Rippistriimeille on kysyntää

Olympiakisoista raportoinut urheilutoimittaja Kai Nevala osallistui lapsensa rippijuhlaan kesken työmatkaansa Tokiossa. Oulunsalolainen Paula Longi seurasi Nevalan tavoin lapsensa konfirmaatiota etäyhteyden välityksellä.

Sunnuntai 25. heinäkuuta oli urheilutoimittaja Kai Nevalalla tavallistakin kiireisempi päivä olympiakaupunki Tokiossa.

Tokion päiväkirja -palstalla Kalevassa Nevala kertoo, että pyhäpäivän tohinan taustalla oli kiirehtiminen oman tyttären konfirmaatioon Karjasillan kirkossa.

Paikan päälle Nevala ei lähtenyt kesken kisoja. Hän seurasi videoitua kirkkohetkeä hotellihuoneessa tietokoneeltaan.

Nevala kirjoitti päiväkirjassaan: ”Teknologia eli se kuuluisa nykytekniikka on niin ihmeellistä, että istuin seurakunnan striimin kautta kuin kirkon takaosassa seuraamassa konfirmaatiota.”

Rauhan Tervehdykselle Nevala kuvailee striimikokemustaan näin:

– Konfirmaation seuraaminen etänä oli positiivinen kokemus. Aluksi oli outoa nähdä omia sukulaisia penkissä istumassa, mutta yllättävän hyvin 7500 kilometrin takaa pääsi tunnelmaan mukaan.

– Olihan se toki samalla myös vähän absurdia: en kokenut olevani Karjasillan kirkossa vaan pienessä tokiolaisessa hotellihuoneessa. Striimin laatu oli hyvä ja sain selvää esimerkiksi puheista.

Seurakunnat käyttävät varoja tekniikan ostamiseen

Oulun seurakunnat ovat kuluvana kesänä tarjonneet jo tottuneesti rippikoululaisten läheisille mahdollisuutta osallistua konfirmaatioon etäyhteyden avulla. Käytäntö on yleistynyt koronapandemian aikana.

Koska virtuaalinen liittyminen juhlivaan nuorten joukkoon on ollut kiinnostava mahdollisuus, on se osaltaan jouduttanut seurakuntia uusiin kameraostoksiin ja muun striimausvälineistön hankintaan.

Oulunsalon kirkkoherra Petri Satomaa haluaa, että kirkkosaleista välittyy laadukasta kuvaa silloin, kun käsillä on rippikoulunuoren elämän ainutkertaiset hetket.

– Ihmiset ovat tänä päivänä tottuneet hyvätasoiseen liikkuvaan kuvaan. Jos haluamme, että ihmiset jaksavat seurata striimatun lähetyksen loppuun saakka, kuvan ja äänen pitää olla tasokasta.

Seurakunnat ympäri Suomen ovat pandemian alusta saakka välittäneet myös striimattuja pyhäaamun jumalanpalveluksia, hartauksia ja konsertteja.

Kun kokemusta ja osaamista suoratoistosta on kertynyt, seurakunnat ovat uskaltautuneet hankkimaan itselleen uutta teknistä laitteistoa.

Suoratoisto loi kysyntää uusille vapaaehtoisille

Videotekniikan Oulun kirkkosaleissa hallitsevat pääsääntöisesti seurakuntamestarit, mutta myös vapaaehtoisia on tarvittu striimaajiksi.

Ainakin Oulunsalossa heitä on myös löytynyt, Satomaa kertoo.

– Kyse on erityistehtävästä, joka on herättänyt mielenkiintoa. Striimaajat ovat tärkeällä paikalla, kun mietitään sitä, miten ihmiset kiinnostuvat seuraamaan lähetyksiämme

Striimilinkki konfirmaatioihin ei ole yleisesti saatavilla. Nuoret jakavat sitä haluamilleen läheisille ja ystäville.

Striimin yksityisluonne mahdollistaa Satomäen mukaan sen, että videokuvan kirkosta ei tarvitse olla pelkkää yleiskuvaa.

– Kameralla voi hetkellisesti lähestyä nuoria myös läheltä, mikä on kotikatsomoissa tietenkin kiinnostavaa, Satomaa sanoo.

Tuiran seurakuntamestari Keijo Hauru kertoo, että konfirmaatiomessun striimaaminen voi tuoda suntion työpäivään lisäjännitystä.

– Pieni kutina tulee, kun ajattelee, miten tärkeästä hetkestä konfirmaatiossa on kyse. Kameroiden ohjaamisessa haluaa silloin onnistua parhaalla mahdollisella tavalla.

Nuorilla on mahdollisuus kopioida striimi itselleen muistoksi rippikoulusta.

Melkein kuin kirkonpenkissä

Oulunsalolainen Paula Longi seurasi heinäkuussa poikansa konfirmaatiota juhlavaatteissa kodissaan.

– Koska toivomus oli, että kirkkoon tulisi maksimissaan neljä läheistä jokaiselta nuorelta, olin iloinen mahdollisuudesta liittyä juhlaan videokuvan välityksellä.

Longille kokemus oli mieluinen, vaikka muu perhe olikin läsnä kirkossa.

– Konfirmaatio oli herkkä hetki. Toki vielä lähemmäksi kirkkosalin tunnelmaa olisin päässyt paikan päällä, mutta ihanaa mukana oleminen oli tälläkin tavalla. Kiitos kovasti seurakunnalle striimauksesta.

Paula Longi vinkkaa, että lähetyksen aikana voisi välittää enemmän yleiskuvaa kirkkorakennuksesta – niin ulkoa kuin sisältä.

– Etäyhteyksien päässä juhlahetkellä saattaa olla ihmisiä, joille paikka on entuudestaan vieras.

– Kirkon kauneutta voisi näyttää esimerkiksi ehtoollisen aikana. Striimit tekisivät Oulun kirkkoja isommin ja laajemmin tutuiksi.

Kun konfirmaatio Oulunsalon kirkossa päättyi, sulki Paula Longi rauhassa tietokoneen ja ryhtyi keittämään kahvia juhlavieraille. Kaikki oli ajoissa valmista.

 

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää