Eheytyshoidot halutaan kieltää lailla

Heinäkuussa kirjattu kansalaisaloite eheytyshoitojen kriminalisoinnista kerää allekirjoittajia myös kirkolliskokousedustajista. Oulun hiippakunnasta aloitteen tueksi asettui kokousviikolla kaksi edustajaa. Oulun hiippakunnan piispa ei pidä allekirjoittamista tarkoituksenmukaisena.

– On selvää, että eheytyshoidot ovat väkivaltaa hyvän Jumalan luomistyötä ja ihmisyyttä kohtaan, perustelee Tuula Okkonen päätöstään allekirjoittaa Ehjänä syntynyt –kansalaisaloite.

Okkonen allekirjoitti elokuisella kirkolliskokousviikolla yhdessä 36 muun edustajan kanssa kansalaisaloitteen, joka tähtää eheytyshoitojen kriminalisointiin.

Okkosen mukaan ajatus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten identiteetin ja suuntautumisen muuttamistarpeesta on ymmärryksen vastainen.

– Aloite eheytyshoitojen kieltämisestä on erinomaisen hyvin muotoiltu ja perusteltu. Siihen oli helppo lähteä mukaan.
Oulun hiippakunnan 13 edustajasta allekirjoittajiin kuuluu myös Katariina Pitkänen.

Aloite on herättänyt vastakaikua

Ehjänä syntynyt – loppu eheytyshoidoille -kansalaisaloitteen avulla halutaan kieltää hoidot, jotka tähtäävät seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen.

Aloitteessa todetaan, että tieteellisen tutkimustiedon perusteella seksuaali- tai sukupuoli-identiteettiä ei voida muuttaa eheytyshoitojen kaltaisilla toimenpiteillä. Lisäksi tutkimusnäytön todetaan osoittavan, että eheytyshoidot aiheuttavat pitkäaikaista haittaa sekä kuormitusta kohteena olevan mielenterveydelle.

Aloitteen vastuuhenkilöihin kuuluva tamperelainen Perttu Jussila kertoo saaneensa runsaasti palautetta 19. heinäkuuta julkaistun aloitteen jälkeen.

– Olen kuullut omakohtaisia ja karmeita kertomuksia eheytyshoidoista. Niitä on tullut esille niin sosiaalisessa mediassa kuin henkilökohtaisissa yhteydenotoissa.

Aloitteen allekirjoitti vajaassa neljässä viikossa 39 000 ihmistä.

– Tämä kertoo siitä, että hoidot sotivat yleistä moraalikäsitystä vastaan, Jussila sanoo.

Tilastoja ei ole, mutta yhteydenottoja aiheesta tulee

Perttu Jussila ei halua nimetä mitään yhteisöä, joka toteuttaa eheytyshoitoja, mutta toteaa hoitojen olevan sitä todennäköisempiä, mitä sisäänpäinlämpiävämpi yhteisö on.

– Eheytyshoitojen kohteeksi joutuneista ei ole olemassa tilastoja, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavat potilas- ja ihmisoikeusjärjestöt saavat vuosittain yhteydenottoja hoitoihin liittyen.

– Se, mitä asiasta julkisuudessa kuullaan, on pelkkä jäävuoren huippu ja ne ovat usein selviytymistarinoita. Kuinka moni vain alistuu? Jussila kysyy.

Oulun piispa ei pidä erillistä lakia oikeasuhtaisena keinona

Piispoista kansalaisaloitteen ovat allekirjoittaneet Helsingin hiippakunnan Teemu Laajasalo, Turun arkkihiippakunnan Mari Leppänen, Espoon hiippakunnan Kaisamari Hintikka, Porvoon Bo-Göran Åstrand ja arkkipiispa Tapio Luoma.

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo toteaa, ettei kannata eikä hyväksy eheytyshoitoja. Aloitteen allekirjoittaminen ei ole hänestä kuitenkaan tarkoituksenmukaista.

– Eheytyshoitojen kriminalisointia esitettäessä pitäisi olla selvillä siitä, onko hoitoja tällä hetkellä olemassa. Pyrin kirkolliskokousviikolla tätä selvittämään kannanoton vastuuhenkilöiltä, mutta minulle ei kyetty vahvistamaan, että jokin taho niitä tällä hetkellä toteuttaisi.

Keskitalo toteaa, että jos lainsäädäntökeinoja haluttaisiin käyttää, eheytyshoitojen kriminalisointi olisi pitänyt kytkeä pitkään vireillä olleen puoskarilain valmisteluun. Puoskarilain oli tarkoitus kieltää uskomushoidot.

– En pidä todennäköisenä, että kansalaisaloitteessa esitetty yhden asian kriminalisointi etenisi eduskunnassa erillisenä hankkeena. Kansalaisaloitteessa esitetty etenemistapa ei ole mielestäni lainsäädäntöteknisesti tarkoituksenmukainen.

Anna palautetta jutusta


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää