Elämätön elämä puhuttaa nuoria - NettiSaapas tarjoaa kuuntelevan korvan

Korona on vesittänyt monia nuoruuteen normaalisti kuuluvia asioita. Verkossa tukea tarjoava NettiSaapas kohtasi viime vuonna nelinkertaisen määrän nuoria edellisvuoteen verrattuna.

Poika istuu lattialla ja hänen kasvojensa edessä on kannettava tietokone.

Kymmenen vuotta toiminut verkkopalvelu NettiSaapas kohtasi viime vuona ennätysmäärän nuoria. Kun vuonna 2019 keskusteluja käytiin 550 nuoren kanssa, koronavuonna määrä oli 2300.

Kasvokkain tapahtuvien kohtaamisten jäätyä NettiSaapas koulutti keväällä pikaisesti kasvatustyön ammattilaisia Saapas-chattiin. Kohtaamisten tahti on ollut tavallista kovempi myös tänä vuonna, sillä huhtikuun alkuun mennessä niitä on kertynyt 739.

– Nuorilla on tarve puhua, kun he eivät näe toisiaan tai tuttuja aikuisia normaaliin tapaan. Saapas koetaan turvalliseksi ja luotettavaksi tahoksi, arvioi NettiSaappaan koordinaattori Anna Kärri.

Korona vesittää tavanomaista nuoruutta

NettiSaapas keskustelee nuorten kanssa Tukinetin sivustolla ja tekee etsivää nuorisotyötä osallistumalla nuorten suosimissa sovelluksissa käytäviin keskusteluihin.

Koronavuonna puhuttivat tuttuun tapaan itsetuntoon, ihmissuhteisiin, mielenterveyteen ja kiusaamiseen liittyvät kysymykset, mutta paljon keskusteluja syntyi koronan tuomista vaikutuksista.

– Nuoret surevat sitä, että elämään normaalisti liittyvät etapit kuten lakkiaiset, rippijuhlat ja valmistujaisjuhlat vesittyvät, Kärri kertoo.

– Ahdistuneisuus on lisääntynyt. Usealla nuorella on iäkkäitä läheisiä, joita ei ole päässyt tapaamaan tai joiden voinnista on ollut huolissaan.

Ystävien tapaamisten ja harastusten jääminen tauolle on tuntunut monesta nuoresta raskaalta. Etäopiskelu väsyttää ja harjoittelupaikkaa on vaikea saada.

– Nuori ei ole näissä olosuhteissa voinut kerätä kaikkia kokemuksia, joita ikävaiheeseen yleensä kuuluu.

Etsivä löytää verkossakin

Tukinetin lisäksi NettiSaapas toimii tällä hetkellä Instagramissa, YouTubessa, TikTokissa ja Suomi24-palvelussa.

Päivystäjät etsivät nuorten julkaisuja, joissa on käytetty ulkopuolisuutta tai kriisitilanteita kuvaavia hastageja eli aihetunnisteita. Samoin seurataan aihepiiriin liittyviä käyttäjätunnuksia.

Yksi keino löytää nuoria on seurata kommentteja, joita he kirjoittavat somevaikuttajien tileille.

– Me puutumme kiusaamiseen, kysymme kuulumisia ja tsemppaamme, Kärri luettelee.

– Keskustelujen etsiminen vaatii kärsivällisyyttä, mutta NettiSaappaan käyttäjätunnuksilla keskusteluun osallistuvaan suhtaudutaan yleensä myönteisesti.

Palveluoperaatio Saapas on osa evankelis-luterilaisen kirkon nuorisotyötä ja sitä koordinoi Lasten ja nuorten keskus ry.

Vapaaehtoisilla on toiminnassa merkittävä rooli, samoin kuin Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksella, joka rahoittaa koordinointia.

NettiSaappaan lisäksi on olemassa KatuSaapas, FestariSaapas, Saapaskahvila sekä uutena KriisiSaapas.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää