Karita Isola ja Liisa Ervasti-Julku vanhojen valokuvien äärellä.

Hevoskärryjä, havuseppeleitä ja nappiverkkarit

9.11.21

Haukiputaan seurakuntakeskuksen valokuvanäyttely kertoo menneistä vuosikymmenistä.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Haukiputaalla voi sujahtaa seurakunnan toiminnan takavuosiin perjantaina avautuvassa valokuvanäyttelyssä.

Vanhin seurakuntakeskukseen kootuista kuvista on 1900-luvun alusta ja tuorein vuodelta 2005.

– Ajatus näyttelystä syntyi, kun huomasimme kuinka paljon arkistossamme on valokuvia, kertoo lähetys- ja vapaaehtoistyön koordinaattori Karita Isola.

– Arvelimme, että niitä voisi saada lisää paikkakuntalaisilta ja seurakunnan entisiltä työntekijöiltä. Niin kävikin. Osa kuvista on sanomalehti Kalevan kuvagalleriasta.

Tuttuja rakennuksia kuvattiin jo sata vuotta sitten

Näyttelyn vanhimmat kuvat ovat rautatiesähköttäjä Aarne Forsmanin (1884–1921) ottamia. Forsman toimi kiertelevänä valokuvaajana Oulun ja Keuruun seuduilla.

Noilta ajoilta näyttelyyn on otettu muun muassa kuva vuonna 1906 ikuistetusta Haukiputaan asemasta. Vuotta vanhemmassa otoksessa komeilee paikkakunnalta yhä löytyvä Sarkkisen talo.

Nelikymppisenä murhatuksi tulleen Forsmanin kuvia on säilynyt postikortteina. Haukipudasta kuvanneita kortteja tuli seurakunnan haltuun, kun Forsmanin Ruotsissa asunut pojanpoika lahjoitti niitä seurakunnalle.

Valokuva Haukiputaan kirkosta.

Sotavuosina laulettiin sankarivainajille

– Tässä kuvassa on minun äitini, sanoo haukiputaalainen Liisa Ervasti-Julku ja näyttää mustavalkoista kuvaa vuodelta 1937.

Kuvassa joukko rippikoululaisia seisoo Salmelan pappilan edessä kirkkoherra Aarne Alikosken kanssa. Ervasti-Julkun tädit Elsa ja Eila Ervasti ovat puolestaan mukana kuvissa, jotka on otettu sotatalvena 1941–42. Niissä Haukiputaan kirkkokuoro laulaa sankarivainajien hautajaisissa Uuno Kaarton johdolla.

Haukipudas-seurassa toimiva Liisa Ervasti-Julku näyttää seuran julkaisua Muistelmia ja tarinoita Haukiputaalta. Siinä Eila kuvaa, millaista oli laulaa sodassa menehtyneiden ikätoverien haudalla.

Salaperäisistä negatiiveista löytyi entisajan elämänmenoa

Yhdessä kuvassa joukko ihmisiä poseeraa havuseppeleen kanssa. Se kuuluu otoksiin, jotka on kehitetty vanhoista lasinegatiiveista. Ne löytyivät haukiputaalaisen talon rakenteista ja piharakennuksen portaiden alta.

– Kävi ilmi, että kuvat ovat talossa asuneen Janne Raution (1911–1953) ottamia, kertoo Ervasti-Julku.

Kuvissa olevien ihmisten henkilöllisyyttä selvitettiin tämän vuosituhannen alussa. Havuköynnöskuvan osalta moni nimi on jo tiedossa. Liisa Ervasti-Julku arvelee kuvan olevan vuodelta 1942.

– Köynnös on voitu tehdä tuolloin vietettyihin kirkon 180-vuotisjuhliin, hän miettii.

Takatukka liehui Levin reissulla

Kamera räpsyi seurakunnan tiluksilla myös vuonna 1998, kun presidentti Martti Ahtisaari kävi Haukiputaalla maakuntavierailunsa yhteydessä. Kuvassa nappiverkkareihin sonnustautuneet koululaiset seuraavat, kun presidentti kävelee kirkon pihamaalla kirkkoherra Risto Hauloksen rinnalla.

Martti Ahtisaari kävelee ihmisjoukon ohi Haukiputaan kirkon pihalla.

Lepattavia tuulitakkeja ja suurikokoisia silmälaseja löytyy albumista, johon on ikuistettu hetkiä seurakunnan lapsi- ja nuorisotyöstä. Saman aikakauden takatukkamuotia voi ihailla esimerkiksi kuvista, jotka on otettu nuorten laskettelureissulta Leviltä.

Näyttelyn avajaiset Haukiputaan seurakuntakeskuksessa pe 12.11. klo 14. Näyttely on avoinna 9.12. saakka maanantaisin klo 9–16 ja tiistaista torstaihin klo 9–14.

Anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko