Tästä tulee Veetin ensimmäinen telttailukesä

Oulunsalolainen Viitaluoman perhe viettää paljon aikaa luonnossa. Kesällä aiotaan tehdä useampikin retki, jonka aikana yövytään teltassa. Suville, Jaakolle ja Venlalle se on jo tuttua, tänä kesänä telttailun aloittaa myös perheen kuopus Veeti.

Viitaluoman perhe telttailu retkeily

Hyttysiä on ihan riittämiin ja mäkäräisiä myös. Oulunsalolainen Viitaluoman perhe ei jää sitä harmittelemaan, vaan kaivaa repusta hyttysmyrkyn ja pystyttää tottuneesti teltan.

Sitten voikin jo keskittyä puuhailuun Papinjärven rannassa: 1,5-vuotias Veeti räplää teltan vetoketjua ja tepsuttelee uteliaana ympäriinsä, 8-vuotias Venla kaivaa esiin kiikarit, kameran, kynän ja muistiinpanolehtiön, johon hän kirjaa havaintojaan perheen luontoretkiltä. Tänään järvellä ui ainakin useampia mustalintuja.

Äiti Suvi kaivaa repusta välipalaa, isä Jaakko alkaa koota retkikeitintä kahvinkeittoa varten.

– Lähiretket ovat meidän perheen juttu. Me liikumme paljon yhdessä luonnossa retkeillen, kalastaen ja metsästäen, selostaa Suvi Viitaluoma.

Yhdessä oleminen ja tekeminen on tärkeintä

Kolmikymppiset Jaakko ja Suvi ovat kokeneita retkeilijöitä. Suvi ja Venla harrastavat partiota ja Jaakollakin on partiotaustaa.

Koko nelihenkisellä porukalla ei vielä ole telttailtu, mutta tänä kesänä on ajatuksissa suunnata koko perheellä Suomussalmen Hossaan. Se on Suvin ja Jaakon mukaan monella tapaa ihanteellinen lapsiperhekohde:

– Ajomatka ei ole mahdottoman pitkä ja siellä on hyvin kalastusmahdollisuuksia. Bonusta ovat taukopaikkojen ulkohuussit, ei tarvitse koko aikaa puskapissalla kulkea, Suvi listaa.

Kun hän reissun päältä tai kotiin palattua laittaa kuvia sosiaaliseen mediaan, ei päivityksissä hehkuteta talsittujen kilometrien määrää.

– Enemmän keskityn tunnelmaan. Meille retkissä ei ole tärkeintä matkan pituus vaan yhdessä oleminen ja yhdessä tekeminen.

Mielenkiintoisia kohteita on ihan lähelläkin

Heti ei tarvitse lähteä kauas – se on Viitaluomien mukaan hyvä motto retkeilyä aloitteleville.

Teltassa yöpyminen voi illalla alkaa ensikertalaisesta lapsesta tuntua niin jännittävältä, että ainoaksi vaihtoehdoksi jää palata kotiin. Silloin on näppärää, että retkikohde ei ole kovin kaukana.

Telttailu kannattaakin aloittaa kasaamalla majoite ensiksi kotipihaan tai muualle kodin tuntumaan ja nukkumalla siinä edes yhden yön.

Lähiretkikohteita löytää netistä googlettamalla ja suoraa esimerkiksi Metsähallituksen luontoon.fi-sivustolta tai Oulun kaupungin ja Oulun lähikuntien nettisivuilta.

– Hienoja retkikohteita voi löytyä läheltäkin. Esimerkiksi Sanginjoen Lemmenpolku ja Muhoksen Lemmenpolku ovat käymisen arvoisia paikkoja, Jaakko Viitaluoma vinkkaa.

– Tälle kesälle tavoitteena on tehdä viisi telttareissua. Ainakin viisi, Suvi Viitaluoma tiivistää.

Ei minuuttiaikataulua vaan rentoa retkeilyä

Ennen reissuun lähtöä on hyvä miettiä suuntaa antava runko siitä, missä käydään ja mitä tehdään.

– Mitään minuuttiaikataulua ei varsinkaan lapsiperheelle kannata laatia. Kun edetään rennolla aikataululla, kaikilla on kivaa, Suvi tietää.

Viitaluomat tietävät kokemuksesta, että lapset eivät luontoretkellä tarvitse alituista ohjailua, he keksivät luonnossa mieluista puuhaa muutoinkin.

Suvi ja Jaakko korostavat, että luontoretkellä pärjää, vaikka ei olisi niin sanottu ”eräjorma”, kokenut eränkävijä.

– Ei lapsiperheen lähiretkellä tarvita kovin vaativia erätaitoja.

Viitaluomat valmistavat retkillään paljon ruokaa retkikeittimellä, mutta kokkauksestakaan ei Suvi Viitaluoman mielestä kannata tehdä kynnyskysymystä: jos ei itse osaa tai halua laittaa ruokaa retkioloissa, syömistä saa valmiinakin.

”Retkeily ei ole rahasta kiinni”

Viitaluomat ovat sitä mieltä, että retkitarvikeostoksille kannattaa suunnata vasta tarkan harkinnan jälkeen.

– Jos tavoitteena ei ole vaativa erävaellus vaan lähdetään lapsiperheen retkelle, tarvittavat tavarat löytyvät usein kotoa.

– Ja jos jotakin päätyy varta vasten hankkimaan, ei ainakaan kannata ryhtyä kokeilemaan kalleimmasta päästä, Jaakko korostaa.

– No makuupussi on ehkä sellainen, johon vähän satsaisin. Ihan 15 euron festaripussilla en lähtisi matkaan. Niin sanottu syyspussi on mukavan lämmin kesäyössä, Suvi jatkaa.

Teltta kannattaa ottaa mukaan, vaikka ei aikoisikaan yöpyä. Siitä saa kivan päivälepopaikankin, Viitaluomat vinkkaavat.

– Villasukat ovat tarpeen kesälläkin ja ohut pipo tai tuubihuivi on mukava kun yöpyy ulkona. Ensiaputarvikkeet, särkylääke, punkkipihdit, kyypakkaus…, perhe listaa tarpeellisia varusteita.

– Unilelu kannattaa ottaa mukaan isommallekin lapselle. Hyttyshattu pitää mäkäräisiä loitolla naamalta. Ja talkki on hyvä olla mukana; jos yhdellä porukasta on pahoja hiertymiä, reissusta tulee ikävä koko porukalle, Suvi sanoo.

Luontoon lähteville lapsille Viitaluomat varaisivat mukaan pillin. Pilli kaulassa lapset uskaltaa päästää kulkemaan teltan lähiympäristöön ihan keskenäänkin. Jos sattuisi joutumaan hukkaan, äänimerkillä voi ilmoittaa olinpaikkansa.

– Mä osaan sen merkin: kolme lyhyttä, kolme pitkää, kolme lyhyttä, Venla sanoo sos-merkistä, jonka osaa tarvittaessa puhaltaa pillillään.

Suvin mukaan eksymistä ei kannata pelätä liikaa – mutta aivan ensikertalaisten retkeilijöiden lienee järkevintä aloittaa liikkumalla merkityillä reiteillä.

Läheltä tulevan arvostus on kasvanut

Telttailu on viime vuodet ollut kovassa nosteessa. Viitaluomille se ei ole yllätys.

– Taustalla on tietysti koronapandemia, joka on estänyt ulkomaanmatkailua. Lisäksi ihmiset ovat entistä tietoisempia siitä, mikä on lentämisen päästöjen osuus ilmastonmuutoksessa. Mutta ehkä on kyse ennen kaikkea siitä, ihmiset ovat oppineet arvostamaan läheltä tulevaa. Esimerkiksi lähiruoka on suosiossa – miksipä ei sitten lähimatkailukin, Suvi ajattelee.

Suvi ja Jaakko eivät hoksaa ainuttakaan reissua, joka olisi ollut niin kamala, että sitä ei huvittaisi jälkeenpäin muistella.

– Olemme välttyneet ikäviltä sattumuksilta… vai onko aika kullannut muistot, Suvia naurattaa.

– Pieniä, tavanomaisia vastoinkäymisiä on toki ollut: vaatteet ovat kastuneet tai ennakkoon valittu reitti on osoittautunut liian märäksi kulkea ja vastaavaa.

– Mutta enemmän on niitä hetkiä, jotka haluaisi muistaa aina: Monet auringonlaskut ja auringonnousut. Sen tunteen, kun illalla nuotiolla näkee, että kaikilla on ollut kiva päivä.

Ja monet humoristisetkin sattumukset halutaan muistiin tallentaa. Vaikkapa sen, kun Venla noin kolmivuotiaana oli mukana sorsajahdissa Hailuodossa. Tyttö istui kaikessa rauhassa penkillä rannassa värityskirjansa parissa, vaikka vesi vähitellen nousi ja lopulta kumisaappaan varret jo haukkasivat vettä.

Kertaa ennen lähtöä jokamiehenoikeudet ja tulen tekemisen säännöt

Tilapäinen alueella oleskelu, teltassa yöpyminen tai muu majoittuminen on jokamiehenoikeus. Leiriytyä saa julkiselle ja yksityiselle maa-alueelle, kunhan oleskelu ei aiheuta ”vähäistä suurempaa haittaa” maanomistajalle. Lue lisää esimerkiksi täältä:  (www.luontoon.fi/jokamiehenoikeudet).

Toisen maalle ei saa tehdä tulta ilman lupaa. Metsäpalovaroituksen aikaan tulien sytyttäminen on kiellettyä; voimassa olevat metsäpalovaroitukset näkee Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta (ilmatieteenlaitos.fi/metsapalovaroitukset). Avotulen teosta löytyy lisätietoa täältä: pelastustoimi.fi/koti-ja-arki/tulen-kasittely/avotuli.

Retkeilyyn liittyvää tietoa ja vinkkejä saa esimerkiksi täältä: luontoon.fi/retkeilynabc tai partioaitta.fi/oppaat/vastuullinen-retkeily.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää