Maarit Magga on duodjin taitaja ja tutkija

2.2.21

Saamen käsitöissä on paljon omaa symboliikkaa. Väitöskirjatutkija Maarit Magga on yhdistänyt sitä myös tekemiinsä kirkkotekstiileihin, jotka ovat parasta aikaa esillä Saamelaismuseo Siidassa.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Nilla-Mahtte Magga .

Maarit Magga kokee itsensä onnekkaaksi: hänelle maksetaan taiteen tekemisestä. Norjan Kautokeinossa toimivan Saamelaisen korkeakoulun stipendiaatti tekee väitöskirjaa Saamen käsityöperinteestä Lapin yliopistoon.

Tulevalla tohtorilla on opetusvelvollisuutta neljännes työajasta.

– Loppuajan saan käyttää taiteelliseen puoleen ja tekstintekoon.

Enontekiöltä syntyisin oleva ja sinne palannut Magga on ollut aina kiinnostunut Saamen käsityöstä, duodjista. Hän kuitenkin kouluttautui ensin kieltenopettajaksi Oulun yliopistossa.

– Lapsena meitä patistettiin opiskelemaan itselle ”kunnon ammatti”. Tiesin kyllä aina, mihin minulla on palo, mutta epäilin kai itsekin, elättääkö käsitöillä itsensä.

Työskennellessään saamenkielenopettajana Magga valvoi kerran ylioppilaskokeita kolme tuntia. Pitkästyneenä hän tuijotti ikkunasta näkyvää kirkontornia.

– Ilmeisesti tarvitsin sellaisen pysähtymisen hetken, hän pohtii.

Magga irtisanoutui ja opiskeli taiteen maisteriksi. Vuosien aikana hän on pitänyt useita näyttelyitä. Pysähtymisen hetkellä syntynyt idea ulottaa saamelainen kuvakieli kirkkoon on myös edennyt.

Huhtikuun loppuun saakka Saamelaismuseo Siidassa Inarissa on esillä Maggan valmistamista kirkkotekstiileistä näyttely Jumalan lapset – Duodjitekstiilit tilassa. Niissä yhdistyvät saamelaiset perinteet ja liturginen symboliikka.

Näyttely on väitöskirjan taiteellisen osion toinen osa. Tulossa on vielä kolmaskin näyttely.

Magga iloitsee saamastaan positiivisesta palautteesta.

– On ollut mahtavaa huomata pystyvänsä koskettamaan ihmisiä.

Opettajana ja taiteilijana Magga haaveilee siitä, että nuori sukupolvi uskaltaisi toteuttaa itseään.

– Leima hömpötyksestä elää yhä, mutta kaikki meiltä valmistuneet duodjin maisterit ovat työllistyneet.

Kommentoi ja anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä