Houkutteleeko paluu vanhaan?

24.3.21

Moni seuraa striimattua messua rennosti kotisohvalta kahvia hörppien. Kun tällaiseen kotoisuuteen ja helppoon osallistumiseen tottuu, jääkö lähteminen väliin, kun kirkon ovet joku päivä jälleen avautuvat?


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Pixabay .

Reilun vuoden ajan ihmiset ovat voineet seurata jumalanpalveluksia kotisohviltaan. Messuun osallistutaan monissa kodeissa rennosti villasukissa, aamutakki päällä ja kahvikuppi kädessä. Virtuaalisia messuja eri kirkoista striimataan samanaikaisesti, ja runsaus houkuttelee kurkistelemaan muitakin lähetyksiä: mitä kaikkea on tarjolla?

Asiantuntija Terhi Paananen Kirkkohallituksesta, muuttavatko nämä korona-ajan kotoisat kokemukset osallistumista normaaliajan messuun paikan päällä kirkkosaleissa? Niihin kun ei tulla kotitakissa kahvittelemaan lempimukin kanssa.
– Haluaisin laajentaa pohdintaa ja kysyä, muuttaako korona-aika ylipäänsä suomalaista juhlakulttuuria. Mehän osallistumme tällä hetkellä kotisohvilta myös esimerkiksi konsertteihin. Niihinkin on perinteisesti valmistauduttu muun muassa pukeutumalla hieman arjesta poiketen.

– Suomalaiseen juhlakulttuuriin kuuluu tietynlainen jäykkyys, mutta usein se tarkoittaa sitä, että olemalla tietyllä tavalla vaikkapa konsertissa – emme rapistele karkkeja emmekä liikuskele kesken kaiken – huomioimme muun yleisön antamalla heille keskittymisrauhan.

– Jumalanpalvelukset ovat mielestäni osa tätä juhlakulttuuria, johon kuuluu huomaavaisuus muita kohtaan. Osallistuessamme messuun etänä, se mitä teemme, on oma asiamme.

Onko Kirkkohallituksessa meneillään suunnitelmia, joiden avulla jumalanpalveluksien striimien seuraajat saadaan myös kirkkoihin? Verkkokirkothan ovat houkutelleet uusia kirkonmenoihin osallistuvia.
– Vielä messuja ei olla uudistamassa erityisesti korona-ajan kokemuksien perusteella. Seurakunnat ovat pandemian keskellä kehittäneet messua ja jumalanpalveluselämää, ja se työ varmasti jatkuu. Onneksi monet ovat kokeneet myös normaaliajan messut kotoisina ja mukavina.

– Totta kai jotain tästä ajasta jää tuleviin messuihin. Striimauksia varmaankin jatketaan. Mitä muuta jää, sitä on vaikea ennakoida.

Mitä arvioit, voittaako kotisohvan imu, vaikka kirkkojen ovet ovat joku päivä jälleen kaikille auki?
– Messuihin meitä vetää Jumalan kaipuu, ja monien kohdalla myös kaipaus olla osa jumalanpalvelusyhteisöä. Jumalan kaipauksessa haluamme usein olla yksin, mutta halu kohdata toisia ihmisiä houkuttaa varmasti lähtemään kirkkoihin. Tulevaisuudessa striimauksia jatketaan juuri siksi, että osalle osallistuminen on mieluisampaa kotisohvalta käsin.

 

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.

Lue lisää aiheesta:

article Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Yleinen