Sirkka Viitala ja Tarja Karsikas istuvat jumppamattojen päällä ja venyttelevät.
Tarja Karsikas (oik.) ja Sirkka Viitala pitävät liikkumisesta.

Aktiivijumppari löysi sauvakävelyn riemun

3.2.21

Mitä kuuluu -palstalla palaamme arkistojuttuihin. Tällä kertaa kysyimme liikuntaa rakastavalta Tarja Karsikkaalta, kuinka jumppari on sopeutunut korona-aikaan.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Lähes neljänkymmenen vuoden ajan Tarja Karsikas tiesi, minne maanantai-iltana lähtee. Oulun Naisvoimistelijoilla oli silloin jumppa Lintulammen koululla eikä liikunnan ystävä halunnut jäädä tapahtumasta paitsi.

Kerroimme Karsikkaasta ja hänen ystävästään Sirkka Viitalasta Yhteisvastuukeräyksen alla pari vuotta sitten (RT 11/2019). Kaksikko osallistui keräykseen Aktiivijumppareiden nimellä ja haastoi urheiluseuransakin mukaan.

Kuinka ryhmäliikuntaa neljä vuosikymmentä harrastanut on sopeutunut korona-aikaan?

– Maanantai-illat ovat tuntuneet omituisilta, kun ei ole ollut menoa.

– Naisvoimistelijoilla on jumppatarjontaa verkossa, mutta minä tarvitsen aloittaakseni jotain tiettyyn aikaan sidottua. Olenkin alkanut seurata TV2:lta tulevaa aamujumppaa.

– Laitan puhelimeen etukäteen hälytyksen ja kun se soi, en mieti huvittaako vai ei, vaan jumppaan vaikka yöpuku päällä. Toinen jumppaohjelma, jota seuraan on Teemalta keskiviikkoisin lähetettävä Kotijumppaa Sofian kanssa.

Onko liikuntatottumuksiin tullut muita muutoksia?

– Aikaisemmin kävin sauvakävelyllä vain satunnaisesti, mutta joulun jälkeen olen tehnyt lenkin joka ikinen päivä. Sen avulla olen päässyt irti syksyllä vaivanneesta väsymyksen ja aikaansaamattomuuden tunteesta.

– Sirkka puolestaan pitää hiihtämisestä, hän on käynyt usein hiihtolenkillä.

Kerropa kolme kotona helposti tehtävää liikettä, joita suosittelet muillekin.

– Vartalonkierto on hyvä. Eli seisotaan levollisessa asennossa lantio paikallaan ja kierretään ylävartaloa puolelta toiselle.

– Tässä iässä on hyvä harjoituttaa tasapainoa. Jalkaterät voi laittaa peräkkäin ja käydä kyykyssä.

– Tavallista arkiliikuntaa suosittelen kaikille: itse käyn mielelläni kävelemällä kaupassa. Asun kahdeksannessa kerroksessa ja jos minulla ei ole isoja kantamuksia, valitsen portaat hissin sijaan. Se pitää jalat kunnossa.

Anna palautetta

Jumppaajakaverukset osallistuvat haastekampanjaan

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä