Kirkot yhdessä heikoimpien äänenä

Ouluun kokoontuu ensi viikolla kristittyjä eri kirkkokunnista. Heille ekumenia on sitä, että kirkot toimivat yhdessä kaikissa niissä asioissa, joissa se on mahdollista.  Yksi kristittyjen yhteinen tehtävä on heikoimpien puolelle asettuminen ja heidän äänensä voimistaminen yhteiskunnassa.

Suomen Ekumeenisen neuvoston koordinaattori Sarah Tiainen, mitä kertoisit ekumeniasta koulun uskontotunnilla?

– Kertoisin, että ekumenia tulee kreikankielisestä sanasta oikoumene. Sana tarkoittaa koko asuttua maailmaa. Yhteys Jumalaan yhdistää kristityt eri puolilla maailmaa.

– Kristillisiin kirkkoihin ja eri yhteisöihin kuuluvien kristittyjen yhteinen ekumeeninen liike syntyi 1800–1900-lukujen vaihteessa. Suomen ekumeeninen neuvosto on Suomessa toimivien kirkkojen, kristillisten yhteisöjen ja seurakuntien yhteistyöjärjestö. Työ kristittyjen yhteyden puolesta perustuu Jeesuksen rukoukseen: Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa.

– Ekumenia eletään todeksi ihmisten välisissä kohtaamisissa. Monilla paikkakunnilla on erilaisia kristittyjen yhteyttä vaalivia ryhmiä. Ne voivat olla esimerkiksi rukousryhmiä, kuoroja tai keskustelupiirejä. Keskeistä niissä on se, että ihmiset tutustuvat toisiinsa ja oppivat toisiltaan erilaisista perinteistä. Tällä tavoin ennakkoluulot hälvenevät ja keskinäinen kunnioitus kasvaa.

 Mikä ekumeniaan liittyvä aihe sinua itseäsi innostaa erityisesti?

Tällä hetkellä oikeastaan kaksi asiaa innostaa minua. Yksi näistä on kristittyjen yhteinen ääni yhteiskunnassa ja toinen on lokakuisen ekumeenisen vastuuviikon teema kohtuullisuus. Vastuuviikko herättelee meitä kestävään tulevaisuuteen, jossa ympäristö, talous ja ihminen huomioidaan tasavertaisesti.

Suomen ekumeeninen neuvosto järjesti viime viikolla tilaisuuden, jossa pohdittiin, kuinka kirkot voivat yhdessä toimia yhteiskunnassa pandemian jälkeen edistääkseen ihmisten yhdenvertaisuutta. Mitä tällainen toiminta voisi olla?

– Seurakunnilla ja kristillisillä organisaatioilla on paljon kontakteja yhteiskunnassa heikoimmassa tilanteessa oleviin. Kokemuksellamme ja vaikutusmahdollisuuksillamme meidän tulee varmistaa, että heidän äänensä tulee tietoisuuteen ja ne huomioidaan, kun maatamme ”nostetaan pystyyn” pandemian jälkeen. 

Tavallisen kansalaisen voi olla vaikea ymmärtää, miksi kristityt eri kirkoista eivät voi osallistua yhteiselle ehtoolliselle. Vai voivatko?

Ehtoolliskysymys on asia, joka on erottanut kirkkoja monien vuosisatojen ajan. Erottavana tekijänä on ehtoollisen merkitys ja sen määrittely. Mutta näissäkin asioissa eri kirkot ja kirkkokunnat ovat lähestyneet toisiaan ajan saatossa kirkkokuntien välisissä teologisissa keskusteluissa. Ehtoollisyhteyden puuttuminen on kipeä asia.

Oulun seurakuntayhtymän rekisterinjohtaja, ekumeenikko Veijo Koivula, Suomen ekumeenisen neuvoston syyskokous järjestetään Oulussa 2.–3. marraskuuta. Ovatko seurakuntalaiset tervetulleita tapahtumiin?

– Tiistaina 2.11. illalla on ekumeeninen jumalanpalvelus tuomiokirkossa ja kirkkokahvit Vanhassa pappilassa. Keskiviikkona on yleisölle avoin seminaari Keskustan seurakuntatalossa. Sen aiheena on ekumeeninen jumalanpalvelus ja rukous. Keskusteluissa paneudutaan muun muassa siihen, mitä yhteisessä jumalanpalveluksessa on huomioitava, kun messuväki tulee eri kirkkokunnista.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää