Pääkirjoitus: Kirkolliskokouksen kuuma peruna

Pauli Niemelä arvioi, että aloite samaa sukupuolta olevien vihkimisestä on kirkolliskokouksen kuumin puheenaihe. Aloitteen läpimeno ei suinkaan ole ”kirkossa kuulutettu”.

Kirkolliskokous alkaa Turussa vapun jälkeisellä viikolla. Kuumaksi perunaksi noussee 44 edustajan allekirjoittama aloite pyytää piispainkokousta valmistelemaan esitys kirkolliskokoukselle samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä ja siunaamisesta.

Perustevaliokunta on laatinut aloitteesta mietintöä pitkään ja se valmistuu viime tipassa kirkolliskokoukseen. Kirkolliskokouksessa käytäneen jälleen lämmin ellei peräti kuuma keskustelu aihepiiristä.

Moni edustaja haluaisi tehdä kompromissin, jotta päästäisiin tästä kirkkoa jakavasta asiasta. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi arkkipiispan kannattamaa esitystä, että kirkko säilyttäisi avioliittokäsityksensä miehen ja naisen liittona, mutta antaisi papeille oikeuden vihkiä samaa sukupuolta olevia.

Monelle edustajalle tämä ei riitä tai he näkevät sen välivaiheena. Monelle nykyistä avioliittomallia kannattavalle kompromissi on mahdoton. Ketä kompromissi sitoo? Onko se uskottava?

Sisältökysymyksissä ei ehkä enää löydy uutta sanottavaa, mutta oma kysymyksensä tulee käsittelytavasta: tarvitseeko asia edetäkseen piispainkokoukseen kolmen neljäsosan enemmistön kirkolliskokouksessa. Kirkkolain mukaan tuo määräenemmistö tarvitaan, kun on kyseessä ”kirkon uskoa ja oppia koskeva tai niihin pohjautuva periaatteellinen kannanotto sekä ryhtyminen toimenpiteisiin niiden johdosta”.

Osan mielestä tämä on vasta valmistelua.

Aloitteen läpimeno ei ole kirkossa kuulutettu. Tässä valossa näyttävät oudoilta eräiden seurakuntaneuvostojen päätökset avata kirkkotilat samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiin ja siunaamisiin. Ne ovat vastoin kirkon voimassa olevaa järjestystä.

Kirjoittaja on lääninrovasti ja lehteä julkaisevan Rauhan Tervehdys ry:n hallituksen puheenjohtaja


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää