Sotkun herkkuauto on odotettu näky

Taru Ritola ja Vilja-Elina Törmänen ovat Oulun sotilaskotiyhdistyksen aktiiveja. Sotilaskotitoiminta on maanpuolustustyötä, jota voi harrastaa vaikka koko perheellä.

Alkuillan hämärässä rivi nuoria miehiä ja naisia jonottaa vihreän auton myyntiluukulle. Hiukkavaaran entiselle kasarmialueella parkkeeratun auton kyljessä lukee: Sotilaskoti Oulu.

Sisällä häärivät Taru Ritola ja Vilja-Elina Törmänen (kuvassa). Munkkikahvit, suklaalevyt ja karkkipussit vaihtavat omistajaa ripeään tahtiin. Monen suusta kuulee lauseen: onpa mukavaa käydä sotkussa.

Taru Ritolalla ajatus sotilaskotitoimintaan lähtemisestä ehti kyteä pitkään.

– Lähdin mukaan noin viisi vuotta sitten, enkä ole katunut sekuntiakaan. Ainoa asia, joka harmittaa, on se, etten lähtenyt mukaan jo aikaisemmin, kertoo nykyisin Oulun Sotilaskotiyhdistyksen varapuheenjohtajana toimiva Ritola.

Lapsuutensakin Ritola vietti Hiukkavaarassa, jossa hänen isänsä työskenteli armeijan palveluksessa. Aikoinaan isä oli Lapissa leirinvartijana, nyt tytär käy samoissa paikoissa Oulun Sotilaskotiyhdistyksen tehtävissä.

Vilja-Elina Törmänen on ollut mukana reilun vuoden. Innostus syntyi, kun hän oli itse armeijassa, ja pääsi siellä ajamaan sotilaskotiautoa.

Harrastajien ikähaarukka alakoululaisista senioreihin

Molemmat naiset kehuvat vuolaasti tekemäänsä vapaaehtoistyötä.

– Asiakkaat ovat mukavia, kiitollisia. Vaikka päivät venyvät välillä 12-tuntisiksi, on meillä tekemisen meininki. Päivien pituus ei tule yllätyksenä, se tiedetään jo lähtiessä. Meillä on hyvä porukka, kaikki puhaltavat yhteen hiileen, naiset hehkuttavat.

Oulun Sotilaskotiyhdistyksen jäsenten ikäjakauma on laaja. Nuorimmat ovat alakouluikäisiä pikkusisaria ja -veljiä, jotka toimivat esimerkiksi leipomoapulaisina.

Pääosin jäsenet ovat 40–70-vuotiaita. Sotilaskotiyhdistyksessä on noin 190 jäsentä, joista miehiä 26.

Yhdistyksen toiminta on jaettu jaostoihin, joita on yhdeksän. Niitä ovat leipomo-, liikkuva sotilaskoti-, tarjoilu-, veli-, koulutus-, kilta-, perinne-, virkistys, ja käsityöjaosto.

Voittoa tavoittelemattoman vapaaehtoistyön tuotto ohjataan varusmiesten palvelusviihtyvyyden tukemiseen.

Kuuluisia munkkeja löytyy gluteenittomanakin

Autokeikkojen lisäksi yhdistyksen toimintaan kuuluu muun muassa tarjoilua sota- ja rintamaveteraanien sekä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen tilaisuuksissa.

Oululaiselle yliluutnantti Juhani Matilalle munkkikahvit maistuivat hyvin viikon harjoitusten jälkeen.

Tarjottavat valmistetaan itse. Esimerkiksi vuonna 2019 leivottiin yli 12 500 munkkia. Oulun sotilaskodin leipomo on Suomen ainoa sotilaskotileipomo, jolla on gluteenittomien munkkien sertifikaatti.

Tänään Liikkuvan sotilaskodin myyntiin on keitetty 20 litraa kahvia ja paistettu 120 kappaletta munkkeja.

– Jos tällainen vapaaehtoistyö kiinnostaa, voi toimistoon ottaa yhteyttä ja kysyä lisätietoja. Oulun Sotilaskotiyhdistys kaipaa uusia jäseniä, joten rohkeasti mukaan, vinkkaa Taru Ritola.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää