvi toivoo, että Oulun hautausmaalla voisi vallita harmonia ihmisten ja eläinten välillä.

– Se on mahdollista. Olen käynyt useilla hautausmailla, jossa minä keskityn omaan asiaani ja oravat sekä linnut touhuavat omiansa minusta paljoakaan piittaamatta.

– Tämä edellyttää, ettei luonnonvaraisia eläimiä ruokita.

Hautaustoimi on ottanut kyltit pois, mutta toivoo tilanteen rauhoittuvan.

Varsinkin kesällä eläimet tulevat hyvin toimeen luonnonantimilla.

 

Eläimiä ei saa vahingoittaa.

Tuomo Vuontisjärvi

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää