”Onneksi on myös onnistumisia”

22.10.21

Oulun vankilan pastori Juhani Tervonen tietää, että muurien sisäpuolella on paljon vankeja, joilla ei vapaudessa ketään odottamassa – paitsi vanha tuttu rikosteleva jengi.


Teksti: Laura Juntunen . Kuvat: Laura Juntunen (pääkuva), Pixabay (piikkilanka) .

Vankilapastori Juhani Tervosen mukaan monille vangeille tapaamiset vankilan ulkopuolisten ihmisten kanssa ovat merkittävä henkireikä. Korona-aikana vierailut ovat olleet katkolla, mutta normaalioloissa ihmiskontakteja kyllä käytetään, jos niitä vain on.

Kaikilla ei ole.

– Täällä on ihmisiä, joilla ei ole ulkona mitään. Valitettavan usein vankilasta vapautuvan hyväksyy ainoastaan se sama vanha jengi, josta on tänne tultukin. Ulkona vallitsevat taas samat elinehdot, jotka ovat vallinneet aiemminkin.

Mutta onneksi on myös onnistumistarinoita. Niitä, joissa ihminen saa vankeusaikanaan jonkinlaisen otteen omasta tilanteestaan, ja alkaa ajatella kuka on ja mitä elämältään haluaa.

Parhaassa tapauksessa oivallukset johtavat elämänmuutokseen. Ratkaisevaan päätökseen, jonka ansiosta vankila jää historiaan.

– Kohtaamisissani vankien kanssa tavoitteena onkin ennen kaikkea löytää edes yksi ajatus, joka veisi pois tästä maailmasta ja antaisi kipinän siihen, että vankilaan ei tarvitse enää palata.

Lue toimittaja Laura Juntusen haastattelu pitkän uran tehneestä vankilapappi Juhani Tervosesta.

Lue lisää aiheesta:

article Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Yleinen