Tekoälyn vaikutuksia ihmisyyteen pohditaan seminaarissa
Kirkko järjestää merkittävien yhteistyökumppaniensa kanssa 28. maaliskuuta Heräys-seminaarin tekoälyn vaikutuksista ihmisyyteen ja yhteiskuntaan. Seminaaria voi seurata suorana lähetyksenä.

Tekoälyllä on mittavia vaikutuksia ihmisyyteen. Lisäksi se muuttaa työmme ja yhteiskuntamme.
Tästä syystä Helsingin, Vantaan ja Tampereen seurakuntayhtymät yhdessä Vantaan kaupungin, Euroopan komission Suomen-edustuston, Business Finlandin, Googlen, Microsoftin ja Suomen tekoälykeskus FCAI:in kanssa järjestävät 28. maaliskuuta tekoälyhuippuseminaarin tiedekeskus Heurekassa sekä verkossa. Mukana keskustelemassa ovat myös liikenne- ja viestintäministeriö sekä ulkoministeriö.
Keskustelu tekoälyn aiheuttaman muutoksen ympärillä on pääsääntöisesti ollut talous- ja teknologiapainotteista. Lisäksi tekoälyyn liittyvää sosiologis-eettistä keskustelua käydään siiloissa, jotka eivät tavoita tavallista kansalaista. Tästä syystä kirkko yhteistyökumppaneidensa kanssa haluaa tuoda tämän keskustelun jokaisen suomalaisen ulottuville.
Kello 9–15 pidettävä seminaari striimataan kokonaisuudessaan ja se on myös vuorovaikutteinen ja osallistava Howspace-alustaa hyödyntäen. Tiedekeskus Heurekassa järjestettävä tapahtuma on ilmaiseksi jokaisen kansalaisen katsottavissa osoitteessa www.herays.fi.
Huippuseminaari kokoaa yhteen merkittäviä yhteiskunnan, yritysmaailman, tutkimuksen, kirkon ja median edustajia keskustelemaan tekoälyn tuomasta murroksesta. Suurelle osalle suomalaisista ei ole vielä valjennut, miten merkittävä tekoälyn tuoma muutos jokaisen ihmisen elämään on.
– Tekoälyn vaikutukset ihmisyyteen ja yhteiskuntaan ovat todella mittavia. Suurinta osaa siitä emme ole vielä edes nähneet. Nyt on aika valmistautua tulevaan tekoälyn läpäisemään maailmaan. Muutosta ei ole ylisanoitettua kutsua vallankumoukseksi ihmisyydelle, sanoo Rekolan kirkkoherra Jussi Koski seminaarin ohjausryhmästä.
Muutosta ei ole ylisanoitettua kutsua vallankumoukseksi ihmisyydelle.
Seminaarin erityisenä antina on, että eri suunnista samoja kysymyksiä lähestyvät asiantuntijat kohtaavat: näin yhteinen osaaminen vahvistuu.
– Tekoälyn tuomista muutoksista täytyy keskustella yhteiskunnan kaikilla tasoilla, koska vaikutukset ovat laajoja ja nopeita. Vantaa haluaa olla mukana tässä tärkeässä keskustelussa, sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Pekka Timonen.
Seminaarissa kysytään muun muassa, mitä tekoäly oikeasti on, millaisia mahdollisuuksia se tarjoaa ja miten valmistautua tulevaan turvallisesti ja eettisesti kestävällä tavalla.
Tarkastelussa ovat etenkin kysymykset siitä, miten tekoäly vaikuttaa ihmisyyteen ja minne olemme matkalla tekoälyn kanssa. Tekoälyn vaikutuksesta ihmisyyteen ovat keskustelemassa filosofi Frank Martela, filosofi Pii Telakivi ja piispa Teemu Laajasalo.
Seminaarin muut keskustelijat ovat Tapio Luoma (arkkipiispa, ev.lut. kirkko), Meeri Haataja (CEO, Saidot), Pekka Abrahamsson (professori, Tampereen yliopisto), Teemu Vidgren (COO, Microsoft), Antti Järvinen (maajohtaja, Google), Jussi Koski (kirkkoherra, ev.lut. kirkko), Miapetra Kumpula-Natri (kansanedustaja), Tuomas Syrjänen (hallituksen puheenjohtaja, Futurice), Marko Latvanen (johtava asiantuntija, DVV), Maria Rautavirta (yksikön johtaja, liikenne- ja viestintäministeriö), Stefan Lindström (teknologia-suurlähettiläs, ulkoministeriö), Ville Mäkipelto (psykologi, teologian tohtori, tubettaja), Jaana Leikas ( johtava tutkija, dosentti, VTT, FCAI), Mikko Rotonen (projektinjohtaja, HUS), Saara Huhanantti (johtaja, Project 5/5) ja Pekka Marttinen (apulaisprofessori, Aalto-yliopisto, FCAI).
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.