Rauhan Tervehdys -lehden julkaiseminen ei siirry Oulun seurakuntayhtymälle

16.6.21

Jäsenseurakuntien edustajat päättivät Rauhan Tervehdys ry:n kevätkokouksessa, että yhdistys jatkaa lehden julkaisemista. Päätöstä perusteltiin taloudellisellä järkevyydellä ja yhdistyspohjan jäsenilleen tarjoamalla vahvemmalla vaikutusmahdollisuudella. Yhteistyötä Oulun seurakuntayhtymän viestintäyksikön kanssa pyritään lisäämään.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Elsi Salovaara .

Rauhan Tervehdys ry:n kevätkokous päätti, että yhdistys jatkaa Rauhan Tervehdys -lehden julkaisemista. Päätös on yhdistyksen hallituksen esityksen mukainen.

– Tämä on ollut pitkä prosessi, joten tunnelma on nyt myönteinen ja iloinen. Uskon, että tehty päätös koituu seurakuntalehden aseman osalta hyvin merkitykselliseksi, totesi Rauhan Tervehdys ry:n hallituksen puheenjohtaja Pauli Niemelä kokouksen jälkeen.

Jäsenseurakuntien edustajat kävivät aiheesta vilkaista keskustelua 10. kesäkuuta Oulussa pidetyssä kokouksessa.

Oulun seurakuntien edustajista Lyly Rajala esitti selvitystyön jatkamista lehden siirtämiseksi osaksi Oulun seurakuntayhtymän viestintäyksikköä, mutta esitys ei saanut kannatusta.

Yhdistykselle lehden julkaiseminen on halvempaa

Yhdistyspohjalla jatkamista perusteltiin muun muassa sillä, että laskelmien mukaan nykyisen laajuisen lehden julkaiseminen tulee vuosittain noin 100 000 euroa halvemmaksi, kun julkaisijana on yhdistys eikä seurakuntayhtymä.

Ero selittyy yhdistyksen oikeudella arvonlisäveron vähennyksiin sekä pienemmillä työnantajan sivukuluilla.

Keskustelussa tuli selkeästi esiin myös se, että pienempien jäsenseurakuntien äänen koetaan pääsevän paremmin esiin, kun lehden julkaisijana on yhteinen yhdistys.

Muhoksen seurakunnan kokousedustaja Jussi Tuusa totesi, että jos lehti olisi seurakuntayhtymän julkaisema, Muhoksen seurakuntakin ”olisi vain asiakas”.

Lumijoen seurakunnan kirkkoherra Erja Oikarinen vertasi lehden merkitystä seurakunnan kotikäyntityöntekijään, joka tavoittaa jokaisen kodin.

Tyrnävän seurakunnan kirkkoherra Teemu Isokääntä kertoi puolestaan lehden merkityksen paikkakuntalaisille tulleen selkeästi esiin seurakunnan tuoreessa strategiatutkimuksessa.

– Yllätyin itsekin siitä, että vastaajista vain 16 prosenttia ei lukenut lehteä ollenkaan. Rauhan Tervehdys on meille kuin yksi työntekijä ja kustannustehokas sellainen. Jos aiemmin sen perässä oli kysymysmerkki talousarvioita ja toimintasuunnitelmia tehdessä, nyt kysymysmerkki on pyyhitty pois.

Yhteistyömahdollisuuksia selvitetään jatkossakin

Rauhan Tervehdys ry ja Oulun seurakuntayhtymä aloittivat yhdistyksen aloitteesta reilu vuosi sitten selvitystyön lehden julkaisuoikeuksien mahdollisesta siirrosta Oulun seurakuntayhtymälle. Samalla lehden työntekijät olisivat siirtyneet osaksi Oulun seurakuntien viestintäyksikköä.

Oulun seurakuntayhtymä on Rauhan Tervehdys ry:n jäsen, ja sillä on äänienemmistö yhdistyksen kokouksissa.

Yhdistyksen hallitus teki jo marraskuun lopussa syyskokoukselle esityksen, että yhdistys jatkaa lehden julkaisemista, mutta kokousedustajat äänestivät selvitystyön jatkamisen puolesta.

– Aika teki tässä varmaan tehtävänsä. Syyskokouksessa tilanne esimerkiksi talouslaskelmien suhteen oli vielä auki, Pauli Niemelä pohti.

Niemelän mukaan lehteä ei pidä eristää liikaa muusta viestinnästä. Yhteistyötä Oulun seurakuntayhtymän viestintäyksikön kanssa pyritäänkin lisäämään.

Oulun seurakuntayhtymässä käynnistyy syksyllä viestintäjohtajan hakuprosessi eläkkeelle jäävän Sakari Korven seuraajaksi. Yksi mahdollisuus on, että tuleva viestintäjohtaja olisi myös Rauhan Tervehdys -lehden päätoimittaja.

Näin kevätkokous päätti

  • Rauhan Tervehdys ry:n kevätkokouksen päätös muotoiltiin Oulun seurakuntien edustajan Martti Hannulan esityksen mukaisesti: ”Tehdyn selvityksen perusteella Rauhan Tervehdys -seurakuntalehden julkaisemista jatketaan yhdistyspohjaisena. Seurakuntalehteä julkaistaan tulevina vuosina tilaajaseurakuntien haluama määrä (ilmestymiskerrat). Rauhan Tervehdys on valmis etsimään säästöjä ja synergiaetuja ostamalla päätoimittajapalveluja seurakuntayhtymältä, jos tällainen toimintamalli nähdään yhdessä perustelluksi.”

Millaisia ajatuksia tai kysymyksiä juttu herätti? Kommentoi täällä.

Aiheesta aiemmin kirjoitettuja juttuja uusimmasta vanhempiin:

Neuvottelut Rauhan Tervehdys -lehden julkaisuoikeuksien siirrosta päättyivät

Kenelle vetovastuu seurakuntamediasta?

Rauhan Tervehdyksen julkaiseminen siirtynee Oulun seurakunnille

Rauhan Tervehdys – seurakuntien lehti

Lue lisää aiheesta:

Hailuodon seurakunta Haukiputaan seurakunta Karjasillan seurakunta Kiimingin seurakunta Limingan seurakunta Lumijoen seurakunta Muhoksen seurakunta Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Oulunsalon seurakunta Seurakunnat Siikalatvan seurakunta Tuiran seurakunta Tyrnävän seurakunta