Artikkelit avainsanalla: Kirkolliskokous
8.11.2024
Määräenemmistösäännöksen lieventäminen etenee
Kirkolliskokouksen päätöksiä 8.11.2024.
7.11.2024
Kirkolliskokous ja valtion rahoitus
Kirkolliskokouksen päätöksiä 7.11.2024.
6.11.2024
Kirkolliskokous ja vaikuttajanuoret
Ohessa kirkolliskokouksen 6.11.2024 tekemiä päätöksiä.
5.11.2024
Kirkolliskokous ja kirkollisten toimitusten kirja
Kirkolliskokouksessa 5.11.2024 tehtyjä päätöksiä.
23.9.2024
Uskontosanakirja: Kuka kirkossa päättää?
Rauhan Tervehdyksen uskontosanakirjassa käydään läpi kirkollista termistöä. Sarjan ensimmäinen osa paneutuu kirkon hallintoon ja rakenteeseen.
13.5.2024
Kirkolliskokousedustajat esittelyssä
Suomi-neidon päälaelta aina Perhoon ulottuvasta Oulun hiippakunnasta on äänestetty 14 edustajaa “kirkon eduskuntaan” eli kirkolliskokoukseen. Helmikuussa valitut kirkolliskokousedustajat ovat ensimmäistä kertaa koolla tällä viikolla Turussa.
8.5.2024
Kirkon ammattiliittojen kannanotto
AKI-liitot, Diakoniatyöntekijöiden Liitto DTL ja Kasvatuksen ja nuorisotyön asiantuntijat KNT kehottavat uutta kirkolliskokousta parantamaan kirkon työntekijöiden työoloja, palkkausta ja rekrytointia.
20.3.2024
Pääkirjoitus: Uudelle kirkolliskokoukselle ”lentävä” aloitus
Pauli Niemelä ei usko, että piispojen esitys kahden erilaisen avioliittokäsityksen hyväksymisestä toisi sopua seurakuntiin. "Arvelen, että esitys tulisi hyväksyttäessä tuomaan yhä voimakkaampina riidat seurakuntien arkeen" hän kirjoittaa.
19.2.2024
Kirkolliskokous uudistui reippaasti
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ylin päättävä elin kirkolliskokous on valittu. Lähes kaksi kolmasosaa valituista on uusia. Uudistusmielisillä on kirkolliskokouksessa niukka enemmistö. Naiset saivat lisää paikkoja.
Myös Oulun hiippakunnan kirkolliskokousryhmään tuli uusia nimiä.
22.1.2024
Kirkon vaalien ehdokasgalleria avattiin
Valtakunnallisesti ehdokasmäärä on laskussa, mutta Oulun hiippakunnassa erityisesti maallikkoehdokkaiden määrä nousi reilusti.
13.11.2023
Kirkolliskokous nuiji päätöksiä, edustajat muistuttivat rukouksessaan siviilien suojelemisesta sodassa
Toimikautensa viimeiseen istuntoon kokoontunut kirkolliskokous päätti muun muassa uusista, ihmisläheisistä rukouksista, joita on tarkoitus käyttää kirkollisissa toimituksissa, kuten kastejuhlissa. Kirkolliskokousedustajat julkaisivat myös vetoomuksen Gazan rauhan puolesta: "Geneven sopimusta humanitäärisen oikeuden noudattamisesta ja siviilihenkilöiden suojelemisesta täytyy noudattaa. "
19.5.2023
Pääkirjoitus: Suomi koki tappion kahdella areenalla
Rauhan Tervehdyksen päätoimittaja Elsi Salovaara pohtii pääkirjoituksessaan kirkolliskokouksen ja Euroviisujen äänestystuloksia.
11.5.2023
Kirkolliskokous kannustaa siunauksen signaalien keruuseen
Kirkolliskokous kannustaa seurakuntia ja hiippakuntia hyödyntämään Siunauksen signaalit -tulevaisuusselonteon signaalihuonemetodia toiminnan kehittämisessä.
8.5.2023
Kirkolliskokousta Turusta voi seurata verkossa
Kirkolliskokous kokoontuu toimikautensa viimeiseen kevätistuntoon 9.–12. toukokuuta. Täysistuntoja voi seurata verkossa suoratoistona. Niistä jää myös verkkotallenteet, joihin lisätään tekstitys.
11.11.2022
Tulevaisuusselonteko puhutti kirkolliskokousta
Kirkon tulevaisuusselontekoa varten seurakunnissa on kerätty ajan merkkejä, joita kuuntelemalla kirkko voisi ylläpitää merkityksellisen yhteyden suomalaisiin. Kirkolliskokouksessa selonteko kirvoitti liki 60 puheenvuoroa.
7.11.2022
Arkkipiispa kannusti antamaan ääniä rakkaudelle
Kirkolliskokouksen avauspuheessaan arkkipiispa Tapio Luoma totesi, että seurakuntavaaleissa on kyse kirkon vetovoimasta. – Jos kirkko haluaa täyttää tehtävänsä toivon ja valon tuojana tälle maailmalle, se ei voi onnistua tehtävässään eikä pysyä vetovoimaisena ilman kunnioittavaa rakkautta.
12.5.2022
Tulevaisuus oli vahvasti esillä kirkolliskokouksessa
Kirkon korkeimmassa päättävässä elimessä olivat esillä muun muassa evankelioimisen edistäminen, näkemykset samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä ja ympäristövaikutusten arvioinnista.
6.5.2022
Kirkkohallitukselle tehtäväksi kehittää ympäristövaikutusten mittaamista
Kirkon energia- ja ilmastostrategian tavoitteena on, että kirkko on hiilineutraali vuonna 2030.
23.4.2022
Pääkirjoitus: Kirkolliskokouksen kuuma peruna
Pauli Niemelä arvioi, että aloite samaa sukupuolta olevien vihkimisestä on kirkolliskokouksen kuumin puheenaihe. Aloitteen läpimeno ei suinkaan ole "kirkossa kuulutettu".
16.11.2021
Suora kysymys: Mitä evankeliointi on?
Evankeliointi sanana on nykyään hyvin latautunut. Osassa ihmisistä se saattaa herättää jopa ahdistavia mielikuvua uskonnon tyrkyttämisestä. Mutta miksi joukko kirkolliskokousedustajia on huolissaan siitä, ettei seurakunnissa evankelioida tällä hetkellä riittävästi?
12.8.2021
Pääkirjoitus: Rukouksella hajaannusta vastaan
Rukouksen vaara on siinä, että se muuttaa eniten rukoilijaa itseään, kirjoittaa Niilo Pesonen.
18.8.2020
Kirkolliskokous pui samaa sukupuolta olevien vihkimistä - Mitä ajattelevat Oulun hiippakunnan edustajat?
Kysyimme aiheesta Tuula Okkoselta, Janne Kaisanlahdelta, Jukka Hautalalta, Matti Taskilalta ja piispa Jukka Keskitalolta.
18.8.2020
Pääkirjoitus: Vallankäyttö sopii huonosti kirkolle
Naiselle ei haluttu avata pappisvirkaa, koska miehet halusivat pitää kiinni oikeudestaan päättää, mikä on naisen paikka tässä yhteiskunnassa ja kirkossa. Samasta epärehellisestä vallankäytöstä on kysymys nyt, kun puhutaan samaa sukupuolta olevien parien kirkollisesta vihkimisestä, toteaa Mikko Salmi.
13.8.2020
Ministeri Saarikko: Suomalaiset arvostavat kirkon toimintaa kriisin aikana
Koronavirusepidemian alettua kirkko on löytänyt uusia keinoja tuoda toimintaansa lähemmäs ihmisiä. Suomalaiset arvostavat kirkon toimintaa kriisin aikana, sanoi kirkolliskokouksessa Turussa vieraillut tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.
13.8.2020
Kirkolliskokous jatkuu torstain ja perjantain Turussa
Turussa parhaillaan koolla oleva kirkolliskokous käy tänään torstaina vielä lähetekeskusteluja edustaja-aloitteista sekä saa mahdollisesti piispojen vastauksen liittyen avioliittokäsitykseen ja kunnioittavaan keskusteluun. Torstaina pidetään myös iltaistunto, joka alkaa kello 18. Kokousta voi seurata verkossa ja Twitterissä. Kirkolliskokous päättyy perjantaina.
12.2.2020
Kirkon uudet päättäjät valittiin
Edustajat kirkolliskokoukseen ja hiippakuntavaltuustoon kaudelle 2020-2024 on valittu. Oulun hiippakuntavaltuuston jäsenistä suurin osa on uusia, ja kirkolliskokoukseen valittiin jopa yksi Jerusalemissa tällä hetkellä asuva pastori.
6.2.2020
Pienen porukan merkittävät vaalit
Tiistaina 11.2.2020 valitaan edustajat Suomen ev.lut. kirkon kirkolliskokoukseen ja kaikkiin hiippakuntavaltuustoihin. Enemmistö näistä kirkon päättäjistä on maallikoita. Oulun hiippakunnassa äänestämään pääsee alle 1800 henkilöä.