Suora kysymys: Mitä evankeliointi on?

Evankeliointi sanana on nykyään hyvin latautunut. Osassa ihmisistä se saattaa herättää jopa ahdistavia mielikuvua uskonnon tyrkyttämisestä. Mutta miksi joukko kirkolliskokousedustajia on huolissaan siitä, ettei seurakunnissa evankelioida tällä hetkellä riittävästi?

|

Kirkolliskokouksessa käytiin viime viikolla vilkasta ja perusteellista mielipiteiden vaihtoa evankelioimisesta. Keskustelun taustalla on edustaja-aloite, jossa perätään evankelioimisen vahvistamista kirkossa.

Sana evankelioiminen on todennäköisesti vieras monelle nykyihmiselle. Osalle se tuo mielikuvia käännyttämisestä ja Raamatun sanan tyrkyttämisestä.

Pasi Palmu, olet Oulun hiippakunnan kokousedustaja ja yksi aloitteen allekirjoittajista. Onko evankeliointi tuputtamista vai jotain ihan muuta?

– Evankeliointi on mielletty usein turhan kapeasti. Minua enemmän miellyttää vaikkapa se vanha määritelmä evankelioimisesta, jossa kerjäläinen kertoo toiselle kerjäläiselle, mistä on löytänyt leipää.

– Aloitteen taustalla on elävä huoli heistä, jotka eivät tunne Kristusta ja hänen armoaan. Suomalaisista 1,5 miljoonaa ei kuulu mihinkään kristilliseen kirkkoon. Jo sen pitäisi asettaa meidät enemmistökirkkona kriittisen kysymyksen eteen: pyrimmekö toteuttamaan kirkon keskeisintä tehtävää, ilosanoman kertomista kaikille ihmisille?

Kokousedustaja Katariina Pitkänen, millaisia näkökulmia evankelioimiseen keskustelussa tuli esille?

– Olennainen kysymys useamman edustajan mielestä on se, miten ilosanoma kerrotaan ymmärrettävästi tämän ajan suomalaisille. Millaisilla teoilla todistetaan evankeliumista ihmisille, jotka ovat jollain tavalla kristillisen yhteisön ulkopuolelle tai reuna-alueelle?

– Piispa Jari Jolkkonen kuvaili, että evankelioiminen on sanana myrkytetty ja kantaa paljon rasitetta. Kuitenkin itse sana on hänen mukaansa raamatullinen ja kertoo ilosanoman julistamisesta ihmisille, jotka eivät vielä ole kuulleet tai eivät enää muista evankeliumin vapauttavaa sanomaa.

– Piispan mukaan nykyajassa tarvitaan kokeilevia keinoja, jotta evankeliumi tavoittaisi uusia ihmisiä. Kaikki seurakuntien työ ei ole evankeliointia, mutta evankeliumi ei piispan mielestä elä ilman palvelua.

Missä hengessä keskustelua kirkolliskokouksessa käytiin?

– Puheenvuorot ovat olleet sovinnollisia ja vastakkainasettelua välttäviä. Yksi korostunut ajatus oli, että sanoitettu viesti Kristuksesta voi tulla kuulluksi, jos jaamme ihmisten elämän todellisuuden ja otamme heidän tarpeensa vakavasti.

 

Suomalaisista 1,5 miljoonaa ei kuulu mihinkään kristilliseen kirkkoon. Jo sen pitäisi asettaa meidät enemmistökirkkona kriittisen kysymyksen eteen: pyrimmekö toteuttamaan kirkon keskeisintä tehtävää, ilosanoman kertomista kaikille ihmisille?

Pasi Palmu

 

Kirkon aamenesta öylättiin -sanasto selvittää, että evankeliointi on ilosanoman kertomista ihmiselle, joka ei ole vielä kuullut kristinuskon sanomaa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää